Κρίση… στη σχέση; 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις


Κρίση… στη σχέση; 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Όταν η οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα επηρεάζουν και τη σχέση σου. Τι πρέπει να κάνεις και πως να το αντιμετωπίσεις;  Η Συμβουλευτική  ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου σου δίνει τις κατάλληλες συμβουλές!  

Οι σχέσεις του σήμερα, καθορίζονται από σχέση που προϋποθέτει την ελεύθερη σχέση των συντρόφων, η οποία θα διατηρείται όσο αυτή προσφέρει τη δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης και αγάπης χωρίς υποχρεώσεις. Υποσχόμενοι και προσδοκώντας παντοτινή ευτυχία ανεβαίνουμε τα σκαλιά της εκκλησίας για την επίσημη μας κατοχύρωση σαν ζευγάρι πάμε για το χορό του Ησαΐα, …και όλα καλά, αφού αδυνατούμε να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε το σύνολο των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την «παντοτινή ευτυχία» την οποία υποσχόμαστε.  Επενδύουμε συναισθηματικά με όλες τις «σωστές» και αληθινές προθέσεις, υπερτιμώντας την αφοσίωση μας ή/και την δύναμή μας εν καιρώ «κρίσεων», είτε ενδογενών είτε εξωγενών.


Η κρίση και οι σχέσεις


Αναπόφευκτα, όπως η οποιαδήποτε κρίση, η οικονομική κρίση που σήμερα πλήττει τις ζωές μας με τα πρακτικά και οικονομικά προβλήματα που σταδιακά κουράζουν, βάζει σε δοκιμασία, όλα όσα πιστέψαμε για τον άνθρωπο μας, για τον ίδιο τον εαυτό μας, για τα όνειρα μας! Η κρίση, στοιχειώνει το οικοδόμημα «εξιδανικευμένη συντροφική σχέση» και αυτό αρχίζει να καταρρέει.


* Κουρεύονται: η στήριξη, ο σεβασμός, το ενδιαφέρον, η ύπαρξη συνεχούς και έντονης σεξουαλικής ζωής, ο ρομαντισμός, η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση, κτλ., καταλήγοντας στην απομυθοποίηση του συντρόφου και της σχέσης μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ελαττώματα καθώς επίσης και στις ευθύνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


* Αρχίζουμε να βιώνουμε τη σχέση σαν αποτυχία. Η οικονομική κρίση δημιουργεί ψυχολογική κρίση, επηρεάζοντας τις σκέψεις μας. Οι σκέψεις μας είναι οδηγοί των πράξεων μας και καθρέφτες των συναισθημάτων μας. Αναπόφευκτο το άγχος το οποίο χαρακτηρίζεται από την απώλεια, τον κίνδυνο, την ταπείνωση, τη ματαίωση και την αίσθηση του ανεξέλεγκτου. Αρχίζει από μόνο του το δικό του χορό στις ζωές μας.


Το όλο πακέτο, δημιουργεί αλλαγές στην καθημερινότητα μας και μια οδυνηρή αβεβαιότητα για το αύριο. Αισθανόμαστε έντονα, την  ανησυχία, το φόβο, τη μελαγχολία και τα υπαρξιακά ερωτήματα ξεκινούν να έρχονται στο προσκήνιο … διατήρηση ή διάλυση του γάμου/σχέσης; 


Τι πρέπει να κάνουμε;


1.Καλούμαστε και σαν άτομα αλλά και σαν ζευγάρι να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες καταστάσεις, να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες του εαυτού μας στη σχέση και στο περιβάλλον μας, να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες μας και να αναζητήσουμε καινούργιες επιλογές που θα είναι τα επόμενα βήματα μας με ελπίδα να αποτελέσουν τη βάση για μια διαφοροποιημένη επιβίωση και ζωή  …  Η αμέλεια διαχείρισης των καταστάσεων μας αλλά και η υπερβολική προσπάθεια, επιφέρει θυμό προς κάθε κατεύθυνση, ψυχική και σωματική κούραση αλλά και κατάρρευση των προσδοκιών μας. Αρκετοί από εμάς  επιλέγουμε το λιγότερο απαιτητικό δρόμο, αυτό της «φυγής».


2. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στις προσωπικές και διαπροσωπικές μας δυσκολίες με λογικά επιχειρήματα. Χρησιμοποιούμαι τη λογική μας για να βάζουμε μια τάξη στις σκέψεις μας, να καταλαβαίνουμε τους γύρω μας και για να δικαιολογούμαι τις επιλογές και τις πράξεις μας. Τα κίνητρα όμως (στο ασυνείδητο μας) πηγάζουν από φόβους ή/και συναισθηματικές ανάγκες. Αφού λοιπόν δεν ξέρουμε τι υπάρχει στο ασυνείδητο μας δε μπορούμε να κατανοήσουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τους άλλους με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας και οι ζωές μας να παραμένουν  προβληματικές.


3. Στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης αλλά και σε οποιαδήποτε κρίση, όσο ένα ζευγάρι έχει την ωριμότητα να συζητά, έστω και μέσα από αντιπαράθεση και να καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα ή απόφαση, θα μπορεί να ξαναβρεί τις βιώσιμες ισορροπίες του. Αυτό συνεπάγεται από αυτοσεβασμό, αλλά και σεβασμό για το σύντροφο  και για την σχέση/γάμο. Αν στο ζευγάρι απουσιάζουν οι αρχές, ο αυτοσεβασμός, ο σεβασμός προς το/την σύντροφο και την σχέση/γάμο, καθώς επίσης και  η επικοινωνία, το πιο πιθανό αποτέλεσμα, είναι η διάλυση της σχέσης.


4. Το νόμισμα έχει δυο όψεις… Κάθε μορφή κρίσης ίσως να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω ωρίμανση μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πολύ περισσότερο τον εαυτό μας και την διαφορετικότητα μας. Έτσι συνειδητοποιούμε  και επεξεργαζόμαστε προσωπικούς φόβους και ανάγκες. Ο γάμος, πέραν από το να  θεωρείτε ότι εξυπηρετεί μόνο κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές ανάγκες, εξυπηρετεί επίσης και ψυχολογικές εφόσον  η ασφάλεια, η συντροφικότητα, η συναισθηματική σιγουριά, η αγάπη και κατανόηση είναι αναγκαία συστατικά του. Γι’ αυτό,  η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται από μόνο του. Κατακτιέται με σκληρή δουλειά και από τους δύο συντρόφους.


5. Η συντροφική σχέση στην οποία υπάρχει συνεχείς καλλιέργεια, μπορεί να επιβιώσει και να «νικήσει» την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει συναισθηματική ανταπόκριση και υποστήριξη,  αμοιβαία ικανοποίηση των αναγκών, επικοινωνία και συνεργασία στην επίλυση προβλημάτων, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, σεξουαλική πίστη. Είναι πολύ σημαντικό για τον/την  σύντροφο μας να ξέρει ότι έχει ένα «σύμμαχο» ενάντια  σε αυτό τον εχθρό που ονομάζεται «κρίση».

info: Η Xριστίνα Φ. Σορόκου είναι εγγεγραμμένη συμβουλευτική Ψυχολόγος,                                                                                          
Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Κέντρο Ψυχολογίας & Ψυχομετρικής, τηλ.: 22458750   

 

 

Tags κρίση, σχεσεις, χωρισμος, ψυχολόγος, Χριστίνα Σορόκου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9602 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2981 s // Total time: 2.2583 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X