Πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη


Πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη

Περίπου το 50% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες και συχνά αυτή η παχυσαρκία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία, υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία και διαταραχές έμμηνου ρύσεως.

Έτσι, η διατήρηση του ιδανικού βάρους στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορούν να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και 5% μείωση του σωματικού βάρους στις παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Ακόμη, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας. Πολλοί πιστεύουν ότι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση της επίδρασης που έχουν τα τρόφιμα στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Μερικοί υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ γρήγορα το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικοί απορροφώνται αργά στο έντερο, και έτσι το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα δεν αυξάνεται γρήγορα. Αυτοί οι υδατάνθρακες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Για παράδειγμα τα γλυκά, οι τηγανιτές πατάτες και το άσπρο ρύζι έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μερικές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το ρύζι τύπου μπασμάτι, οι φακές, οι γλυκοπατάτες και τα φασόλια.

Τι περιλαμβάνει όμως μία υγιεινή διατροφή;
Το φαγητό μας χωρίζεται σε 5 ομάδες: Δημητριακά, ψωμί και άλλες αμυλούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και υποκατάστατα, λίπη, έλαια και γλυκά. Όλες οι ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Μερικές όμως όπως τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας:

Τρώτε συχνά μικρά γεύματα -3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα.
Προτιμήστε φαγητά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τρώτε λιγότερα λιπαρά φαγητά -προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
Επιλέγετε τροφές και ποτά με χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης.
Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως).
Πίνετε πολλά υγρά εκτός αν έχετε συμβουλευτεί αλλιώς από τον γιατρό σας.
Αποφεύγετε το αλκοόλ.
Αποφύγετε τους χυμούς!
Προτιμήστε πάντοτε το ελαιόλαδο αλλά με μέτρο (1 κουταλιά ισοδυναμεί με 100 θερμίδες).
Διαλέξτε κρέας χωρίς λίπος και αφαιρέστε το δέρμα από το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε.
Αντικαταστήστε την κρέμα στις συνταγές με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.
Τέλος, μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ινσουλινοαντίστασης και έτσι είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Info: Νάταλυ Κυριακίδου, Κλινική Διαιτολόγος με ειδίκευση στην Παχυσαρκία, BSc, RD,MSc Weight Management, nataly.kyriakidou@hotmail.co.uk, τηλ.22758158, Κέντρο Κλινικής Διαιτολογίας & Παχυσαρκίας

Tags παχυσαρκία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6257 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2444 s // Total time: 2.8701 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X