Χριστούγεννα και lockdown: Tips για να μην πάρουμε βάρος


Χριστούγεννα και lockdown: Tips για να μην πάρουμε βάρος

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος μας εξηγεί πως μπορούμε να ελέγξουμε την όρεξή μας, προκειμένου να μην δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.

Τα Χριστούγεννα όλοι μας τα έχουμε συνδέσει με όμορφες μυρωδιές και γεύσεις, από τότε που ήμασταν παιδιά. Aποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες γαστρονομικά περιόδους, μιας και συνδέονται με πλήθος παραδοσιακών συνταγών που δίνουν την ευκαιρία τουλάχιστον για μία εβδομάδα να συγκεντρώνουν την οικογένεια γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι από λαχταριστά φαγητά και γλυκά.

Φέτος ο συνδυασμός Χριστουγέννων και lockdown, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19, μας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη και η απορία όλων είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε την όρεξή μας, προκειμένου να μην δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.

Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής με κάποιες μικρές εξαιρέσεις την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας στο μυαλό μας ότι "κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται", αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή συχνότητα και ποσότητα.

  • Επιλέγουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει

Όποιο περιοδικό, site, τηλεόραση, social media και αν παρακολουθούμε, παρατηρούμε ότι προβάλλονται πολλές νόστιμες συνταγές που μας κάνουν να θέλουμε να φάμε τα πάντα και συνέχεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο καθένας μας να θυμάται τις αγαπημένες του γεύσεις και να εστιάζει κυρίως σε αυτές, προσέχοντας πάντα την ποσότητα.

  • Περιμένουμε 10 λεπτά πριν ξαναγεμίσουμε το πιάτο 

Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα «χόρτασα». Έτσι, μόλις τελειώσουμε το φαγητό, προτού σκεφθούμε ότι θέλουμε να φάμε και άλλη ποσότητα κάνουμε ένα διάλειμμα, πίνοντας νερό. Στη συνέχεια, ελέγχουμε ξανά την όρεξή μας. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε τελικά χορτάτοι.

  • Ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3 ώρες 

Είναι επίκαιρος και πάντα διαχρονικός, μιας και βοηθάει να ελέγξουμε την όρεξη μας και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.

  • Σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανότερο να διψάμε και να μην πεινάμε 

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται.

  • Τρώμε άφθονα φρούτα 

Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα, μειώνει την επιθυμία του οργανισμού για γλυκό, καθώς επίσης χορταίνουν με λιγότερες θερμίδες και μηδενικά λιπαρά.

  • Συνδυάζουμε κάθε φαγητό και ξεκινάμε με σαλάτα

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας και έτσι περιορίζεται η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώναμε.

  • Το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το αλκοόλ και τους συνοδευτικούς ξηρούς καρπούς. Το αλκοόλ θα έχει σίγουρα την τιμητική του. Το κρασί ανά ποτήρι μας δίνει 70-90 θερμίδες και είναι αλήθεια ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ τα πιο "σκληρά" ποτά όπως το ουίσκι μπορεί να μας δώσουν τις ίδιες θερμίδες στο μέγεθος που έχει ένα σφηνάκι.

Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς είναι μύθος ότι επειδή αποτελούν μια υγιεινή επιλογή μπορεί να καταναλώνονται άφοβα χωρίς μέτρο. Μια καλή χούφτα μπορεί να μας δώσει παραπάνω από 500 θερμίδες, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γρ τους αποδίδουν περίπου 700 θερμίδες!

Για το λόγο αυτό... το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί θέλουν προσοχή συνδυαστικά με το φαγητό, για όποιον θέλει να προσέξει αυτές τις μέρες και να μην αυξηθεί ιδιαίτερα το βάρος του.

Συμπερασματικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο κάποιοι πιστεύουν, αρκεί να έχετε προγραμματίσει τα γεύματα σας και να τρώτε συνειδητά και με σύνεση στις γιορτινές μέρες. .

Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags χριστουγεννα, lockdown, health, υγεια, βαρος, κιλά, Διατροφή, διατροφολόγος, Διαιτολογος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5053 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2701 s // Total time: 2.7753 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X