Επιστροφή στην καθημερινότητα και στη σωστή διατροφή μετά την καραντίνα


Επιστροφή στην καθημερινότητα και στη σωστή διατροφή μετά την καραντίνα

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα και στη σωστή διατροφή μετά την καραντίνα.

Επιστροφή στη καθημερινότητα συνεπάγεται επιστροφή και στη σωστή διατροφή. Αφήστε πίσω σας τις κακές διατροφικές συνήθειες της καραντίνας και χάστε τα περιττά κιλά που σας άφησε.

Λόγω της διατροφικής χαλάρωσης που υπήρξε στις μέρες της καραντίνας, όλοι λίγο πολύ ξεφύγαμε από τις διατροφικές μας συνήθειες και καταναλώσαμε περισσότερο φαγητό ή περισσότερα γλυκά, και ίσως να καταναλώσαμε περισσότερο αλκοόλ. Επίσης, μειώσαμε τη σωματική άσκηση, άρα σπαταλούσαμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώναμε. Έτσι, το βάρος μας αυξήθηκε σταδιακά, χωρίς να το αντιληφθούμε και έγινε αντιληπτό μόλις δοκιμάσαμε να φορέσουμε το στενό μας τζιν.

Με μια σωστή διατροφή, λοιπόν, μπορούμε να επιστρέψουμε στα κανονικά μας επίπεδα. Αν ο στόχος είναι να χάσουμε τα περιττά κιλά, τότε καλό θα ήταν να μειώσουμε λίγο τις ολικές θερμίδες που καταναλώνουμε και να αυξήσουμε την άσκησή μας. Πάντοτε όμως μέσα στo πλαίσιo μιας σωστής και υγιεινής διατροφής.

  • Πρόγευμα

Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μας δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνες, έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσια σε πρωτεΐνη είναι το άπαχο τυρί, η γαλοπούλα, το άπαχο γάλα και το άπαχο γιαούρτι.

  • Ενδιάμεσα σνακ

Καλές επιλογές για ενδιάμεσα ή "snacking" είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια, αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ, ή σταφύλι σε λίγες ποσότητες. Άλλωστε, και τα φρούτα έχουν ζάχαρη (φρουκτόζη) άρα και θερμίδες, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην το παρακάνουμε. Επίσης, άλλα υγιεινά ενδιάμεσα είναι η σιταροπούλα ή το ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο ή επιπλέον αλάτι), ολικής αλέσεως δημητριακά, μπάρες δημητριακών (χαμηλές σε θερμίδες) χαμηλά σε λιπαρά γιαουρτάκια φρούτου ή παγωτό διαίτης.

  • Κυρίως γεύματα

Το κυρίως γεύμα μας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, έτσι ώστε να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας. Καλό θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό τη μορφή ελαιόλαδου). Εξάλλου, ποικιλία, μέτρια ποσότητα και ισορροπία γευμάτων είναι οι τρεις αρχές μιας σωστής διατροφής. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι οι πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας, αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, τη LDL (κακή).

Αυτό οδηγεί στην παχυσαρκία που με τη σειρά της μπορεί να φέρει άλλες τόσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Επίσης, είναι σημαντικό το βράδυ να καταναλώνουμε λιγότερο φαγητό, και να φροντίζουμε να τρώμε το δείπνο μας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε, αν όχι και νωρίτερα. Μ’ αυτό τον τρόπο ο οργανισμός μας θα καίει πιο εύκολα τις θερμίδες και θα νιώθουμε δυσφορία την ώρα του ύπνου.

  • Χωρίς άσκηση τίποτα δεν είναι εφικτό

Μια καλή άσκηση, μιας και ο καιρός το επιτρέπει, είναι το περπάτημα και η ποδηλασία. Αν είστε άτομο που δεν ζει χωρίς γυμναστική στη ζωή του, συνεχίστε τις ασκήσεις στο γυμναστήριο και το πρόγραμμα που σας έχει δώσει ο γυμναστής σας. Επίσης, μια άλλη καλή άσκηση είναι να ανεβαίνουμε σκάλες και να αποφεύγουμε τα ασανσέρ. Χωρίς να το καταλάβουμε σπαταλάμε θερμίδες και γυμνάζουμε και τα πόδια μας.

  • Προσπαθούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση του νερού

Πέρα του ότι με το νερό διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, βοηθάτε με αυτό και στην εξάλειψη των τοξινών. Αν, λοιπόν, το έχετε παρακάνει με το φαγητό, το νερό θα σας βοηθήσει και με τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και το φούσκωμα.

  • Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο

Καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε μία φορά την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι το κρασί, η μπύρα και τα σκληρά ποτά αποδίδουν από 150 έως 250 θερμίδες ανά ποτήρι και μπορούμε εύκολα με την υπερκατανάλωση αλκοόλ να αυξήσουμε τη θερμιδική περιεκτικότητα των γευμάτων μας.

  • Αποφεύγουμε τις δίαιτες express ή τη μέθοδο της "αποτοξίνωσης"

Διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες και μέθοδοι αποτοξίνωσης κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι για την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι όλες αυτές οι "θαυματουργές" μέθοδοι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και δεν υπογράφονται από κάποιον καταρτισμένο επιστήμονα.

Συνοπτικά, συνδυάζοντας γυμναστική με μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φαγητά ολικής αλέσεως, μειωμένη σε λιπαρά και προσεγμένη στην ποσότητα που καταναλώνουμε, θα έχουμε, σταδιακά, τα ποθητά αποτελέσματα.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, Διαιτολογος, Δίαιτα, κιλά, βαρος, καραντινα, στελλα πετριδου, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8660 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3167 s // Total time: 3.1828 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X