Κόλλησε η ζυγαριά! Και τώρα τι κάνεις;


Κόλλησε η ζυγαριά! Και τώρα τι κάνεις;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Ακολουθείς μια διατροφή για να χάσεις κάποια περιττά κιλά και ενώ τα καταφέρνεις και πλησιάζεις τον στόχο σου, ξαφνικά βλέπεις τα κιλά να μην κατεβαίνουν! Απογοητεύεσαι και αναρωτιέσαι τι μπορεί να πάει λάθος και γιατί δεν χάνεις πια βάρος αφού τα κάνεις όλα σωστά. 
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο κάποιες φορές να "κολλάμε" στα ίδια κιλά ακόμη και αν προσέχουμε τι τρώμε. Σου έχω ετοιμάσει μια λίστα με tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να "ξεκολλήσεις" το νούμερο στη ζυγαριά. 

1) Κατανάλωσε λαχανικά με το κάθε σου γεύμα. Τα λαχανικά είναι τρόφιμο με πολύ χαμηλές θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Συνόδευσε το μεσημεριανό και το βραδινό σου γεύμα με τουλάχιστον ένα φλιτζάνι σαλάτα.

2) Μείωσε τους υδατάνθρακες που τρως. Προσοχή: δεν λέω να τους αποφεύγεις τελείως, μόνο να μειώσεις την ποσότητα ή τη συχνότητα που καταναλώνεις τρόφιμα όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα παξιμάδια κλπ.

3) Αύξησε τη συχνότητα ή την ένταση της σωματικής άσκησης που κάνεις. Η άσκηση ενισχύει το μεταβολισμό και παράλληλα σε βοηθά να καις περισσότερο λίπος. Σε περίπτωση που δεν ασκείσαι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις, ενώ αν ήδη κάνεις γυμναστική, κάνε 1 ή 2 μέρες επιπλέον ή αύξησε την ένταση.

4) Πρόσεξε τα ροφήματα που καταναλώνεις. Οι καφέδες με ζάχαρη ή σιρόπι, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά ή οι πολλοί χυμοί προσθέτουν αρκετές θερμίδες. Αν προτιμάς τον καφέ σου γλυκό αντικατέστησε τη ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, μείωσε τα αναψυκτικά ή επίλεξε light και περιόρισε το αλκοόλ.

5) Κατέγραψε τι τρως. Αυτή η μέθοδος στοχεύει στο να αναγνωρίσεις πιο εύκολα τι μπορεί να φταίει και δεν χάνεις κιλά. Πολλά άτομα υποεκτιμούν την ποσότητα του φαγητού που τρώνε. Αν γράφεις τι και πόσο τρως πιθανόν να καταλάβεις τι κάνεις λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαιτολόγος σου θα μπορεί να σε συμβουλεύσει και να αναγνωρίσει τυχόν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.

6) Μην παραλείπεις την πρωτεΐνη. Δοκίμασε να την αυξήσεις με τρόφιμα όπως τα ημιάπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα όσπρια. Στόχευσε το κάθε σου γεύμα να έχει τουλάχιστον μια πηγή πρωτεΐνης. 

7) Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν ευκολότερα και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά.

8) Αντιμετώπισε το στρες καθώς κάνει την απώλεια βάρους δυσκολότερη. Αν είσαι συνεχώς στρεσαρισμένη, μπορεί να τρως περισσότερο και να επιλέγεις τροφές λιπαρές ή πλούσιες σε ζάχαρη. Εντόπισε την πηγή του άγχους σου και έλεγξε το!

9) Κοιμήσου αρκετά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή ψυχική και σωματική υγεία. Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται 7 – 8 ώρες κάθε βράδυ.

10)  Πιες αρκετό νερό. Αν ξεχνάς να πίνεις, βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου. Αν δεν σου αρέσει η γεύση του, δοκίμασε να προσθέσεις λίγες φέτες λεμόνι ή αγγουράκι για να το κάνεις πιο γευστικό και δροσιστικό. Βρες έναν τρόπο που σε βολεύει για να πίνεις περισσότερο νερό καθώς είναι βασικό για όλες τις σωματικές λειτουργίες.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ζυγαριά, βαρος, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4265 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4335 s // Total time: 2.8600 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X