Μάθετε τι περιλαμβάνει το πιάτο της υγιεινής διατροφής!


Μάθετε τι περιλαμβάνει το πιάτο της υγιεινής διατροφής!

Η κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Άντρια Ιωάννου μας εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό!   

Σίγουρα πολλές από εσάς το έχετε ξανακούσει, αλλά ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει “πιάτο υγιεινής διατροφής” και τι περιλαμβάνει; Αρχικά να σας πω ότι είναι διαχωρισμένο σε τέσσερα μέρη: δημητριακά ολικής άλεσης, υγιεινή πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα. 

Για πάμε να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά: 

Δημητριακά ολικής άλεσης: Για μια σωστή διατροφή, τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι απαραίτητα, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το ψωμί ολικής, τα μακαρόνια ολικής, το καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι και τα δημητριακά πρωινού ολικής. Καταναλώνετε ποικιλία από αυτά τα τρόφιμα, ενώ καλό είναι να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι το άσπρο ψωμί και ρύζι. 

Υγιεινή πρωτεΐνη: Τι εννοούμε; Τροφές πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (το πολύ μια φορά την εβδομάδα) και αποφεύγετε να τρώτε επεξεργασμένα κρέατα, καπνιστά αλλαντικά και κρέας με ορατό λίπος. 

Λαχανικά: Καταναλώνετε διάφορα λαχανικά, από όλες τις ομάδες χρωμάτων. Πάντα μαζί με το γεύμα σας να έχετε σαλάτα ή ψημένα λαχανικά της προτίμησης σας.  

Φρούτα: Επιλέγετε ποικιλία φρούτων, όλα τα φρούτα είναι θρεπτικά και υγιεινά! 

Στο πλάι του πιάτου της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν τα λάδια: Να προτιμάτε υγιεινές επιλογές όπως είναι το ελαιόλαδο (ιδανικό για μαγείρεμα και τις σαλάτες σας). Περιορίστε την κατανάλωση βουτύρου, αποτελεί καλύτερη επιλογή η μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά. Επίσης, αποφεύγετε την πρόσληψη τρανς λιπαρών, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε τηγανιτά τρόφιμα, junk food, ζωικό βούτυρο και συσκευασμένα γλυκά. 

Κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι η ενυδάτωση! Καλές επιλογές αποτελούν φυσικά το νερό, το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε ακόμη να καταναλώνετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1-2 μερίδες την ημέρα) και φρέσκους φυσικούς χυμούς (1 ποτήρι την ημέρα). Ακολουθώντας μια σωστή και υγιεινή διατροφή παράλληλα με τακτική άσκηση, θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην εμφάνιση σας αλλά το κυριότερο στην υγεία σας.  

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: [email protected]

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, πιατο υγιεινης διατροφης, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5673 s (281 Queries.) // Parse time: 0.2571 s // Total time: 2.8244 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X