Κινόα ή ρύζι; Ποιο από τα δύο είναι καλύτερη επιλογή;


Κινόα ή ρύζι; Ποιο από τα δύο είναι καλύτερη επιλογή;

Ποιο από τα δύο υπερτερεί;

Η κινόα, superfood των τελευταίων χρόνων, αποτελεί εξαιρετική επιλογή ως συνοδευτικό κρέατος ή ψαριών ή ως πηγή υδατάνθρακα στις σαλάτες. Από την άλλη, το ρύζι, που χρησιμοποιείται στα πιάτα μας με τον ίδιο περίπου τρόπο, αποτελεί μια κλασσική και συνηθισμένη διατροφική επιλογή για πολλούς.

Συγκρίνοντας αυτές τις δύο τροφές όσον αφορά τη γεύση είναι καθαρά προσωπική επιλογή, όμως όσον αφορά τη διατροφική αξία, άραγε ποιο από τα δύο υπερτερεί;

H κινόα

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα αποδίδει 222 θερμίδες, 4γρ λιπαρά, 39γρ υδατάνθρακα, 2γρ απλά σάκχαρα, 8γρ πρωτεΐνη και 5γρ φυτικές ίνες.

Στο supermarket θα βρεις διάφορα είδη κινόα καθώς υπάρχει λευκή, κόκκινη, μαύρη αλλά και ανάμικτη.

Διατροφικά οφέλη:

Βοηθά στην καλή πέψη και τη λειτουργία του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Καταπολεμά τις φλεγμονές, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή κουερσετίνη και καμφερόλη έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές  ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και σε σχέση με άλλα δημητριακά έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα.

Βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος, λόγω των φυτικών ινών και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Έτσι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Το ρύζι

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι αποδίδει 218 θερμίδες, 1.6γρ λιπαρά, 45.8γρ υδατάνθρακα, 0γρ απλά σάκχαρα, 4.5γρ πρωτεΐνη και 3.5γρ φυτικές ίνες.

Ενώ, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο άσπρο ρύζι αποδίδει 242 θερμίδες, 0.4γρ λιπαρά, 53.4γρ υδατάνθρακα, 0γρ απλά σάκχαρα, 4.4γρ πρωτεΐνη και 0.6γρ φυτικές ίνες.

Το καστανό ρύζι γενικά θεωρείται πιο υγιεινό σε σχέση με το άσπρο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Όσον αφορά τις θερμίδες, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά.

Διατροφικά οφέλη:

Είναι χωρίς γλουτένη, οπότε αποτελεί καλή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη.

Η πέψη του λευκού ρυζιού γίνεται ευκολότερα σε σχέση με του καστανού, γι’ αυτό δίνει γρήγορα ενέργεια και αποτελεί ιδανικό γεύμα για πριν την άσκηση.

Το καστανό ρύζι συμβάλλει στην υγεία του εντέρου λόγω των αδιάλυτων φυτικών ινών.

Τι να προτιμήσεις;

Και τα δύο αυτά δημητριακά, έχουν παρόμοια θρεπτική αξία και μπορούν να συνυπάρχουν στη διατροφή σου χωρίς πρόβλημα. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, για παράδειγμα αν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη σου σε πρωτεΐνη επίλεξε συχνότερα την κινόα ή αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη προτίμησε το καστανό ρύζι αντί το άσπρο.

Αν σου αρέσει η γεύση και των δύο, εγώ προτείνω να έχεις και τα δύο στη διατροφή σου. Δε χρειάζεται να επιλέξεις, καθώς η διατροφή μας πάντα χρειάζεται ποικιλία για να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά και για να μη την βαριόμαστε! Αφού και οι δύο επιλογές είναι υγιεινές, μπορείς να τις εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags κινοα, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9087 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3692 s // Total time: 3.2779 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X