Η αξία μου είναι η δική μου ή της σχέσης μου;


Η αξία μου είναι η δική μου ή της σχέσης μου;

Πότε γινόμαστε έρμαιο μιας σχέσης. Η Εγγεγραμμένη Σύμβουλος Ψυχολογός  & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Σορόκου αποκαλύπτει τα σημάδια που πρέπει να σε προβληματίσουν.  

Όταν η σχέση μας είναι καλή, μπορεί να μας γεμίζει, να μας βοηθά να νιώθουμε πλήρεις, να μας ενισχύει το ποιοι είμαστε ως άτομα, και να συμβάλλει σε μια αίσθηση της αυτο-αξίας μας. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά υγιές να  εξαρτιόμαστε από τον σύντροφό μας. Είναι αρκετά υγιές να απολαμβάνουμε το αίσθημα της «αξίας» που μας προσφέρει το ταίρι μας αλλά και η σχέση μας. Σε μια σχέση το ταίρι μας  χρειάζεται να μας ενισχύει, να μας προκαλεί «θετικά» να θέλουμε να είμαστε καλύτεροι και να μας κάνει να νιώθουμε πιο άξιοι. Αλλά υπάρχει ένα λεπτό σημείο καμπής - ένα σημείο που είναι δύσκολο να δει ή/και να διαισθανθεί κανείς ειδικότερα  όταν αυτό το σημείο έχει ξεπεραστεί. Μέσα από το χρόνο φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη λεπτή γραμμή όπου συνδέουμε την αυτό-αξία μας με τη σχέση μας. Βρίσκουμε τον εαυτό μας έρμαιο της σχέσης μας όταν τα υπέροχα συναισθήματα που μας προσφέρει η σχέση μας δημιουργήσουν τη βάση για το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας.

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων μας στιγμών τι μπορεί να μας καθορίσει η σχέση μας; Τι συμβαίνει όταν η αίσθηση πληρότητας και το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας καθορίζεται ολοκληρωτικά από τη σχέση μας; Τι συμβαίνει με την αυτοεκτίμηση μας; Τι γίνεται όταν η ύπαρξη της σχέσης μας καθορίζει το πώς νοιώθουμε για τον εαυτό μας;

Τελικά η αξία μου βασίζεται στη σχέση μου;

5 βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας

Μπορούμε να υπολογίσουμε πότε η σχέση μας γίνεται πιο σημαντική από το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι απαντώντας στον εαυτό μας κάποιες ερωτήσεις …
1. Έχει αλλάξει δραστικά, η αίσθηση του εαυτού μου και συνεχίζει να καθορίζεται από της εναλλαγές μέσα στη σχέση μου;
2. Αισθάνομαι κενό όταν φαντάζονται ότι δεν είμαι σε αυτή τη σχέση;
3. Αισθάνομαι κενό όταν είμαι μόνη/ος;
4. Οι στιγμές που αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, είναι όλες συνδεδεμένες με τον/την σύντροφό μου;
5. Μήπως η σχέση μου συμπληρώνει κάποια κενά που νιώθω;

Αυτό-αξία

* Όταν το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας βασίζεται στο ταίρι μας και την κατάσταση της σχέσης μας, μια πολύ επισφαλής δυναμική έχει χτυπηθεί. Η δική μας αυτο-αξία τότε ρυθμίζεται μέσα από τα φυσικά σκαμπανεβάσματα της σχέσης μας. Μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς σχετικά με το τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σε όλους τους τομείς της σχέσης. Όλα αυτά για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη αποδοχή και ως εκ τούτου μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, ο πυρήνας του ποιοι είμαστε, στη συνέχεια γίνεται πολύ  ασταθής.
* Η εμπλοκή της αυτοεκτίμησης με την κατάσταση της σχέσης, γίνεται περισσότερο προβληματική όταν χάνουμε την προοπτική μας ή/και την αίσθηση του χρόνου, για την ποιότητα της σχέσης και του κατά πόσο είναι καιρός να μην είμαστε εξαρτημένοι από αυτή τη σχέση.  Όταν βιώνουμε τη σχέση μας  ως το πιο σημαντικό παράγοντα  που σχετίζεται με την αίσθηση της αυτο-αξίας, είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να τελειώσουμε τη σχέση, ακόμη και όταν έχουμε περάσει το σημείο του να είμαστε υγιής και ευτυχισμένοι. Παράλληλα, πολύ από εμάς, μπορεί  να «κολλήσουμε». Μπορεί να προσπαθήσουμε μανιωδώς να καθορίσουμε και έτσι να συνεχίσουμε τη σχέση, παραβλέποντας το τι πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε. Επιπλέον, η δέσμευση για τη σχέση μπορεί να συνεχίσει να είναι υψηλή, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο από μια αντανάκλαση της προσπάθειας μας να διατηρήσουμε την αίσθηση της αξίας μας και όχι τη διατήρηση μιας υγιούς και αμοιβαίας σχέσης όπου και οι δυο, επωφελούνται. Γι΄ αυτό και πολλές φορές έχουμε νοιώσει το: «…εγώ δεν ξέρω καν ποιος είμαι χωρίς αυτόν / αυτήν!»
* Αντλώντας την αίσθηση της αυτο-αξίας μας από εξωτερικούς παράγοντες - από την οικογένεια, τους φίλους, τους ερωτικούς συντρόφους, τις θέσεις εργασίας – συμβάλλει σε μια υγιή αυτοεκτίμηση. Αλλά η διατήρηση αυτής της υγιούς αυτοεκτίμησης βασίζεται στο να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της δικής μας εσωτερικής αυτό-αξίας και της αυτοεκτίμησης που μας αντανακλάτε από τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς μας παράγοντες. Χρειάζεται χρόνος για την εξεύρεση αυτής της ισορροπίας. Χρειάζεται αυτογνωσία και ρεαλισμό. Το να είμαστε τέλειοι ή να έχουμε την ανάγκη να είμαστε αρεστοί στους άλλους είναι παγίδες στο να βρούμε την ισορροπία μας. Επιπρόσθετα, χρειάζεται προσοχή και παρατηρητικότητα στο που χτίζουμε την αίσθηση της αυτο-αξίας και στο πόσο από αυτήν συνδέεται με κάθε ένα πράγμα ή πρόσωπο στη ζωή μας.
* Στο τέλος, η ισχυρότερη, η πιο βιώσιμη αίσθηση της αξίας μας, είναι χτισμένη από πολλά θεμέλια και όχι ένα. Είναι χτισμένη με τη γνώση αυτής της αυτό-αξίας και παράλληλα με την αίσθηση του νοήματος της ζωής που μας ξεκαθαρίζει τη θέση της ύπαρξης μας. Στη συνέχεια αναζητούμε ευκαιρίες για να συμβάλουν σε αυτούς τους τομείς. Φέρνοντας μια ισχυρή αίσθηση της αυτο-αξίας στη σχέση μας, δημιουργεί ένα αμοιβαίο εμπλουτισμό στη δυναμική της, που βοηθά και τα δυο άτομα στη σχέση να αναπτυχθούν.
Καλό θα ήταν να μην το παρακάνουμε και να υπερσιτίσουμε την αυτό αξία μας. Η υπεροψία ή αλλιώς το «ψώνιο» είναι κάτι που όλοι μας αποφεύγουμε. Παν μέτρον άριστον!

Info: Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής, Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός  & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, http://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics, cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com

Tags Χριστίνα Σορόκου, ψυχολόγος, σχεση, ΕΞΑΡΤΗΣΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9845 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3475 s // Total time: 2.3320 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X