Χορτοφαγικές δίαιτες: Πόσα ξέρεις για αυτές;


Χορτοφαγικές δίαιτες: Πόσα ξέρεις για αυτές;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολός – διαιτολόγος σου αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!   

Τα τελευταία χρόνια, ο χορτοφαγικός τρόπος διατροφής έχει εξελιχθεί κατά πολύ και πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού τον επιλέγει. Οι λόγοι υιοθέτησης μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι πολλοί, ίσως να είναι λόγω αγάπης προς τα ζώα ή λόγω γευστικών προτιμήσεων. Ακόμη, υπάρχουν άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα για να τρέφονται πιο υγιεινά ή πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν σωματικό βάρος ευκολότερα. Είναι πράγματι όμως πιο υγιεινή η χορτοφαγική διατροφή; Αυτό εξαρτάται από το τι καταναλώνεις, δεν είναι όλα τα χορτοφαγικά τρόφιμα υγιεινά ή χαμηλά σε θερμίδες, όπως εξάλλου ούτε όλα τα ζωικά τρόφιμα ανθυγιεινά. Για αυτό, αν τρέφεσαι αποκλειστικά με φυτικά τρόφιμα για λόγους υγείας, δίνε σημασία στο τι καταναλώνεις και βεβαιώσου ότι πράγματι η διατροφή σου βοηθά την υγεία σου.

Γνωρίζεις πόσα είδη χορτοφαγικών διατροφών υπάρχουν και ποιες είναι οι διαφορές τους; Δες πιο κάτω τι χαρακτηρίζει την κάθε χορτοφαγική δίαιτα:

• Γαλακτο-ωο-χορτοφαγία (lacto-ovo-vegetarian diet)

Άτομα που ακολουθούν αυτό το είδος της διατροφής, καταναλώνουν εκτός από φυτικά τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτό, βούτυρο, γιαούρτι) και αυγά. Δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας και ψάρι.

• Γαλακτο-χορτοφαγία (lacto-vegetarian diet)

Σύμφωνα με τη διατροφή αυτή, τα άτομα που την υιοθετούν μπορούν να καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αποφεύγουν το κρέας, το ψάρι και τα αυγά.

• Ωο-χορτοφαγία (ovo-vegetarian diet)

Η διατροφή αυτή επιτρέπει την κατανάλωση φυτικών τροφίμων και αυγών, ενώ απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

• Ιχθυοχορτοφαγία (pescatarian diet)

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα και ψάρια. Αποκλείει κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.

• Ημι-χορτοφαγική διατροφή (flexitarian diet)

Η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι εντελώς χορτοφαγική, αφού εκτός από φυτικά τρόφιμα, περιλαμβάνει κρέας σε μικρές ποσότητες και όχι τόσο συχνά.

• Αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan diet)

Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, τρέφονται αποκλειστικά με φυτικά τρόφιμα, αποφεύγοντας όλα τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν καταναλώνουν ούτε μέλι, αφού είναι τρόφιμο που προέρχεται από ζώα. Η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα πολλές φορές δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, έτσι συνίσταται η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων όπως βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

Στα φυτικά τρόφιμα που αναφέρω περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Επίσης, στις χορτοφαγικές διατροφές μπορούν να συμπεριληφθούν υποκατάστατα ζωικών προϊόντων όπως φυτικά γάλατα και τυριά.

Αν επιθυμείς να εντάξεις μια χορτοφαγική διατροφή στη ζωή σου, καλό είναι να σκεφτείς ποιο είδος θα μπορούσες να ακολουθήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σου διατροφικά, το κόστος, καθώς και το πόσες επιλογές μπορεί να έχεις όταν θα φας εκτός σπιτιού. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή, σκέψου πρώτα τι ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου και συμβουλέψου έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά ούτως ώστε να καλύπτεις τις διατροφικές σου ανάγκες.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags χοροτφαγικη διατροφη, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 4.2356 s (228 Queries.) // Parse time: 0.6451 s // Total time: 4.8807 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X