Q&Α για γρήγορο και ανώδυνο αδυνάτισμα


Q&Α για γρήγορο και ανώδυνο αδυνάτισμα

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου απαντά σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις σου που αφορούν το γρήγορο και ανώδυνο αδυνάτισμα.

Προσπαθείς να χάσεις κιλά αλλά δεν νιώθεις πως ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Πιο κάτω η διατροφολόγος θα απαντήσει σε πέντε πιθανές σου απορίες έτσι ώστε η απώλεια κιλών να γίνεται πιο εύκολα και εσύ να έχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τα ερωτήματα που σε απασχολούν.

Κάθε πρωί βάζω μέλι στα δημητριακά ή στο ψωμί μου γιατί μου δίνει ενέργεια, να συνεχίσω;

Η καθημερινή μικρή κατανάλωση μελιού βοηθά στην διατήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και κάποια άλλα συστατικά που περιέχονται στο μέλι φαίνεται επίσης να έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Γενικά το μέλι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής.

Να σταματήσω να συνοδεύω τα γεύματα μου με γιαούρτι για να γλιτώσω θερμίδες;

Όχι, το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, λίπους και ιδιαίτερα του κοιλιακού που απειλεί πιο πολύ την υγεία. Εξαιτίας του ασβεστίου προκαλεί αύξηση χρήσης του λίπους από τα κύτταρα και μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.

Ποια φαγητά θα με κάνουν να νιώσω καλύτερα τις μέρες που νιώθω έντονη μελαγχολία

Μελέτες δείχνουν πλέον ότι ένα μοντέλο διατροφής η μεσογειακή διατροφή και τα συστατικά της (ελαιόλαδο, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών, να λειτουργήσουν αγχολυτικά, σε συνδυασμό με ένα «μεσογειακό» πρότυπο ζωής και να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη. Άρα, για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η αξία αυτής της διατροφής για τη διατήρηση της υγείας του ατόμου και για την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορώ να διαχωρίσω τη συναισθηματική πείνα από τη βιολογική;

Υπάρχουν 2 κύριες στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου. Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής. Όταν καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, τι ώρα τρώτε αλλά και τι αισθάνεστε όταν το τρώτε μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το πότε εμφανίζεται κρίσεις υπερφαγίας έτσι  ώστε να τις αντιμετωπίσετε. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε στο μυαλό σας τις φορές που τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά και τις φορές που τρώτε για άλλους λόγους. Βασική αρχή είναι η αποσύνδεση των συναισθηματικών καταστάσεων από την κατανάλωση φαγητού.

Ξυπνάω το βράδυ με έντονη επιθυμία για φαγητό και γλυκό, πώς μπορώ να απαλλαγώ;

Ίσως να πάσχετε και εσείς από το Σύνδρομο Βραδινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome), όπου το άτομο ξυπνάει μέχρι και 4 φορές το βράδυ και αναζητά επίμονα κάποιο σνακ. Η σύσταση των βραδινών γευμάτων αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (περίπου 65%) και πρωτεΐνες, που προάγει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προκαλεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου νυχτερινής υπερφαγίας απαιτείται πολύ προσεκτικός χειρισμός. Το διατροφικό πλάνο πρέπει να αποτελείται από 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Η χρονική απόσταση μεταξύ των γευμάτων να είναι 2-3 ώρες για σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (και της ινσουλίνης), ρύθμιση των φυσιολογικών μηχανισμών της πείνας και του κορεσμού και αποκατάσταση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνης και ενδορφινών).  Επίσης, φροντίζουμε από πριν την προετοιμασία ενός υγιεινού σνακ και το έχουμε δίπλα στο κρεβάτι στην περίπτωση που ξυπνήσουμε. Απαραίτητος είναι ο περιορισμός των διεγερτικών ( καφέ και αναψυκτικών τύπου cola) που περιέχουν καφεΐνη και ασπαρτάμη.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Email: [email protected] / [email protected]

Tags αδυνάτισμα, κιλά, βαρος, Δίαιτα, διατροφολόγος, Διαιτολογος, ελενα τρουλλιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8582 s (292 Queries.) // Parse time: 0.2886 s // Total time: 3.1469 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X