Tips για καλύτερη πέψη!


Tips για καλύτερη πέψη!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Χωρίς το πεπτικό σύστημα και τις λειτουργίες του, δεν θα μπορούσαμε να φάμε και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας. Οι παράγοντες που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι πολλοί και συχνά εμφανίζονται συμπτώματα όπως το φούσκωμα, οι κράμπες στο στομάχι, η δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Η διαδικασία της πέψης είναι ίδια για όλους αλλά μπορεί να έχει διαφορετική διάρκεια για το κάθε άτομο, από μερικές ώρες μέχρι και μέρες. Ο χρόνος πέψης εξαρτάται από τα γονίδια, την ηλικία, τον μεταβολισμό, τη σωματική άσκηση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την ποιότητα ύπνου. Επίσης οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και η κακή ψυχολογική κατάσταση (στρες, άγχος) κάνουν την πέψη δυσκολότερη, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι το είδος και η ποσότητα του τροφίμου που καταναλώνεται.

Αν έχεις συχνά φουσκώματα, πόνο ή δυσφορία ειδικότερα μετά από την κατανάλωση κάποιου γεύματος, δες πιο κάτω μερικούς τρόπους για να ενισχύσεις τη λειτουργία της πέψης:

  •  Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν στην υγεία των εντέρων. Μπορείς να αυξήσεις τις φυτικές ίνες που λαμβάνεις μέσω της διατροφής αργά και σταδιακά μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σου. Τις βρίσκουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
  •  Περιόρισε την κατανάλωση junk food. Τα τηγανιτά τρόφιμα και σνακ, πιθανόν να αποτελούν αιτία για δυσκοιλιότητα και δυσπεψία και δεν ωφελούν την υγεία.
  •  Πιες περισσότερο νερό. Η χαμηλή πρόσληψη υγρών έχει συσχετιστεί με αυξημένη εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Εκτός από το νερό, μπορείς να ενυδατώνεσαι και μέσω τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  •  Κάνε τακτικά σωματική άσκηση. Η άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία των εντέρων, στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.
  •  Κοιμήσου αρκετά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασικό κομμάτι της καλής υγείας του εντέρου, ενώ έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με παθήσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πεπτικό έλκος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  •  Αντιμετώπισε αποτελεσματικά το στρες. Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και το στρες είναι άμεσα συσχετισμένα. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι στρεσαρισμένη με κάτι μπορεί να έχεις πόνο στο στομάχι, να νιώθεις δυσφορία, να μην μπορείς να φας κλπ. Καλό είναι να εντοπίσεις την αιτία που σου προκαλεί το στρες και στη συνέχεια να βρεις έναν τρόπο να το αντιμετωπίσεις.
  •  Μην τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η υπερκατανάλωση τροφής κάνει την πέψη πιο αργή και δύσκολη, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο λιπαρό γεύμα. Είναι πιο σωστό να τρως μικρότερες μερίδες και να καταναλώνεις μικρά σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων (π.χ ένα φρούτο, ξηρούς καρπούς, γιαουρτάκι χαμηλό σε λιπαρά).
  •  Μάσησε καλά την τροφή σου. Όταν καταναλώνεις το γεύμα σου μην βιάζεσαι να τελειώσεις και μάσησε αργά το φαγητό. Η πέψη γίνεται καλύτερα όταν τρως με αργούς ρυθμούς και είσαι χαλαρή.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, ΠΕΨΗ, τροφες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3023 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3829 s // Total time: 2.6852 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X