Skincare: Ποια συστατικά δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις


Skincare: Ποια συστατικά δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις

Κάποια συστατικά περιποίησης δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. 

Αρχίζεις επιτέλους να ακολουθείς μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας—ή ίσως ανανεώνεις αυτήν που ακολουθείς εδώ και χρόνια. Όπως και να έχεις όμως, όταν επιλέγεις νέα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, πρέπει να γνωρίζεις ποια θα αναμειχθούν και θα στρώσουν καλά μεταξύ τους. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις ποια προϊόντα αλληλοσυμπληρώνονται καλύτερα και μπορεί να περάσεις από κάποιες δοκιμές και λάθη. Ο πιο κάτω οδηγός θα σε καθοδηγήσει, εξηγώντας σου ποια συστατικά περιποίησης δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις μαζί.

Λάδι και Νερό

Ο πιο γνωστός συνδυασμός που όλες γνωρίζουμε ότι δεν αναμειγνύονται: λάδι και νερό. Το λάδι απωθεί το νερό, οπότε αν προσπαθήσεις να βάλετε ένα προϊόν με βάση το νερό πάνω από ένα προϊόν με βάση το λάδι, όπως ένα βάλσαμο, θα μείνει ένα “φιλμ” στο δέρμα σου που θα εμποδίσει την απορρόφηση του νερού.

Βιταμίνη C, AHA και BHA

Τα AHA και BHA, όπως το γλυκολικό, το σαλικυλικό και το γαλακτικό οξύ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται με τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα οξύ και είναι ασταθές, επομένως η ισορροπία του pH θα απορριφθεί με την ένωση αυτών των συστατικών μαζί οπότε η χρήση του θα είναι αχρείαστη.

Ρετινόλη και βιταμίνη C

Η ρετινόλη δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με βιταμίνη C, επειδή είναι και τα δύο ενεργά συστατικά. Η ρετινόλη βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, αλλά δημιουργεί επίσης ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, επομένως η χρήση της με ένα οξύ όπως η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει περισσότερο ερεθισμό. Αντίθετα, χρησιμοποίησε ρετινόλη τη νύχτα και βιταμίνη C την ημέρα. Η ρετινόλη τείνει να λειτουργεί καλύτερα με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια και SPF.

Βιταμίνη C και νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη εμφανίζεται μαζί με τη βιταμίνη C σε ορισμένους ορούς πολλαπλών συστατικών ως αντιοξειδωτικά, αλλά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τα τοποθετήσεις μαζί. Και τα δύο συστατικά είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ακμής, αλλά όταν χρησιμοποιούνται μαζί, μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις και οι χρήσιμες ιδιότητές τους μπορούν να μειωθούν. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις μαζί, εφάρμοσε τα με διαφορά τουλάχιστον 10 λεπτών.

AHA και BHAs και Ρετινόλη

Η ρετινόλη σε συνδυασμό με αυτά τα οξέα είναι μια συνταγή για καταστροφή, αφήνοντας το δέρμα σου ξηρό και ερεθισμένο, αφού η κύρια δουλειά των AHA και BHAs είναι η απολέπιση, κάτι που ήδη κάνει η ρετινόλη αποτελεσματικά. Είναι καλύτερα να αναμειγνύεις AHA και BHA με ενυδατικά συστατικά και SPF.

Νιασιναμίδη και AHAs και BHAs

Η νιασιναμίδη που χρησιμοποιείται μαζί με τα AHA και BHAs μαζί δεν έχει καμία επίδραση και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ερυθρότητα. Επειδή η νιασιναμίδη έχει pH περίπου 5-7, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει το χαμηλότερο pH των οξέων, που είναι περίπου 3-4, και να ακυρώσει τις ιδιότητές του. Όταν χρησιμοποιούνται χωριστά, και τα δύο συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην υφή του δέρματος, την ακμή και τα σημάδια γήρανσης.

Ρετινόλη και Benzoyl Peroxide

Το benzoyl peroxide και η ρετινόλη απενεργοποιούν το ένα το άλλο, επομένως δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται μαζί.

Γλυκολικό οξύ και Σαλικυλικό Οξύ

Αυτά τα δύο συστατικά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τα χρησιμοποιείς μαζί γιατί και τα δύο αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος — η χρήση και των δύο μαζί θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ ερεθισμό και να καταστρέψει τον φραγμό του δέρματος σου. Χρησιμοποίησε το ένα και συνέχισε με ένα ενυδατικό προϊόν.

SPF

Το αντηλιακό πρέπει να τοποθετείται κάθε μέρα, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αναμιγνύεται με το μακιγιάζ. Όταν φοράς και τα δύο, άπλωσε το αντηλιακό ξεχωριστά από το μακιγιάζ και περίμενε λίγα λεπτά πριν εφαρμόσεις άλλα προϊόντα ώστε να έχουν απορροφηθεί σωστά.

 

Πηγή: Madame Figaro

Photo credits: istock

Tags beauty, skincare, face, Ομορφια, προσωπο, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5569 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4401 s // Total time: 3.9970 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X