Dinner for life Καραϊσκάκειου Ιδρύματος: 25 χρόνια ζωής – 25 χρόνια προσφοράς


Dinner for life Καραϊσκάκειου Ιδρύματος: 25 χρόνια ζωής – 25 χρόνια προσφοράς

Διαβάστε αναλυτικά   

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ αφού συμπληρώνει 25 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν από μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, πόνου και θέλησης.

Από την οικογένεια Μιχάλη Καραϊσκάκη η  οποία  βίωνε το δικό της δράμα. Ο μικρός  τους γιος, ο Αντρέας , ο οποίος  έπασχε από λευχαιμία, λόγω του ότι δεν βρήκε έγκαιρα συμβατό δότη, έχασε τη μάχη με την ασθένεια. Οι γονείς του όμως βρήκαν  τη δύναμη  και αποφάσισαν να κάνουν τον πόνο τους προσφορά προωθώντας τη δημιουργία  του πρώτου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού  των Οστών  στη Κύπρο με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας επί  Μανώλη Χριστοφίδη, του Συνδέσμου Αιμοπεταλίων και του Συνδέσμου Λευχαιμίας του Ηνωμένου Βασιλείου αφού και  στο Λονδίνο  δύο νέοι Κύπριοι, ο  Γιάννης Τριταίος  και η   Άννα Γεωργίου, έχασαν την  μάχη  κατά της λευχαιμίας.

Μετά  από 25 χρόνια  δύσκολης αλλά και ανοδικής  πορείας, το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα  αναβαθμίζει ακόμη  περισσότερο το ρόλο  του, επεκτείνει το έργο του  αλλά  κυρίως χαίρει  ολοένα  και  περισσότερης  εκτίμησης  όχι  μόνο από τον Κυπριακό λαό αλλά και διεθνώς. Κι’ αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτο, το Αρχείο Εθελοντών  Δοτών, είναι το πρώτο παγκοσμίως, σε αναλογία πληθυσμού έχοντας  δώσει μοσχεύματα σε πάνω από 600 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες σε  33  χώρες και 5 Ηπείρους ασχέτως θρησκείας, φυλής και κοινωνικής τάξης, κτίζοντας έτσι ανθρωπιστικές γέφυρες. Δεύτερο, κατάφερε, παρά τις οικονομικές κυρίως  δυσκολίες, να εδραιωθεί ως  ένα  από τα καλύτερα  κέντρα παγκοσμίως  στον τομέα της αιματο ογκολογίας  με εξειδικευμένα διαγνωστικά και  διαπιστευμένα  εργαστήρια. Η  ανέλιξη  και ενδυνάμωση δεν ήταν αυτοσκοπός. Σκοπός ήταν και θα είναι πάντοτε η προσφορά των καλύτερων  επιστημονικών υπηρεσιών  προς  τους  πάσχοντες  συνανθρώπους  μας  και  παράλληλα , η ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού ρόλου στη κοινωνία.  

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι  πλέον  ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την έγκαιρη και  έγκυρη διάγνωση- που πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενή στην πορεία. Αποτελεί  μέρος  της Παγκόσμιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών  Μυελού  των οστών  δίνοντας ευκαιρίες  εξεύρεσης  δότη ανάμεσα σε πάνω από 35  εκατομμύρια  δότες και έχει καταφέρει να αποκτήσει το απαραίτητο εργαστηριακό επιστημονικό υπόβαθρο προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει πλήρως την  όλη διαδικασία   της μεταμόσχευσης μυελού των οστών πριν και μετά σε συνεργασία με  τους  θεράποντες  ιατρούς.
Στην  προσπάθεια  του  να  δώσει περισσότερες  ευκαιρίες  σε  παιδιά  με  λευχαιμία  να  βρούνε  δότη, το  2005,το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ίδρυσε  το  Ροταριανό  Αρχείο  Ομφάλιου  Λώρου με  την στήριξη Ροταριανών Ομίλων και του  Υπουργείου Υγείας. Σήμερα κατέχει τη   δεύτερη θέση   κατά  κεφαλή, ως  Αρχείο, στον κόσμο  αλλά τα τελευταία  2  χρόνια  η  χρήση  του έχει περιοριστεί  αφού  έχουν  αναπτυχθεί  πολύ καλύτερες  μέθοδοι  στην εξεύρεση δότη.

Από την αρχή της λειτουργίας του, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ βρίσκεται αδιάλειπτα στο πλευρό της κυπριακής κοινωνίας στηρίζοντας  χιλιάδες  άτομα και  φροντίζοντας συνεχώς να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του. Εδώ και 25 χρόνια, παραμένει σταθερό στις αξίες και τους στόχους του, γράφοντας τη δική του ιστορία στα ανθρωπιστικά και επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου με συνεπή  και αξιόπιστη στήριξη ασθενών.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Ίδρυμα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο επιστημονικό κέντρο, με ένα υπερσύγχρονο δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση ασθενών με λευχαιμία και  άλλων  αιματολογικών  κακοηθειών, με  καρκίνο και σπάνια κληρονομικά νοσήματα. Τα εργαστήρια του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος  είναι στελεχωμένα με άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο προσωπικό, αφοσιωμένο στο έργο και στους στόχους του Ιδρύματος. Με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς, το Ίδρυμα συμμετέχει σε δεκάδες προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και έχει εξασφαλίσει διαπίστευση από τη Διεθνή Ένωση Αρχείου Δοτών (WMDA), την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής (EFI), τον Οργανισμό Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών (FACT-Netcord) και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ) κατά ISO15189 για ολόκληρο το φάσμα των εργαστηριακών του εξετάσεων.

