Ποια είναι η διατροφική αξία του κοτόπουλου;


Ποια είναι η διατροφική αξία του κοτόπουλου;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις  

Το κοτόπουλο αποτελεί τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας και σίγουρα οι περισσότερες από εμάς που καταναλώνουμε κρέας, το συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας πολύ συχνά. Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα άλλα τρόφιμα, ενώ μπορεί να μπει και σε σαλάτες. Το κοτόπουλο, μας εφοδιάζει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι κρέας χαμηλό σε λιπαρά. Μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως νιασίνη, σελήνιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6 και Β12. Είναι κατάλληλο για άτομα που θέλουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, για άτομα που επιθυμούν να χάσουν ή να αυξήσουν τα κιλά τους και επίσης μπορεί να καταναλωθεί στα πλαίσια μιας διατροφής για αύξηση της μυϊκής μάζας. Έχει χαμηλό κόστος συγκριτικά με άλλου είδους κρεατικά και μαγειρεύεται εύκολα στο σπίτι.

Οι θερμίδες όμως και η γενική διατροφική αξία του κοτόπουλου μπορούν να αλλάξουν αρκετά αναλόγως το κομμάτι που θα επιλέξουμε να φάμε και το πώς θα το ψήσουμε.

Διατροφική ανάλυση του κοτόπουλου, στα 100 γραμμάρια:

Το κοτόπουλο, ως λευκό κρέας, μπορούμε να το καταναλώνουμε 2-3 φορές την εβδομάδα. Μια μερίδα μπορεί να είναι 90 – 120 γρ αναλόγως τις ανάγκες του κάθε ατόμου, το διατροφικό του στόχο, το φύλο, την ηλικία του κλπ. Είναι προτιμότερο να αφαιρούμε το δέρμα (πέτσα) καθώς περιέχει πολλά λιπαρά και δίνει επιπλέον θερμίδες στο γεύμα μας. Επίσης καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη πώς θα το ψήσουμε. Οι πιο υγιεινές μέθοδοι ψησίματος είναι στη σχάρα, το φούρνο ή την κατσαρόλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο ελαιόλαδο αν θέλουμε και ότι μπαχαρικά ή καρυκεύματα επιθυμούμε για να ενισχύσουμε τη γεύση του. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα επεξεργασμένα, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου (π.χ nuggets) συχνά είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το νωπό κοτόπουλο.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που θα φάμε έξω; Επιλέγουμε να μην πάρουμε τηγανιτό κοτόπουλο γιατί είναι πλούσιο σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Επίσης αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να προσέξουμε και τις σάλτσες! Αν έχουμε την επιλογή, βάζουμε τη σάλτσα στο πλάι του πιάτου, ούτως ώστε να προσθέσουμε όση θέλουμε εμείς.

Συμπερασματικά, το κοτόπουλο είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μπορεί να καταναλώνεται συχνά! Αυτά που πρέπει να προσέχουμε εάν θέλουμε να τρεφόμαστε υγιεινά είναι ο τρόπος ψησίματος και το κομμάτι του κοτόπουλου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags Κοτόπουλο, αντρια ιωαννου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1507 s (249 Queries.) // Parse time: 1.3832 s // Total time: 4.5339 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X