Γιατί το 2020 είναι η χρονιά των vegan καλλυντικών;


Γιατί το 2020 είναι η χρονιά των vegan καλλυντικών;

Έρευνα του 2018, αναφέρει πως η βιομηχανία vegan φαγητού κατέγραψε 20% αύξηση μέσα στην προηγούμενη χρονιά, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλη αυτή η ζήτηση έκανε και άλλες βιομηχανίες να ενεργοποιηθούν, κυρίως η βιομηχανία της ομορφιάς - κοινώς των καλλυντικών και των make-up προϊόντων.

Τι όμως σημαίνει vegan προϊόν ομορφιάς;

Υπάρχει ένα ελαφρώς μπέρδεμα γύρω από τα vegan προϊόντα ομορφιάς και ένα από αυτά είναι το "cruelty-free". Δεν είναι λίγοι (δηλαδή μάλλον είναι οι πολλοί) που θεωρούν πως είναι ένα και το αυτό.

Όταν ένα προϊόν είναι vegan σημαίνει ότι δεν έχει ζωικά συστατικά, ενώ ο όρος "cruelty-free" αναφέρεται σε προϊόντα που δεν έχουν πειραματιστεί σε ζώα. Δηλαδή, ναι, είναι πιθανό ένα vegan προϊόν να έχει τεσταριστεί σε ζώα και ένα cruelty-free προϊόν να περιέχει ζωικά συστατικά.

Σύμφωνα με το ladypapaya.com, υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που δίνουν πιστοποιήσεις σχετικά με το αν ένα προϊόν είναι vegan ή cruelty-free, το πιο αναγνωρισμένο είναι το πρόγραμμα Leaping Bunny, το οποίο δίνει πιστοποίηση σε εταιρείες με προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σπιτιού, οι οποίες είναι σίγουρο πως δεν κάνουν πειράματα σε ζώα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας παραγωγής.

Ένα τελικό προϊόν μπορεί να λέει cruelty-free, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα περισσότερα πειράματα σε ζώα γίνονται στο επίπεδο των συστατικών, οπότε με το Leaping Bunny είσαι 100% σίγουρη πως δεν έγινε κανένα πείραμα, ποτέ, στο εργαστήριο. Με τη σειρά της η Peta και το πρόγραμμα της, Beauty Without Bunnies, έχει βγάλει λίστα με κάθε καταγεγραμμένη εταιρεία που είναι είτε cruelty-free είτε και vegan και cruelty-free μαζί. Με τη σειρά του το ίδιο έχει κάνει και η Vegan Society, στην Αγγλία, όπου είναι και η πιο παλιά vegan society παγκοσμίως.

Ζωικά vs Vegan συστατικά

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά ζωικής προέλευσης που μπορεί κανείς να βρει σε προϊόντα ομορφιάς είναι το μέλι, η κηρήθρα, η λανολίνη (εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του μαλλιού που φέρουν κάποια ζώα), το σκουαλένιο (αν και υπάρχει και φυτικό, υπάρχει και ζωικό και είναι το έλαιο από το συκώτι του καρχαρία), η καρμίνη (προέρχεται από πολτοποιημένα σκαθάρια), η ζελατίνη (από τα οστά αγελάδας ή γουρουνιού, τέντονες ή συνδέσμους), η αλλαντοϊνη (ούρα αγελάδας), το αμπάρο (προέρχεται από τις εκκρίσεις του λεπτού εντέρου της φάλαινας) και ο πλακούντας (από τα πρόβατα).

Είναι λίγο αηδία… δεν μπορείς να πεις… το να χρησιμοποιείς ενυδατικές, καλλυντικά και σαμπουάν που έχουν μέσα συστατικά από ζώα. Επίσης, δεν έχει αποδειχθεί ότι κάνουν κάτι το σούπερ ευεργετικό, ενώ πραγματικά υπάρχουν bio φυτικές vegan εναλλακτικές για όλα αυτά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως το ότι ένα προϊόν είναι vegan δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είναι και "αθώο". Για παράδειγμα και τα πατατάκια είναι vegan, αλλά δεν είναι και υγιεινά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα makeup προϊόντα, επειδή είναι vegan και cruelty-free δεν σημαίνει πάντα πως είναι και υγιεινά. Η λίστα των συστατικών τους για παράδειγμα μπορεί να είναι γεμάτη με χημικά.

Γι’ αυτό μία μικρή προσοχή. Το επόμενο βήμα είναι να "καθαρίσεις" τον κατάλογο των συστατικών χωρίς όμως να βγάλεις τελείως τα συντηρητικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της φρεσκάδας ενός προϊόντος. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με μόνο φυσικά συστατικά, θα παρατηρήσεις πως συχνά αναπτύσσονται βακτηρίδια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση και απώλεια της αποτελεσματικότητας του προϊόντος. Εν ολίγοις, προτίμησε ένα vegan προϊόν με καθαρά φυσικά συστατικά μαζί με κάποια συντηρητικά.

Tags VEGAN, vegan beauty, beauty, face, makeup, make-up, Μακιγιαζ, Ομορφια, καλλυντικά, φυσικά καλλυντικά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3829 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3614 s // Total time: 2.7443 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X