Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο υγιεινά είναι;


Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο υγιεινά είναι;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!   

Τα αποξηραμένα φρούτα για πολλές από εσάς αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Ξέρετε όμως τι θα πρέπει να προσέχετε και πώς να επιλέγετε τα σωστά; Υπάρχει ποικιλία αποξηραμένων φρούτων στην αγορά: σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, μπανάνα, χουρμάδες και άλλα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με μεγάλη διάρκεια ζωής αφού έχει επεξεργαστεί και έτσι μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό καιρό.

Σε γενικές γραμμές, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες όπως και τα φρέσκα. Αν τα συγκρίνουμε όμως με αυτά, θα δούμε ότι τα φρέσκα υπερτερούν. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα αποξηραμένα έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη στην ίδια ποσότητα από ότι τα φρέσκα φρούτα. Έτσι η μερίδα για τα αποξηραμένα είναι μικρότερη από τη μερίδα για τα φρέσκα.

Η μέθοδος επεξεργασίας των αποξηραμένων φρούτων είναι η αφυδάτωση, δηλαδή αφαιρείται όλο το νερό που υπάρχει φυσιολογικά στο φρούτο, είτε μέσω ειδικού εξοπλισμού είτε φυσικά με τον ήλιο. Με την αποξήρανση, το φρούτο μειώνεται σε μέγεθος και βάρος και γίνεται πιο συμπυκνωμένο. Για παράδειγμα αν γεμίσουμε ένα φλιτζάνι με φρέσκο σταφύλι θα δούμε ότι χωράει περίπου 30 ρώγες, ενώ αν το γεμίσουμε με σταφίδες, μπορεί να χωράει μέχρι και 250. Ενδεικτικά, ανάλογα το είδος, ένα φλιτζάνι σταφίδες μας δίνει 480kcal και 100γρ ζάχαρη, ενώ ένα φλιτζάνι σταφύλι μας δίνει 70 kcal και 15γρ ζάχαρη.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία αφού είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C και Ε, σίδηρος, σελήνιο, κάλιο, χαλκός και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα:

• Επιλέγετε αγνά και χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη φρούτα. Έτσι γλυτώνετε θερμίδες και μειώνετε την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με την εμφάνιση νοσημάτων όπως την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Αυτά που έχουν συχνότερα επιπρόσθετη ζάχαρη είναι οι μπανάνες, τα κράνμπερρυ, το μάνγκο και ο ανανάς.

Η μερίδα αποξηραμένου φρούτου συνίσταται να είναι 30γρ . Αυτό μεταφράζεται σε 1 γεμάτη κ.σ σταφίδες, 2 σύκα, 3-4 δαμάσκηνα, 1 χούφτα μπανάνα, 2 κ.σ κράνμπερρυ.

Τρόποι κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων:

•    Ως ενδιάμεσο σνακ, μόνα τους ή μέσα σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς

•    Μέσα στα δημητριακά πρωινού

•    Μέσα σε σαλάτες

Μπορείτε να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα, εφόσον έχουν σημαντική θρεπτική αξία, με προσοχή μόνο στην επιπρόσθετη ζάχαρη και τη μερίδα σας.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αποξηραμένα φρούτα, Διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9569 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2832 s // Total time: 2.2401 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X