Πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;


Πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου αναλύει τα είδη των καφέδων και μας λέει πόσες θερμίδες έχει ο καθένας.

Για τους περισσότερους ο καφές είναι ένα αγαπημένο καθημερινό ρόφημα. Πολλοί ‘’δεν μπορούν να ξυπνήσουν’’ πριν πιούν μια γουλιά καφέ, ενώ σχεδόν κάθε ένας από εμάς έχει τον καφέ ως το πρώτο ρόφημα επιλογής του, όταν θα καθίσουμε με παρέα, τόσο στο σπίτι, όσο και έξω.

Αρκετές μελέτες έχουν καταγράψει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο καφές στην υγεία του ανθρώπου. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που σπανίως αναλογιζόμαστε….

Οι πολλοί καφέδες που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια μιας ημέρας και γενικά μέσα σε μια βδομάδα, μπορεί να αποτελούν την βασική αιτία που δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Τελικά ο καφές έχει θερμίδες;

Ο καφές δεν έχει θερμίδες από μόνος του. Συγκεκριμένα μας δίνει μισή θερμίδα ανά 100 γραμμάρια. Αυτά που μας επιβαρύνουν είναι τα πρόσθετα και σε αυτά πρέπει να δώσουμε προσοχή.

Συνεπώς κάποιος που προτιμά να παίρνει τον καφέ του σκέτο λαμβάνει πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με κάποιον που παίρνει τον καφέ του γλυκό με γάλα πλήρες ή άπαχο.

Ας δούμε πιο αναλυτικά…

Καφές φίλτρου, σκέτος - Θερμίδες: Λιγότερες από 10

Ο καφές φίλτρου αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή καφέ από θερμιδικής άποψης. Ένα ποτήρι καφέ φίλτρου περιέχει λιγότερες από 10 θερμίδες, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας. Το ίδιο ισχύει και για το γαλλικό καφέ με αρώματα. Θυμηθείτε όμως πως κάθε φορά που προσθέτετε ένα από τα παρακάτω ανεβάζετε τον πήχη των θερμίδων.

  • 1 κουταλιά ζάχαρη: 50 θερμίδες
  • 1 κουταλιά ολόπαχο γάλα: 9 θερμίδες
  • 1 κουταλιά άπαχο γάλα: 5 θερμίδες

Espresso, σκέτος - Θερμίδες: Λιγότερες από 5

Ο σκέτος εσπρέσο δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και περιέχει και μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά μερίδα (περίπου 77mg).

Ίδια είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες και του καλοκαιρινού freddo espresso.

Κυπριακός, σκέτος - Θερμίδες: Λιγότερες από 5

Ούτε ο Κυπριακός σκέτος καφές περιέχει θερμίδες.

Cappuccino, μονός, σκέτος - Θερμίδες: 80 θερμίδες

Ο cappuccino περιέχει γάλα άρα και παραπάνω θερμίδες, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό καθώς το γάλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και πολύτιμου ασβεστίου. Σκεφτείτε όμως πως εάν αγαπάτε τον διπλό cappuccino διπλασιάζετε αμέσως και τις θερμίδες που λαμβάνετε από τον καφέ σας, ενώ εάν πίνετε 3 cappuccino την ημέρα τότε προσθέτετε 240 θερμίδες  στη διατροφή σας. Και όλα αυτά φυσικά εάν πίνετε τον cappuccino σας σκέτο.

  • Αλλάζοντας το ολόπαχο γάλα με ημιάπαχο ή άπαχο μπορείτε να γλυτώσετε 20 με 40 θερμίδες αντίστοιχα.
  • Ίδια είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες και του freddo cappuccino.

Latte, σκέτος - Θερμίδες: 140

Όπως και ο cappuccino έτσι και ο latte περιέχει γάλα σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από τον πρώτο. Η συμβουλή είναι και πάλι να ζητήσετε να χρησιμοποιήσουν άπαχο γάλα στον καφέ σας και να μην το παρακάνετε μέσα στην ημέρα.

  • Εάν είστε από εκείνους που πίνουν 2, 3 ή και παραπάνω καφέδες μέσα στην ημέρα προτιμήστε ο ένας να είναι cappuccino ή latte, και συνεχίστε με φίλτρου, espresso ή Ελληνικό.
  • Για να δώσετε μία γλυκιά γεύση στον καφέ χωρίς να προσθέστε ζάχαρη ανακατέψτε λίγη κανέλα ή σκόνη σοκολάτας.

Καφέδες με γεύσεις - Θερμίδες: 170- 400+

Οι καφέδες με γεύσεις όπως καραμέλα, βανίλια, φουντούκι, mocha και άλλα πολλά παρασκευάζονται συνήθως με βάση το γάλα και διάφορα σιρόπια που αποτελούν πηγή ζάχαρης και θερμίδων. Προτιμήστε μία ζεστή σοκολάτα ή οι καφέδες αυτού του τύπου μπορεί να είναι μία σπανιότερη «εξαίρεση στον κανόνα».

  • Για να κάψετε 400 θερμίδες πρέπει να κάνετε ελεύθερο κολύμπι για 1 ώρα, να τρέξετε για 50 λεπτά ή να περπατήσετε για 2 περίπου ώρες.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα τι καφέ πίνετε, πόσους πίνετε, αλλά και τι βάζετε μέσα στον καφέ σας;

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Καφέδες με γεύσεις, Κυπριακός καφες, Καφές φίλτρου, καφες, θερμίδες, κιλά, βαρος, Διατροφή, Διαιτολογος, στελλα πετριδου, Cappuccino, latte


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4083 s (251 Queries.) // Parse time: 0.6040 s // Total time: 4.0123 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X