Καμπάνια ευαισθητοποίησης της Cryos International - "Κάποιοι σώζουν ζωές – Άλλοι προσφέρουν ζωή"


Καμπάνια ευαισθητοποίησης της Cryos International - "Κάποιοι σώζουν ζωές – Άλλοι προσφέρουν ζωή"

Διαβάστε αναλυτικά 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το μείζον θέμα της υπογονιμότητας, η Cryos International, η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, με δραστηριότητα και στην Κύπρο από το 2018, παρουσίασε τη νέα της εκστρατεία με σλόγκαν «Κάποιοι σώζουν ζωές – Άλλοι προσφέρουν ζωή».

Η θεματική της καμπάνιας βασίζεται στους «ήρωες της καθημερινότητας», φέρνοντας στο προσκήνιο τη θεατή και αθέατη πλευρά ανθρώπων που με τον δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στην κοινωνία. Στη θεατή πλευρά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μία γυναίκα γιατρό, έναν πυροσβέστη ή έναν τραυματιοφορέα. Στην αθέατη, μια απλή και καθημερινή γυναίκα ή έναν άντρα, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που θα μπορούσαν να είναι δότες ωαρίων και  σπέρματος, συνεισφέροντας με την επιλογή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογονιμότητας. 

Για τους περισσότερους, η συνεισφορά και το έργο είτε του γιατρού, είτε του πυροσβέστη είναι αναμφίβολα αναγνωρίσιμη και αξιέπαινη. Ωστόσο, υπάρχουν και οι σιωπηλοί και αφανής «ήρωες» που κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσα μας και που ίσως δεν τυγχάνουν της απαραίτητης αναγνώρισης που τους αξίζει. Είναι αυτοί, που με τη δωρεά είτε σπέρματος, είτε ωαρίων,  δημιουργούν ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους παιδί, ωστόσο, λόγω συνθηκών δεν μπορούν. Μέσω της δωρεάς ωαρίων, γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους παιδί και αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, μπορούν πλέον να γίνουν μητέρες.

Γιατί όμως κάποιοι  άνθρωποι αποφασίζουν να γίνουν δότες; Και γιατί υπάρχει προκατάληψη για τους  δότες ωαρίων και σπέρματος, σε σύγκριση με άλλες μορφές δωρεών; Κατά το πρώτο μισό του 20ου  αιώνα, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες αιμοδοσίας, η ιδιότητα του αιμοδότη συσχετιζόταν συχνά με «μύθους» που προκαλούσαν πολλά ερωτηματικά. Απεναντίας σήμερα, οι αιμοδότες θεωρούνται γενναιόδωροι άνθρωποι και όλοι γνωρίζουμε ότι η αιμοδοσία σώζει ζωές, καθημερινά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η δωρεά ωαρίων και σπέρματος, ακολουθεί την ίδια πορεία και αναγνωρίζεται ως μια αλτρουιστική, ευγενής και ανιδιοτελής πράξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αλτρουισμός φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποί δωρίζουν - είτε πρόκειται για δωρεά αίματος, σπέρματος ή ωαρίων. Επιπλέον, οι δότες σπέρματος και ωαρίων γνωρίζουν συχνά κάποιους που έχουν δυσκολευτεί να αποκτήσουν παιδί και καταλαβαίνουν πόσο σημαίνει γι’ αυτούς.

Η δωρεά ωαρίων στην Κύπρο έχει ήδη βοηθήσει αρκετές οικογένειες, τόσο Κύπριους, όσο και από το εξωτερικό, στο να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, αποκτώντας το δικό τους παιδί. Η διαδικασία δωρεάς ωαρίων είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και δεν επηρεάζει τη μελλοντική δυνατότητα για γονιμότητα της δότριας. Στην Κύπρο, η δωρεά ωαρίων είναι νόμιμη και εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες. Σύμφωνα με το Νόμο στην Κύπρο, οι δότριες ωαρίων δεν έχουν καμία ευθύνη ή νομικά δικαιώματα ως προς τα παιδιά που γεννιούνται από τη δική τους δωρεά. Μια δότρια ωαρίων στην Κύπρο μπορεί να δωρίσει ωάρια μόνο σε μια οικογένεια στην Κύπρο. Ακολούθως, εάν δεν υπάρχει επιθυμία διεύρυνσης της ίδιας οικογένειας και με νέο μέλος, τα υπόλοιπα ωάρια της δότριας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία άλλων οικογενειών στο εξωτερικό, όχι όμως στην Κύπρο. Έτσι διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για αιμομιξία.

Η πρώτη δότρια ωαρίων της Cryos στην Κύπρο, μιλώντας για την εμπειρία που βίωσε, δηλώνει: «Η σημασία της δωρεάς ωαρίων μπορεί να παρακινήσει οποιαδήποτε γυναίκα να μπει στη διαδικασία. Θα ενθάρρυνα όλες τις γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τη δωρεά ωαρίων, καθώς στο τέλος της ημέρας κερδίζουν την ικανοποίηση ότι έχουν βοηθήσει μια γυναίκα ή μια οικογένεια να αποκτήσει και το δικό της παιδί».
 

Tags Cryos International, καμπάνια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0475 s (279 Queries.) // Parse time: 0.3147 s // Total time: 3.3622 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X