To weigh or not to weigh;


To weigh or not to weigh;

Να ζυγίζομαι κάθε μέρα, τριήμερο, βδομάδα ή να το αφήνω κάθε μήνα; Ιδού το ερώτημα!   

Μελέτες έχουν δείξει πως το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να οδηγήσει σε εμμονική συμπεριφορά ακόμα και συναισθήματα μελαγχολίας και ακύρωσης της προσπάθειας αδυνατίσματος, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το τακτικό ζύγισμα είναι απαραίτητο για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά

Ένα άτομο που ζυγίζεται συχνά πιστεύεται ότι μένει συγκεντρωμένο και ευαισθητοποιημένο σε αλλαγές στο σωματικό του βάρος. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η επίδρασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Από τη μια, μπορεί να:

  • ενισχύσει την προσπάθεια για απώλεια ή διατήρηση του βάρους
  • παρέχει τη δυνατότητα στο άτομο να αξιολογεί καθημερινά την πρόοδό του και να πραγματοποιεί προσαρμογές στη διατροφή και τη φυσική του δραστηριότητα, προκειμένου να επιτύχει το στόχο του

και από την άλλη, μπορεί να:

  • δημιουργήσει αισθήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση, δυσαρέσκεια για το σώμα και ενοχές 
  • οδηγήσει σε ανορθόδοξες μεθόδους απώλειας βάρους, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη διαταραχών λήψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία).

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τους άντρες. Στους άντρες ο αυτοέλεγχος φαίνεται να σχετίζεται με βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα σώματος.

Πότε συστήνεται να ζυγιζόμαστε;

Η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι το πρωί, χωρίς ρούχα, πριν από την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή υγρού και αφού πρώτα έχουμε επισκεφτεί την τουαλέτα.

Για ένα σωστό, αντικειμενικό ζύγισμα 

  • Μην τοποθετείτε την ζυγαριά ανάμεσα σε πλακάκια, πάνω σε χαλί, μοκέτα ή ακόμα και σε χαλάκι μπάνιου. Η ένδειξη της ζυγαριάς θα είναι λανθασμένη.
  • Να ζυγίζεστε πάντα στην ίδια ζυγαριά, περίπου την ίδια ώρα της ημέρας και υπό τις ίδιες συνθήκες. Αποφύγετε να ζυγίζεστε μια φορά στη δική σας, την άλλη στο διαιτολόγο, στο φαρμακείο ή στη φίλη σας.

Πόσο συχνά να ζυγίζεστε;

Σε περίπτωση που βλέπετε ότι η ζυγαριά έχει  "κολλήσει" ή δεν βλέπετε διαφορά στα ρούχα σας, καλό είναι να αλλάξετε λίγο τη διατροφή σας με τη συμβουλή του διαιτολόγου σας. Μπορεί ο οργανισμός να έχει συνηθίσει τα ίδια γεύματα και σνακ. Επίσης ξεκινήστε λίγο περπάτημα ή ποδήλατο ή οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι στα μέτρα σας. Ένα tip είναι να κρατήσετε  ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων όπου  θα σημειώνετε οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε και σε ποιες ποσότητες καθώς και τις μεταβολές στο βάρος σας ανά ημέρα. Καταγράψτε επίσης στο ίδιο ημερολόγιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την φυσική σας δραστηριότητα, τις κενώσεις σας, την ημέρα του έμμηνου κύκλου (οι γυναίκες), το επίπεδο του στρες που βρισκόσασταν.

Πού οφείλεται η διακύμανση βάρους;

Η διακύμανση του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ένα συχνό φαινόμενο και σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες όπως η κατακράτηση υγρών, η δυσκοιλιότητα, η έλλειψη ύπνου, η σωματική δραστηριότητα, ή έμμηνος ρύση στις γυναίκες, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κ.α.
 

Tags βαρος, ζυγαριά, ΖΥΓΙΣΜΑ, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0013 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0230 s // Total time: 0.0244 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X