Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέξουμε;


Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σημερινή ημέρα. 

Έφτασε η Τσικνοπέμπτη και οι περισσότεροι έχουν ήδη τελειώσει με τις προετοιμασίες για ένα απολαυστικό γεύμα. Για ορισμένους όμως κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται το σενάριο «δίαιτας» της επόμενης ημέρας. Για να έχετε να θυμάστε μόνο την απόλαυση και τη διασκέδαση από αυτό το τραπέζι, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. 

Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτισθεί με την υπερκατανάλωση κρέατος λίγες μέρες πριν τη Νηστεία. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε μια προσπάθεια να «φωτίσουμε» τι σημαίνει ψητό και τι να προσέξετε κατά την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του "ψητού στα κάρβουνα";

Τα ψητά στα κάρβουνα αποτελούν έναν εύγευστο τρόπο μαγειρικής. Ως εκ τούτου, επειδή είναι εύγευστα, δε χρειάζονται περίτεχνες σος και ντρέσιγκς που προσθέτουν θερμίδες!

Ωστόσο, ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναι απαραίτητο. Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά. Για τις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας) προτιμήστε «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.

Αν θέλετε να ρίξετε κάτι πάνω στο κρέας μετά το ψήσιμο προτιμήστε το λεμόνι, πέρα από τη γεύση εξουδετερώνει το σύνολο των καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται στο ψήσιμο.

Ποια είναι η διατροφική "παγίδα" της Τσικνοπέμπτης;

Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτισθεί με την υπερκατανάλωση κρέατος λίγες μέρες πριν τη Νηστεία. Το πιο σύνηθες φαινόμενο μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως το απλό φούσκωμα ή κάψιμο στον οισοφάγο, αλλά και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος.

Ωστόσο,  ακόμη αν η ημέρα επιβάλλει σούβλα, σουβλάκια, παϊδάκια, λουκάνικα και μπριζόλες έχετε πάντα και την επιλογή να μην επιβαρύνετε τόσο πολύ την υγεία σας! Είτε επιλέξετε να ψήσετε στο σπίτι, στη δουλειά είτε αποφασίσετε να βγείτε έξω, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς και να αποφύγει τα προβλήματα να σοβαρέψουν.

Συμβουλές για τη σιλουέτα και την υγεία σας….

•    Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Αν το βράδυ γνωρίζετε ότι θα ψήσετε ή ότι θα βρεθείτε σε μεγάλο τραπέζι προτιμήστε την ίδια μέρα το μεσημέρι την κατανάλωση ζυμαρικών ή ρυζιού. Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε την κατανάλωση βραστών ή ωμών λαχανικών. Σε καμία περίπτωση μην πάτε στο τραπέζι νηστικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

•    Προσοχή και μέτρο στο αλκοόλ και στο επιδόρπιο

Μόλις αρχίσετε να αναζητάτε αναψυκτικό, ήρθε η ώρα να σταματήσετε! Καλό είναι να μην κάνετε υπερβολές, ειδικά αν το γεύμα είναι βραδινό γιατί θα δυσκολευτείτε να χωνέψετε. Αν το γεύμα είναι μεσημεριανό, θυμηθείτε πόσο φάγατε πριν αποφασίσετε τι θα καταναλώσετε για βραδινό.

•    Προσοχή στα συνοδευτικά

Αντί να απολαύσετε το κρέας με παχυντικά συνοδευτικά, τσικνίστε το με ψητά λαχανικά, που θεωρούνται άριστα για τσίκνισμα, όπως και οι μπριζόλες ή τα φιλέτα. Τα λαχανικά δεν αφυδατώνονται με σωστό ψήσιμο, ούτε δημιουργούν τοξικές ενώσεις, οπότε είναι ιδανικά. Επίλεξε κρεμμύδια, ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια και πιπεριές.

•    Το γεύμα της επόμενης ημέρας

Εφόσον την Τσικνοπέμπτη τρώμε πολύ κρέας, το γεύμα της επόμενης μέρας δέον όπως στηρίζεται σε διαφορετικές τροφές, όπως είναι τα όσπρια και τα λαχανικά, ίσως δε και το ψάρι. Πάντως, δεν αποτελεί σωστή λύση η υπερκατανάλωση κρέατος την Τσικνοπέμπτη σε συνδυασμό με ένα λιτότατο αυριανό γεύμα.

Το κλειδί των ημερών είναι η διατροφική ισορροπία.

•    Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Αν έχετε καρδιακά νοσήματα, υψηλή πίεση ή κάποιο άλλο θέμα υγείας, πρέπει να προσέχετε περισσότερο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε το τσίκνισμά σας: Αν μη τι άλλο, η καλή παρέα, σε συνδυασμό με τη μετρημένη κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ, εγγυώνται μία ιδιαιτέρως ευχάριστη έξοδο!

Η καλή παρέα θα είναι η μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε καλά σήμερα και να ξεχαστείτε έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας! 

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags τσικνοπεμπτη, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7250 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3365 s // Total time: 3.0614 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X