Διατροφή, "όπλο" κατά του διαβήτη!


Διατροφή, "όπλο" κατά του διαβήτη!

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σε συμβουλεύει για τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις!   

Η υπεραφθονία των καταναλωτικών αγαθών, αλλά κυρίως των τροφίμων και των βιομηχανοποιημένων προϊόντων κατανάλωσης μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων και στην υπερφόρτωση των οργανισμού μας με θερμίδες και επικίνδυνα συστατικά. Αποτέλεσμα αυτής της υπερκατανάλωσης είναι η έξαρση, τόσο της παχυσαρκίας, όσο και του σακχαρώδη διαβήτη, και η εμφάνιση πλέον του όρου διαβητο-παχυσαρκία, που δείχνει τη στενή σχέση των δύο αυτών παθολογικών καταστάσεων. 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα. 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη

•    Ο τύπος 1 (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1), που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Πρόκειται για τον σπανιότερο από τους δύο τύπους (5 - 10% των διαβητικών) και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. 

•    Στον διαβήτη τύπου 2 (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2), το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ' όση χρειάζεται ή η ινσουλίνη που παράγεται έχει μειωμένη δράση. Περίπου 90 - 95% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2 και συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κύρια αιτία εμφάνισης σε επιδημικό χαρακτήρα του διαβήτη τύπου 2 είναι το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό παχυσαρκίας, τις τελευταίες δεκαετίες.

•    Επίσης, υπάρχει και ο διαβήτης κύησης τον οποίο αναπτύσσουν πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης τους. Ο διαβήτης κύησης είναι συνήθως παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Διατροφική αντιμετώπιση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η ρύθμιση των τιμών του σακχάρου του αίματος. Όλες οι τροφές επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, κάνοντας τις σωστές διατροφικές επιλογές, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και κατ’ επέκταση και τον διαβήτη. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος «δίαιτας για διαβητικούς», αφού τα άτομα με διαβήτη έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με ένα υγιές άτομο. 

Έτσι, στόχος κάθε διαβητικού ατόμου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης –του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη γλυκαιμίας– κατά 1%-2%, σχεδόν το ίδιο με ορισμένα αντιδιαβητικά στοιχεία.

Το υγιεινό πιάτο διατροφής

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες των θρεπτικών συστατικών: οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις τρεις κατηγορίες, διατηρώντας πάντα την ισορροπία:

•    Το 1/2 του πιάτου πρέπει να καταλαμβάνεται από λαχανικά και φρούτα, διαφορετικών ειδών και πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αργή απορρόφηση.

•    Το 1/4 του πιάτου πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ψωμί), κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.

•    Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κόκκινο κρέας από άπαχο κομμάτι και όσπρια).

Γενικοί διατροφικοί κανόνες:

•    Καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα

•    Μικρά και συχνά γεύματα

•    Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων

•    Κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα

•    Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους

•    Κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού με μέτρο

•    Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (25-30 γρ. ημερησίως). Καλές πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.α.).

•    Όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει τα γεύματα να γίνονται σε σταθερές ώρες κάθε μέρα

•    Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα

•    Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (αποφύγετε το τηγάνι)

•    Καθημερινή καταμέτρηση του σακχάρο

Η άσκηση μπορεί να προλάβει το διαβήτη;

Εκτός από την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένα ακόμη κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Να μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γι’ αυτό υιοθετήστε τους κανόνες αυτούς είτε είστε διαβητικοί είτε όχι!

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, διαβήτης, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5848 s (229 Queries.) // Parse time: 0.2999 s // Total time: 2.8847 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X