Τα οκτώ οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία μας


Τα οκτώ οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία μας

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί πως η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Η σοκολάτα πηγαίνει με τα πάντα, εκτός από την απώλεια βάρους. Ή μήπως όχι; Μπορεί να σας ακούγεται απίθανο, όμως η σοκολάτα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Παρά την κακή της φήμη για την πρόκληση αύξησης βάρους, ορισμένα οφέλη που παρέχει η σοκολάτα για την υγεία, είναι αξιοσημείωτα.

#1. Θεωρείται αντιοξειδωτικός πλούτος

Η σοκολάτα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το αίμα από τους θρόμβους που με τη σειρά τους προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάλογα προβλήματα.

#2. Φροντίζει την επιδερμίδα

Τα αντιοξειδωτικά επίσης της μαύρης συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν την έλευση του γήρατος. Τα φλαβονοειδή ακόμα προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο στη μαύρη σοκολάτα φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.

#3. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλει στην αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας.

#4. Συμβάλλει στην ρύθμιση της πίεσης

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά. Η χαμηλή πίεση, επίσης, γλιτώνει τον οργανισμό από τα ενδεχόμενα πολλών προβλημάτων στην καρδιά, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

#5. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, τα οποία επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού, βοηθούν αποτελεσματικά στις προσπάθειές σας για απώλεια κιλών.

#6. Συμβάλλει στην ρύθμιση της χοληστερόλης

Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

#7. Συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου

Η μαύρη σοκολάτα, στην εκδοχή της χωρίς ζάχαρη, προτείνεται και στους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης δεν θα προκαλέσει επικίνδυνη απότομη αύξηση του ζαχάρου στον οργανισμό.

#8. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι φλαβονόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, η έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβονόλες έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Οι φλαβονόλες που βρίσκουμε στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα αιμοπετάλια να είναι λιγότερο κολλώδη και ικανά να «πήξουν», γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπερασματικά…

Όπως παρατηρήσαμε, η σοκολάτα έχει θετική λειτουργία στην υγεία μας. Όμως, όσοι είναι λάτρεις της σοκολάτας γάλακτος, χάνουν αυτά τα οφέλη. Αυτό συμβαίνει διότι τα υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών, βρίσκονται στη φυσική σκόνη κακάο. Η σοκολάτα γάλακτος, περιέχει μόνο 10% της φυσικής σκόνης κακάο, με αποτέλεσμα να παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και λίπους. Γι' αυτό το λόγο προτιμούμε την μαύρη σοκολάτα από την γάλακτος και κατά προτίμηση να στοχεύετε σε σοκολάτα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο το 70%.

Οπότε αντί να αποφεύγετε την σοκολάτα, βάλτε την στην διατροφή σας σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Μπορείτε να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα μετά από το γεύμα σας. Αντάμειψε λοιπόν τον εαυτό σου χωρίς ενοχές και βελτίωσε ταυτόχρονα την υγεία σου με 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, υγεια, Διατροφή, Διαιτολογος, διατροφολος, Σοκολατα, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9929 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3131 s // Total time: 2.3060 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X