Διατροφή αντιγήρανσης για νεανικό δέρμα


Διατροφή αντιγήρανσης για νεανικό δέρμα

Οι χρήσιμες συμβουλές του γνωστού δερματολόγου, Στέλιου Αγγελίδη για να αποκτήσεις λαμπερό και υγιές δέρμα. 

 

Με βάση το δείκτη μάζας σώματος, κάθε πρόσθετο βάρος κατά 10%, είναι γήρανση του οργανισμού κατά ένα έτος. Το υπερβολικό βάρος είναι αιτία πολλών προβλημάτων υγείας όπως πόνος αρθρώσεων, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην πραγματικότητα δεν είναι το στομάχι αυτό που ελέγχει την όρεξη. Τμήμα του εγκεφάλου είναι εκείνο που κατευθύνει σαν μαέστρος όλα τα όργανα του σώματος.

Η χημεία του εγκεφάλου εξισορροπείται από 4 νευροδιαβιβαστές
Κάθε ανισορροπία νευροδιαβιβαστή είναι αναστρέψιμη. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόβλημα επηρεάζει άμεσα την όρεξη και οποιοδήποτε άλλο εθισμό. Επομένως, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα αναγκάσει τον εγκέφαλο να δώσει εντολή για άμεση απώλεια βάρους. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που “δίνουν” σήμα στον εγκέφαλο για να αυξήσει τον μεταβολισμό, και να επιτευχθεί η απώλεια βάρους.

Οι νευροδιαβιβαστές ελέγχουν τους ρυθμούς του εγκεφάλου και προκαλούν κατάσταση ζεν. Όταν λείπει οι νευροδιαβιβαστες η άνεση του ψυχισμού επιτυγχάνεται με περισσότερο φαγητό. Το άγχος επομένως αυξάνει την επιθυμία για φαγητό.

Για να αυξηθουν οι νευροδιαβιβαστες, πρέπει να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες γλουταμίνη και ινοσιτόλη (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια).

Το σήμα της ηρεμίας και της ευχαρίστησης μεταδίδεται μέσω της σεροτονίνης. Επομένως θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη / πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης) όπως π.χ. αβοκάντο, σοκολάτα, κοτόπουλο, πάπια, γαλοπούλα, αυγά κτλ.

Θα πρέπει να εξισορροπηθεί οπωσδήποτε η χημεία του εγκεφάλου για να υπάρξει μόνιμη απώλεια βάρους. Όταν έχουμε άγχος, όταν είμαστε άυπνοι και κουρασμένοι, κάνουμε κακές επιλογές τροφίμων (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, ζάχαρη κτλ).

Με την πάροδο της ηλικίας η αύξηση του σωματικού βάρους, συνδέεται με διαταραχή ορμονών (πτώση κυρίως)
Οιστρογόνα: κατακόρυφη πτώση -> ακμή, κυτταρίτιδα
Προγεστερόνη -> κατακράτηση υγρών
Τεστοστερόνη -> απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση σωματικού βάρους
Ορμόνες θυρεοειδούς -> αναστέλλει τον μεταβολισμό, κατακράτηση υγρών και αύξηση βάρους
Αυξητική ορμόνη -> μετατρέπει τον μυϊκό ιστό σε λιπώδη

Επιπλέον το ήπαρ και οι νεφροί, των οποίων η λειτουργία είναι η αποτοξίνωση, η οποία γίνεται λιγότερο αποτελεσματική με την ηλικία. Αποτέλεσμα αυτού είναι η συσσώρευση όλων των “ρύπων” όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα κτλ που “φωλιάζουν ” στο λίπος και εμποδίζουν επίσης την απώλεια του βάρους.

Θέσεις τοποθέτησης λίπους

  • Εάν το υπερβολικό λίπος βρίσκεται στον ομφαλό είναι ένα σημάδι δυσλειτουργίας του ήπατος ή του στομάχου.
  • Εάν το λίπος βρίσκεται κάτω από τον ομφαλό είναι συχνά κακή λειτουργία των εντέρων.
  • Εάν το λίπος είναι κατανεμημένο σε όλη την κοιλιά μάλλον εμπλέκεται το πάγκρεας.

Το “σύνδρομο της κοιλιάς”
Είναι μια πραγματική ασθένεια. Είναι μια φλεγμονώδης νόσος, επειδή το κοιλιακό λίπος διατηρεί συστηματική φλεγμονή. Όταν υπάρχει πάρα πολύ λίπος στην κοιλιά τα λιποκύτταρα αντιδρούν λες και το λίπος είναι ξένος εισβολέας. Επειδή γνωρίζουμε πλέον ότι τα λιποκύτταρα δεν είναι τόσο “σακούλες λίπους” αλλά πραγματικά αδένες που εκκρίνουν ορμόνες (όπως η λεπτίνη) και φλεγμονώδεις ουσίες όπως adipokines. Δηλαδή ο λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Επιπλέον η συστηματική φλεγμονή εντείνεται με την ηλικία. Αυτή η συστηματική φλεγμονή είναι πράγματι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση, χρόνια κόπωση ή κατάθλιψη.

Ευχαριστίες στον κο Στέλιο Αγγελίδη, Δερματολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, https://www.narcissusangelidis.gr/, Instagram: narcissusbysteliosangelidis, Facebook: Narcissus by Stelios Angelidis, Διεύθυνση: Νικοδήμου Μυλωνά 17, Λυκαβητός, Λευκωσία 1071, Κύπρος, Τηλέφωνο: +357 22 653700 / +357 97684686

Photo Credits: istock

Tags beauty, face, στελιος αγγελιδης, Ομορφια, προσωπο, αντιγηρανση, Διατροφή, Anti-Aging, antiaging


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9473 s (230 Queries.) // Parse time: 1.0264 s // Total time: 3.9737 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X