Λευκή πατάτα vs. γλυκοπατάτα: Ποια να προτιμήσω και γιατί;


Λευκή πατάτα vs. γλυκοπατάτα: Ποια να προτιμήσω και γιατί;

Μάθετε τα πάντα γύρω από τις αγαπημένες μας πατάτες!   

Τόσο η λευκή όσο και η γλυκοπατάτα είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η γλυκοπατάτα έχει περισσότερες θερμίδες από την κανονική, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς θερμιδικά είναι σχεδόν το ίδιο, με τη γλυκοπατάτα να προσφέρει λιγότερες θερμίδες με την κατανάλωσή της.

Καταρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο φαγητό. Πολλά άτομα την αποφεύγουν επειδή θεωρούν ότι παχαίνει. Άτομα τα οποία προσπαθούν να χάσουν βάρος ανησυχούν με την ιδέα ότι έχει αρκετές θερμίδες. Και όμως η πατάτα δεν παχαίνει, σημασία έχει  ο τρόπος ψησίματος. Μια μέτρια πατάτα,  ψητή ή βραστή, μπορείς να την συμπεριλάβεις εύκολα στη διατροφή σου. 

Η διατροφική αξία της λευκής πατάτας

Μία μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα (100 γρ.) περιέχει περίπου 130 θερμίδες, 29γρ. υδατανθράκων, 3γρ. φυτικών ινών και 3γρ. πρωτεΐνης.

•    Το κύριο θρεπτικό συστατικό της που παρέχει ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πρωταρχική πηγή ενέργειας για το σώμα.

•    Είναι πολύ καλή πηγή αμινοξέων όπως η λυσίνη και η τρυπτοφάνη. Τα δύο αυτά αμινοξέα απολύτως απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

•    Περιέχει πολλές φυτικές ίνες που ενισχύουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

•    Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που συμβάλουν στη ρύθμιση και στη δράση της χοληστερόλης.

•    Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στις πατάτες είναι απαραίτητο ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης διότι συμμετέχει για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

•    Είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, το οποίο θυμίζουμε ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Extra tip: Οι ειδικοί επιμένουν ότι η σωστή κατανάλωση της πατάτας θα πρέπει να γίνεται με τη φλούδα της και αυτό γιατί η φλούδα είναι αυτή που βοηθά στο να απορροφηθούν πολλά ζημιογόνα για τον οργανισμό χημικά

Η διατροφική αξία της γλυκοπατάτας

Μία μέτρια ψητή γλυκοπατάτα με τη φλούδα (100γρ.) αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, 24γρ. υδατανθράκων, 4γρ. φυτικών ινών και 2γρ. πρωτεΐνης. 

•    Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτένιων συμπεριλαμβάνοντας τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Τα καροτένια μετατρέπονται στο συκώτι σε βιταμίνη Α.

•    Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιοτίνη.

•    Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων.

•    Διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο υψηλός ΓΔ προκαλεί σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός ΓΔ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά είναι καλά νέα για τους διαβητικούς και για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.

•    Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ουσίες για τον καθαρισμό του αίματος, καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

•    Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

•    Ακόμα και για τα μωρά είναι ευεργετική η γλυκοπατάτα. Η κρεμώδης υφή της, μπορεί ν’ αντικαταστήσει πολλές μαλακές παιδικές τροφές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να φάει μια γλυκοπατάτα, παρά ένα φρούτο που είναι εκτός εποχής.

Extra tip: Μην αφαιρέσεις τη φλούδα της πριν το μαγείρεμα. Το ξεφλούδισμα μειώνει σημαντικά τη θρεπτική της αξία. Απλώς πλύνε την καλά κάτω από τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα και είσαι έτοιμη να τη μαγειρέψεις.

Είναι τελικά καλύτερη επιλογή η γλυκοπατάτα;

Η απάντηση είναι πως και οι δύο “πατάτες” μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής για ξεχωριστούς λόγους. Κάθε μία προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα και μοναδικά διατροφικά συστατικά. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι φυσικά καθοριστικός. Για τον λόγο αυτό όταν συστήνεται ότι πρέπει να αποφεύγετε τις πατάτες, εννοούμε τις τηγανητές και αυτές που είναι σε μορφή σνακ (πατατάκια), γιατί είναι υψηλές σε λιπαρά.  

Ακόμη, οι γλυκοπατάτες υπερτερούν ελάχιστα, εάν πρόκειται για ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη. Χωρίς κάτι τέτοιο να καθιστά τις άσπρες πατάτες ακατάλληλες για αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Η πατάτα γενικά είναι απαραίτητη στη διατροφή σας, ως συνοδευτικό μαζί με την πρωτεΐνη και σας προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά, αρκεί να έχετε ένα μέτρο στη ποσότητα. Θυμηθείτε να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας και να επιλέγετε σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags γλυκοπατάτα, λευκη πατατα, πατάτα, στελλα πετριδου, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4231 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4061 s // Total time: 3.8292 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X