Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν οι εγκυμονούσες


Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξουν οι εγκυμονούσες

Οι έγκυες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν για όλες τις ομάδες πληθυσμού, χωρίς να κάνουν κάτι πιο εξειδικευμένο.

"Οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού" λέει ο Γυναικολόγος – Χειρουργός – Μαιευτήρας Ιωάννης Καλογήρου στο boommag.gr και με αυτή τη φράση θα ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο άρθρο, λέγοντας σε όλες τις moms-to-be να ηρεμήσουν, τηρώντας όμως με ευλάβεια τις παρακάτω οδηγίες. Ο Γυναικολόγο απάντησε σε όλες τις απορίες που πιθανώς έχει μία έγκυος την εποχή του κορωνοϊού.

Γιατρέ, ποια μέτρα προφύλαξης οφείλει να πάρει μια έγκυος;

Οι έγκυες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν για όλες τις ομάδες πληθυσμού, χωρίς να κάνουν κάτι πιο εξειδικευμένο. Αυτό σημαίνει πως οι έγκυες:

  1. Πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους.
  2. Τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής όπως έκαναν ούτως ή άλλως.
  3. Δεν έχουν σωματικές επαφές με τρίτα πρόσωπα (αγκαλιά, φιλί, χειραψία).
  4. Αποφεύγουν τα μέρη με συνωστισμό.
  5. Αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και σίγουρα τα ταξίδια κυρίως με αεροπλάνο.

Τι διαφορετικό πρέπει να κάνουν οι εγκυμονούσες;

Τίποτα! Μία έγκυος δεν κινδυνεύει περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον Η1Ν1 όπου πράγματι οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κινδυνεύουν περισσότερο. Οι έγκυες δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό εκτός αν έχουν διαγνωσμένο κάποιο νόσημα από τα παρακάτω:

  • Υπέρταση.
  • Σακχαρώδη διαβήτη.
  • Καρδιοπάθεια.
  • Αιματολογικό νόσημα.

Μπορούν δηλαδή να βγουν βόλτα;

Φυσικά! Σε χώρους με οξυγόνο, χώρους που αερίζονται σωστά, σε πάρκα και φυσικά να περπατήσουν το απόγευμα στον δρόμο για να εξασκηθούν κιόλας! Όχι άσκοπα ταξίδια, όχι άσκοπες μετακινήσεις, όμως συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμά μας.

Πρέπει να φοράνε μάσκα;

Όχι, δεν χρειάζεται! Εκτός αν η εγκυμονούσα παρουσιάσει πυρετό ασχέτου αιτιολογίας, για παράδειγμα ίωση άλλου τύπου όπως γαστρεντερίτιδα και επομένως θα πρέπει να φορέσει μάσκα για να μην κολλήσει τους οικείους της.

Τι μπορεί να πάθει το έμβρυο;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως στην Κίνα, θεωρητικά το έμβρυο δεν κινδυνεύει. Το μόνο που έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής στο 1ο τρίμηνο και οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό στο 3ο τρίμηνο. Και πάλι όμως, επειδή διεθνώς έχουμε 9-10 έγκυες φορείς του ιού, τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι ιατρικώς αποδεδειγμένα. Μάλιστα σε καμία από αυτές τις εγκύους δεν έχει περάσει ο ιός στο έμβρυο, επομένως και εδώ πάλι καθησυχαστικά είναι τα πρώτα δεδομένα.

Τι πρέπει να κάνει μία έγκυος αν έχει κάποια από τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Αρχικά θα πρέπει άμεσα να μιλήσει με τον γυναικολόγο της και να αναφέρει τα συμπτώματα γιατί μπορεί μέσα στο κλίμα πανικού που επικρατεί να τα έχει παρερμηνεύσει. Εν συνεχεία θα πρέπει να καλέσει το 1420 για να πάρει οδηγίες και να επισκεφθεί το μαιευτήριο αναφοράς, όπου θα μπει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, προκειμένου να σταλεί δείγμα στο  Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και να διαπιστωθεί αν είναι θετική ή αρνητική στον ιό.

Έχετε κάποια σημαντική συμβουλή να μοιραστείτε μαζί μας για τις εγκύους;

Συμβουλεύουμε τις εγκύους να επισκέπτονται τα ιατρεία των γυναικολόγων τους μόνες τους, αποφεύγοντας δηλαδή το συνοδό μέλος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τη διασπορά του ιού. Ο σύντροφός τους, μπορεί να περιμένει στο αυτοκίνητο και εκείνες να πηγαίνουν στο ιατρείο μόνες τους.

Tags wellness, health, κορωνοιος, εγκυος, εγκυμοσύνη, υγεια, γυναικολόγος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4902 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4215 s // Total time: 2.9117 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X