Αυτά είναι τα οφέλη των παιδιών μας με την ενασχόληση τους με παζλ


Αυτά είναι τα οφέλη των παιδιών μας με την ενασχόληση τους με παζλ

Η Νατάσα Τούρζα σε συνεργασία με τη madamefigaro.cy σου προτείνει 8 τρόπους για να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου.   

Τα παζλ είναι η τέλεια εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών.

Λειτουργούν σαν οπτικοί γρίφοι και είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την πνευματική και τη γνωστική ανάπτυξη. Μελέτες αναφέρουν πως τα παιδιά που ασχολούνται από νωρίς με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουν μετέπειτα πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα οφέλη και γιατί οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν την ενασχόληση με παζλ.

1. Εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας. Καθώς τα παιδιά χειρίζονται τα μικρά κομμάτια, ενισχύουν τους μύες των δακτύλων τους. Πρέπει να τα σηκώσουν, να τα γυρίσουν και να τα κρατήσουν προσεκτικά για να τα ενώσουν μεταξύ τους, κάτι που απαιτεί καλό έλεγχο.

2. Εξάσκηση της οπτικής αντίληψης. Όταν τα παιδιά κατασκευάζουν παζλ, τα μάτια τους βλέπουν τα σχήματα και τις εικόνες. Αυτές οι πληροφορίες στέλνονται στον εγκέφαλο και τα βοηθά να καταλάβουν ότι συνδέοντας τα κομμάτια μεταξύ τους αποκαλύπτεται η ευρύτερη εικόνα.

3. Ενισχύεται η οπτική μνήμη. Το παζλ βοηθά το παιδί να συγκρατεί όλο και περισσότερα στοιχεία στη μνήμη του, καθώς επίσης και να τα ανακαλεί ευκολότερα και γρηγορότερα οποιαδήποτε στιγμή.

4. Συντονισμός ματιού – χεριού. Η κατασκευή παζλ από μικρή ηλικία είναι ένας απλός τρόπος για να χτιστεί ο συντονισμός ματιού – χεριού και να αναπτυχθεί η οπτικοκινητική ολοκλήρωση του παιδιού. Μια σημαντική δεξιότητα που βοηθά και στην εκμάθηση της γραφής.

5. Συγκέντρωση. Ένα παζλ αναγκάζει τα παιδιά να εργαστούν συγκεντρωμένα μέχρι να το ολοκληρώσουν.

6. Ανεξάρτητο παιχνίδι. Είναι μια δραστηριότητα που δεν χρειάζεται την παρέμβαση άλλων προσώπων. Αυτό βοηθά τα παιδιά να νιώσουν ανεξάρτητα και να καταλάβουν πως μπορούν να διασκεδάζουν και μόνα.

7. Αυτοπεποίθηση. Η ολοκλήρωση ενός παζλ είναι μια τεράστια ενίσχυση αυτοπεποίθησης. Δίνει στο παιδί την αίσθηση ικανότητας και επιτυχίας. Γι’ αυτό το παζλ που θα επιλέξεις πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία ή προσαρμοσμένο στις δυνατότητές του.

8. Υπομονή και επιμονή. Χρήσιμες δεξιότητες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου αλλά και για τη μετέπειτα ζωή.

 

*πηγή:madamefigaro.cy

Tags υγεια, madamefigaro, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8293 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3924 s // Total time: 3.2217 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X