Κορωνοϊός και Παιδί: Πως μιλάμε στα παιδιά μας για τον ιό


Κορωνοϊός και Παιδί: Πως μιλάμε στα παιδιά μας για τον ιό

Η Κλινική Ψυχολόγος, Μαρία Φωτιάδου μας εξηγεί πώς να μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό.

Σχολεία κλείνουν, άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους, στην τηλεόραση είναι πάντα πρώτο θέμα και όλοι  - σχεδόν παντού - μιλάνε γι’ αυτό. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και ίσως την αλλάξει ακόμα περισσότερο. Κι ενώ όλοι ανησυχούμε, είναι βέβαιο ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε την ίδια ανησυχία και στα παιδιά μας. Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό; Πώς μπορείτε να τους εξηγήσετε αυτή τη νέα κατάσταση χωρίς να τα πανικοβάλετε αλλά να βεβαιωθείτε κιόλας ότι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητά της;

Ξεκινώντας την συζήτηση

Ξεκινήστε καλώντας το παιδί να σας μιλήσει για το θέμα. Μάθετε πόσα ήδη γνωρίζει και πως αισθάνεται γι’ αυτό. Νιώθει ότι απειλείται; Φοβάται; Αδιαφορεί; Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στα παιδιά σας να σας μιλήσουν ελεύθερα, να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα τους και να τα διαβεβαιώσετε ότι είναι πολύ λογικό να ανησυχούν. Δείξτε τους ότι τα ακούτε δίνοντας τους την πλήρη προσοχή σας.

Ζωγραφιές, ιστορίες και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε μια συζήτηση εάν τα παιδιά σας δυσκολεύονται.

Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μικρά σε ηλικία και δεν έχουν ακούσει για τον ιό, ίσως να είναι μία καλή ευκαιρία για να τους υπενθυμίσετε τους κανόνες υγιεινής.

Να είστε ειλικρινείς

Μην ωραιοποιήσετε την κατάσταση ούτε όμως και να τρομάξετε τα παιδιά. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με απλά λόγια, χωρίς επιστημονικές ορολογίες και περίπλοκες λέξεις, ούτος ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι καταλαβαίνουν.

Λάβετε υπ’ όψιν την ηλικία και την ωριμότητά τους

Ας δούμε πιο λεπτομερώς πως να συζητήσετε με τα παιδιά σας βάση της ηλικίας τους.

  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σε αυτή την ηλικία για τα παιδιά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις ειδήσεις ώστε να μην τους δημιουργείται άγχος . Σε περίπτωση που δείτε ότι υπάρχει λόγος να τους δώσετε εξηγήσεις καθησυχάστε τα ότι ούτε τα ίδια ούτε εσείς κινδυνεύετε να αρρωστήσετε σοβαρά. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την τρυφερή ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία με ακρίβεια γι’ αυτό κι εσείς πρέπει να τα απομακρύνετε από τυχόν φόβους τους που γιγαντώνονται στο κεφαλάκι τους με την βοήθεια της γόνιμης φαντασίας τους.

  • Παιδιά σχολικής ηλικίας

Καθώς είναι πιο εύκολο να ακούσουν κάτι για τον κορωνοϊό στο σχολείο, στις δραστηριότητές τους κ.λπ., είναι απαραίτητο να μην τα αποθαρρύνετε από μία συζήτηση μαζί σας. Μιλήστε τους με ψυχραιμία και σταθερότητα, παρουσιάζοντάς τους τα γεγονότα όσο γίνεται με ακρίβεια αλλά χωρίς απαισιοδοξία και φόβο απαντώντας σε όσες από τις απορίες τους μπορείτε. Μην προσπαθήσετε να τους αποκρύψετε πράγματα που ίσως ξέρουν ήδη από αλλού καθώς αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι στα μάτια τους όμως μην αφήσετε χώρο να πιστέψουν σε τρομαχτικές φήμες και ιστορίες.

  • Παιδιά στη προ-εφηβεία και εφηβεία

Σε αυτή τη φάση μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά με περισσότερη ακρίβεια παραθέτοντας γεγονότα που μας προσφέρει η επίσημη και αξιόπιστη ενημέρωση. Μπορείτε π.χ. να τους πείτε ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ο κορωνοϊός ή να τους εξηγήσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης. Επίσης, εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πιστεύουν όλα όσα ακούν αλλά ότι πρέπει να ελέγχουν τις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται και για όποια απορία τους να στρέφονται σε εσάς. Προσοχή στο τρόπο που θα τους μιλήσετε , στα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε και το ύφος που θα έχετε. Τα παιδιά από τα μάτια βλέπουν πως αισθάνεστε.

Κλείστε τη συζήτηση με προσοχή

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε τα παιδιά μας αισθάνονται δυσφορία. Καθώς η συζήτηση αναδιπλώνετε, προσπαθήστε να αντιληφθείτε (παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος τους και την αναπνοή τους) πώς νιώθουν. Υπενθυμίστε τους ότι μπορούν να έχουν και άλλες δύσκολες συζητήσεις μαζί σας και ότι είστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να τα ακούσετε και να τα καταλάβετε.

Μαρία Φωτιάδη

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

Τηλ. +357 97701702

Site: Dialogue Center of Therapy

Facebook: Dialogue Center of Therapy

Instagram: dialoguecenteroftherapy

Email: info@dialogue.com.cy

Tags παιδι, ψυχολογια, κλινικη ψυχολογος, μαρια φωτιαδου, γονεις, ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ, κορωνοιος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4491 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3905 s // Total time: 2.8396 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X