Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε;


Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, μας λέει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις ημέρες!  

Η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί για όλους μας την τελική ευθεία για το μεγάλο "φαγοπότι" κυρίως του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Μετά από μια περίοδο νηστείας (πρώτη περίοδος), για άλλους μικρότερη και άλλους μεγαλύτερη, το σύνηθες είναι να "πέφτουμε με τα μούτρα" στο φαγητό, το οποίο είναι άφθονο στο εορταστικό τραπέζι. Σίγουρα, μετά από την περίοδο της στέρησης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, οι περισσότεροι δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν στην υπερκατανάλωσή τους.

Ωστόσο, η δεύτερη περίοδος, αυτή δηλαδή της υπερφαγίας ανήμερα του Πάσχα αλλά και την εβδομάδα που ακολουθεί μπορεί να γίνει αιτία "βαρυστομαχιάς" λόγω της υπερκατανάλωσης δύσπεπτων τροφών, πλούσιων σε ζωικό λίπος και χοληστερίνη. Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί θα νιώσουν μόλις σηκωθούν από το εορταστικό τραπέζι. Το πρόβλημα επιδεινώνονται σε άτομα με ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. 

Επιπλέον άτομα, με υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την ποσότητα και το είδος των κρεάτων που θα καταναλώσουν στο εορταστικό τραπέζι. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τα άτομα με ιστορικό χολολιθίασης λόγω της μεγάλης συσσώρευσης λίπους και κυρίως λόγω της παρουσίας ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης (αυγά, αρνί) στο γεύμα και από την ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών.

Τι πρέπει να προσέξουμε Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο μέχρι το βράδυ;

Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να καταναλώσουμε:

•    Περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),

•    Ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),

•    Σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)

•    Απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).

Συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα:

•    Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ευνοούν τον κορεσμό του στομάχου και έτσι είναι πιο πιθανό να προστατευθείτε από τα «λιπαρά» εδέσματα. Έπειτα σερβίρετε το φαγητό της ημέρας και αποφύγετε να το ξαναγεμίσετε. Συνδυάστε το με πατάτες φούρνου ή ρύζι ώστε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα.

•    Μην αποφεύγετε γεύματα και μην πηγαίνετε νηστικοί στα εορταστικά γεύματα. Το πρωί της Κυριακής καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι ή φλαούνα μαζί με ένα φρούτο.

•    Το βραδινό γεύμα, να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μερίδα τυρί είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο διευκολύνει την διαδικασία της πέψης λόγω των προβιοτικών και οξυγαλακτικών μικροοργανισμών που περιέχει.

•    Πιείτε με μέτρο! 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση το κέφι. Αν νοιώθετε ότι είστε επιρρεπής στην κατανάλωση αλκοόλ, αραιώστε με πάγο ή ανθρακούχο νερό. Έτσι, είναι πιθανότερο να "γλιτώσετε" τις παραπανίσιες θερμίδες ή ακόμα και το πρόστιμο της τροχαίας.

•    Μην παραλείπετε τη φυσική δραστηριότητα! Μπορεί να είναι μέρες καραντίνας αλλά μην αφαιρείτε την άσκηση από την καθημερινότητά σας. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις «καύσεις» του οργανισμού σας, θα σας ανακουφίσει από τυχόν προβλήματα δυσπεψίας και θα σας αναζωογονήσει.

•    Μπείτε και πάλι στο πρόγραμμα. Το ότι "χαλάσατε" μερικές μέρες την δίαιτα σας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το "βάζετε" κάτω ή να "ακυρώνετε" τυχόν προηγούμενη προσπάθεια. Με γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορέσετε να ελέγξετε το βάρος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τσουρέκια, κουλουράκια, φλαούνες και άλλα πασχαλινά εδέσματα. Με το σπίτι να ευωδιάζει και μοιάζει ακατόρθωτο να αντισταθεί κάποιος. Αν θέλετε να προσέχετε τη διατροφή σας αυτές τις μέρες, θα ήταν καλό να μη βάλετε στο σπίτι σας μεγάλες ποσότητές τους και να θέσετε σαν στόχο να μην καταναλώνετε πάνω από 1-2 κομμάτια τσουρέκι ή κουλουράκια ή φλαούνα μέσα στην ημέρα. Βάλτε τα στη θέση του πρωινού σας γεύματος ή συνοδέψτε τα με τον καφέ σας.

Εάν οι διατροφικές μας υπερβολές την περίοδο των εορτών γίνονται και αυτές "με μέτρο" και καλύτερα θα περάσουμε και θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό! 

Στη σελίδα μου μπορείτε να βρείτε συνταγές για φλαούνες και τσουρέκια, χαμηλές σε χοληστερόλη.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags πασχα, πασχολινο τραπεζι, φαγητο, στελλα πετριδου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9726 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3860 s // Total time: 2.3587 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X