Αντιμετωπίστε την υπέρταση διατροφικά!


Αντιμετωπίστε την υπέρταση διατροφικά!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, σας δίνει συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την υπέρταση   

Μέχρι και το 25% του ενήλικου πληθυσμού στην Κύπρο πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ σε ηλικίες άνω των 60 το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Η υπέρταση αποτελεί σοβαρό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων βάζοντας την υγεία του ατόμου σε μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση είναι πάνω από 140 mmHg και η διαστολική πάνω από 90 mmHg.

Ορισμένοι παράγοντες που έχουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της και μπορούμε να τους ελέγξουμε είναι η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Ακόμα ένας παράγοντας που όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε είναι η ηλικία, η οποία όσο αυξάνεται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση μέσω της διατροφής μας? Βέβαια! Περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού και αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσημες συστάσεις αναφέρουν ότι ένας ενήλικας δεν θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο από 6γρ αλατιού την ημέρα. Αυτό ισούται με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την υπέρταση:

• Μειώστε σταδιακά την προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα.

• Προτιμήστε αντί αλάτι να βάλετε στο φαγητό σας μυρωδικά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, δυόσμο και μαϊντανό.

• Αν χρησιμοποιείτε κύβο μαγειρικής επιλέξτε κάποιον με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι.

• Αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι στο γεύμα σας όταν τρώτε - μην έχετε την αλατιέρα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

• Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων γιατί συνήθως είναι πλούσια σε αλάτι (συσκευασμένα φαγητά, junk food, επεξεργασμένα κρέατα/αλλαντικά, αλμυρά σνακ). Για να αναγνωρίζετε πότε ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε αλάτι, δείτε την ετικέτα του.

Συμβουλευτείτε τον πιο κάτω πίνακα:

• Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα όπως: φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

• Καταναλώνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα ή η πέστροφα.

• Εντάξτε στην καθημερινότητα σας την σωματική άσκηση. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 150 λεπτά (2,5 ώρες) την εβδομάδα.

• Μειώστε το βάρος σας αν είστε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο.

Αν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από υπέρταση συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας για κάποια φαρμακευτική αγωγή εάν κριθεί απαραίτητο και τον/τη διαιτολόγο σας έτσι ώστε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μέσω της διατροφής και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags υπέρταση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4280 s (230 Queries.) // Parse time: 0.3399 s // Total time: 2.7679 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X