Το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα  λειτουργεί  το μόνο εργαστήριο στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, που είναι  διαπιστευμένο για την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για την διερεύνηση σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων. Στον τομέα της γενετικής, μέσω συνεργασίας με ειδικούς αιματολόγους και ογκολόγους  ιατρούς  και γενετιστές από την Κύπρο το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είχε την ευκαιρία να  διερευνήσει, τα  τελευταία  χρόνια, και κατ’ επέκταση να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς, να διαγνώσουν περισσοτέρους από 150 ασθενείς με σπάνιες γενετικές παθήσεις όπως είναι σύνδρομα με προδιάθεση για καρκίνο, κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, δυσμορφικά χαρακτηριστικά, πνευματική καθυστέρηση, αυτοάνοσα νοσήματα, κληρονομική νεφροπάθεια και πολλά άλλα.  

Στον Τομέα της έρευνας, από  το 2008 το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, μέσω του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών το οποίο αποτελεί μια ανεξάρτητη ερευνητική οντότητα,  δραστηριοποιείται δυναμικά στην διερεύνηση αιματολογικών και άλλων κακοηθειών και την ανάπτυξη νέων ερευνητικών και διαγνωστικών εργαλείων ώστε να διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του βάσης, την ανάπτυξη των υπηρεσιών του αλλά και την εισαγωγή νέας τεχνογνωσίας.  

Το 2018, το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ίδρυσε το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου με την σθεναρή στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου Ένα Όνειρο μια Ευχή, Ροταριανών Ομίλων και της Τράπεζας Αναπτύξεως και σήμερα με την πολύτιμη υποστήριξη της Norway Grants στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εμπειρία καρκίνου. Κι αυτό γιατί οι επεμβατικές θεραπείες μπορεί να τα ταλαιπωρούν με άλλες παθήσεις για αρκετό καιρό μετά την αποθεραπεία τους, ακόμα και κατά την ενηλικίωσή τους. 

Πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγάλης σημασίας, με στόχο την στήριξη της ανάπτυξη της παιδοογκολογίας στη Κύπρο και την προώθηση στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, ώστε να μειώνονται οι παράπλευρες επιπτώσεις των συμβατικών θεραπειών που λαμβάνουν τα παιδιά τα οποία πάσχουν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα με ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών όπως το Παιδοογκολογικό Τμήμα και το Τμήμα Γενετικής του Μακάριου Νοσοκομείου, τα Αιματολογικά Τμήματα των Ιατρικών Υπηρεσιών, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τους αιματολόγους και ογκολόγους του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται συνεχώς, προκειμένου παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών να έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν ακριβείς διαγνώσεις με απώτερο σκοπό να λαμβάνουν έγκαιρα τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς υψηλότερα, παράλληλα όμως οι διαχρονικοί  χορηγοί  και υποστηρικτές του έργου του Ιδρύματος στους  οποίους  το  Ίδρυμα οφείλει ευγνωμοσύνη, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ομαδική δουλειά αποδίδει και  το όραμα του Ιδρύματος για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα βρίσκεται κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά.

Το  2019   το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, γνωρίζοντας τον σημαντικό  ρόλο της έρευνας  και  της καινοτομίας  στην αντιμετώπιση  του καρκίνου,   έγινε   συνιδρυτής  του  νέου  Ινστιτούτου  Έρευνας Καρκίνου  Κύπρου (ΙΕΚΚ) μαζί με το  Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ογκολογικό  Κέντρο της Τράπεζας   Κύπρου  του  οποίου η στέγαση  θα  ολοκληρωθεί  αρχές  του 2022  με  την  οικονομική  στήριξη της  οικογένειας  Γιώργου  και Καίτης  Δαυίδ. Η εύρωστη γνώση και σημαντική δικτύωση του, το κύρος και η αξιοσύνη του,  καθιστούν  το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα  ικανό να διαδραματίσει το ρόλο του με εγκυρότητα και να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση του ΙΕΚΚ ως Κέντρο Αριστείας στην ΕΕ με μοναδική αποστολή την διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας για τον καρκίνο. Το  Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι  πλέον σε θέση  να πρωταγωνιστεί  στον τομέα της Υγείας και στην ευημερία της ανθρωπότητας, καθιερώνοντας την μικρή μας χώρα ως ένα παραδειγματικό κομμάτι της ΕΕ.

Χάρη στην πολύτιμη συμβολή των εθελοντών, των χορηγών, του αφοσιωμένου επιστημονικού προσωπικού και όλων των ανθρώπων που στέκονται αρωγοί στο έργο του, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα  παραμένει και θα παραμείνει  πλάι σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις της ασθένειας.

Θέλοντας να γιορτάσει την 25χρονη πετυχημένη πορεία του με ανθρώπους που στήριξαν και  συνεχίζουν  να στηρίζουν  το έργο του, το Καραισκάκειο Ίδρυμα διοργανώνει  το  Φιλανθρωπικό Δείπνο που έγινε θεσμός, το  "Dinner For Life - 25 Years".

Tο Φιλανθρωπικό Δείπνο θα είναι υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, και ώρα 20:00, στην οικία της Κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου στην Στράκκα. Η βραδιά θα γίνει ακόμα πιο ξεχωριστή με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Πλούταρχου, ο οποίος με τα τραγούδια του θα συνοδεύσει τη βραδιά. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα στηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος…για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!

Εισιτήρια στο events.karaiskakio.org.cy

Σύμμαχος: ΟΠΑΠ Κύπρου

Μεγάλοι χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα, Forex TB Ltd, Trust Insurance Cyprus, Volka, Remedica 

Χορηγός επικοινωνίας: H τηλεόραση Σίγμα και το Ράδιο Πρώτο.
 

Tags DINNER FOR LIFE, καραισκακειο ιδρυμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4063 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4767 s // Total time: 2.8830 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X