4+1 τροφές που προκαλούν φλεγμονή


4+1 τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Οι φλεγμονές στο σώμα μας μπορεί να έχουν θετικό ή αρνητικό ρόλο ανάλογα την περίπτωση. Από τη μία, είναι ο φυσικός μηχανισμός του σώματος για να προστατευτεί και να θεραπευτεί όταν υπάρχει ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια. Από την άλλη όμως, η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση των χρόνιων φλεγμονών στο σώμα μας.

Δείτε πιο κάτω 5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή:

1) Ζάχαρη

Ή αλλιώς σουκρόζη, η οποία υπάρχει σχεδόν σε όλα τα γλυκά, σε ορισμένα δημητριακά και μπάρες, σε μπισκότα, στα αναψυκτικά και σε πολλά άλλα τρόφιμα. Καλό είναι να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες, να συγκρίνετε τρόφιμα ως προς την περιεκτικότητα τους σε απλά σάκχαρα και να διαλέγετε αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.

2) Τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα

Πρόκειται για τα πιο ανθυγιεινά λιπαρά που υπάρχουν. Στις διατροφικές ετικέτες μπορεί να αναγράφονται ως «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά». Μερικά τρόφιμα στα οποία τα συναντούμε είναι οι τηγανιτές πατάτες και γενικά σε τηγανιτά φαγητά απ’ έξω, ορισμένα είδη microwave pop corn, κάποια είδη μαργαρίνης, συσκευασμένα κέικ και μπισκότα, σε γλυκά και βασικά σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αναγράφονται στην ετικέτα τους.

3) Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Είναι οι υδατάνθρακες στους οποίους κατά την επεξεργασία αφαιρείται το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτικών ινών. Που τους βρίσκουμε: σε γλυκά, κέικ, μπισκότα, ψωμί, μακαρόνια, ορισμένα δημητριακά και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ως συστατικά ζάχαρη ή λευκό αλεύρι. Γενικά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τους μη επεξεργασμένους. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος πιο γρήγορα σε σχέση με τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Γι’ αυτό προτιμούμε τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως μακαρόνια, δημητριακά, ψωμί, αλεύρι ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.

4) Επεξεργασμένο κρέας

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί με κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου. Επεξεργασμένα κρέατα θεωρούνται όλα τα αλλαντικά (συμπεριλαμβανομένης και της γαλοπούλας γιατί παρόλο που είναι άπαχο κρέας δεν παύει να είναι επεξεργασμένη), όλα τα καπνιστά κρέατα, το λουκάνικο κ.α. Οι ουσίες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία τους σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όποιος καταναλώνει τέτοιου είδους τρόφιμα θα εμφανίσει καρκίνο, καθώς πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια.

5) Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχει κάποια οφέλη για την υγεία (μέτρια θεωρείται μία μερίδα αλκοολούχου ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και δύο μερίδες για τους άντρες), η υπερβολική κατανάλωση όμως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και φλεγμονές.

Τι να θυμάστε: όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Τα τρόφιμα που αναφέρονται πιο πάνω δεν είναι απαγορευτικά! Καλό θα ήταν όμως να περιορίζουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση τους. Για να προστατευτούμε από τη δημιουργία χρόνιων φλεγμονών μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας καθημερινά τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, για παράδειγμα ελαιόλαδο, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, κεράσια και πορτοκάλια.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1080 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3913 s // Total time: 2.4993 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X