Ενεργειακό ισοζύγιο και απώλεια βάρους 


Ενεργειακό ισοζύγιο και απώλεια βάρους 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.   

Ίσως διαβάζεις συχνά για την απώλεια βάρους και για δίαιτες, αλλά γνωρίζεις με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται; Που πρέπει να στοχεύσεις για να καταφέρεις να χάσεις τα περιττά κιλά; Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην προσπάθεια σου αυτή; Διάβασε πιο κάτω για να μάθεις!

Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν λαμβάνεις σταθερά λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάς. Όταν λέμε σταθερά, εννοούμε καθημερινά για αρκετό χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να είναι ένας μήνας, δύο, τρεις κ.ο.κ, ανάλογα το κάθε άτομο και πόσα κιλά χρειάζεται να χάσει. Αυτό είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Φαντάσου το σαν μια τραμπάλα. Στην μια άκρη της τραμπάλας βρίσκεται η ενέργεια που προσλαμβάνεις (οι θερμίδες που τρως δηλαδή) και στην άλλη άκρη βρίσκεται η ενέργεια που δαπανάς. Η ενέργεια αυτή δαπανάται με διάφορους τρόπους. Όλοι οι άνθρωποι δαπανούν ενέργεια μέσω των ζωτικών τους λειτουργιών όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος (βασικός μεταβολικός ρυθμός) και μέσω της θερμογένεσης δηλαδή μέσω της πέψης και απορρόφησης της τροφής. Ακόμα ένας τρόπος που δαπανούμε ενέργεια είναι μέσω της άσκησης. Όταν η τραμπάλα ισορροπεί, σημαίνει ότι διατηρείς το σωματικό σου βάρος. Για να χάσεις βάρος θα πρέπει να δημιουργήσεις αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις). Αν κάνεις το αντίθετο, δηλαδή να λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις θα αυξήσεις το βάρος σου και αυτό είναι το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απώλεια βάρους

Φύλο: Οι γυναίκες έχουν διαφορετική αναλογία λιπώδους – μυϊκού ιστού, κάτι που καθιστά δυσκολότερη την απώλεια βάρους σε σχέση με τους άντρες.

Ηλικία: Όσο μεγαλώνει ένα άτομο, το σώμα του αλλάζει. Συχνά η μυϊκή μάζα μειώνεται ενώ το λίπος αυξάνεται.

Σημείο "εκκίνησης": Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το σώμα σου όταν ξεκινάς να ακολουθείς μια δίαιτα. Ποιο είναι το βάρος σου και ποια η σύσταση του – πόσο λίπος και μυϊκή μάζα έχει. Ο στόχος σου για την απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι εξατομικευμένος. Δεν μπορούν όλοι να χάσουν κιλά με τον ίδιο ρυθμό.

Θερμιδικό έλλειμμα: Για να χάσεις μισό κιλό την εβδομάδα θα πρέπει να έχεις 500kcal θερμιδικό έλλειμμα ημερησίως, ενώ για να χάσεις ένα κιλό την εβδομάδα θα πρέπει να πετύχεις 1000kcal έλλειμμα ημερησίως. Η συνιστώμενη απώλεια βάρους είναι μισό με ένα κιλό ανά βδομάδα, οποιαδήποτε μεγαλύτερη απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις ή απώλεια μυϊκού ιστού.

Ύπνος: Πολλοί δεν υπολογίζουν την αξία του, αλλά ο ανεπαρκής και μη ποιοτικός ύπνος ενδέχεται να καθυστερήσει την απώλεια βάρους. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, έχουμε περισσότερες λιγούρες κατά τη διάρκεια της μέρας και συνήθως αναζητούμε τροφές υψηλές σε λιπαρά και ζάχαρη, κάτι που δεν μας βοηθά στο να ακολουθούμε πιστά το διατροφικό μας πλάνο.

Φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, όπως για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά.

Παθήσεις: Μερικές παθήσεις που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους είναι η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός.

Οικογενειακό ιστορικό και γονίδια: Αν η παχυσαρκία βρίσκεται στα γονίδια σου ή οι γονείς σου είναι παχύσαρκοι, ενδέχεται η προσπάθεια για απώλεια βάρους να είναι λίγο δυσκολότερη. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν αξίζει να προσπαθήσεις.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, ενεργειακο ισοζυγιο, υγεια, βαρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8817 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3080 s // Total time: 3.1897 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X