Χριστούγεννα και διατροφή: Υγιεινές συμβουλές για τις γιορτές


Χριστούγεννα και διατροφή: Υγιεινές συμβουλές για τις γιορτές

Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες επιλέγοντας τα καλύτερα για την υγεία σας.

Η αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα είναι συχνό φαινόμενο, δήλωσε η Αμερικανίδα διατροφολόγος Luise Marino. Αν φτάσει ο Ιανουάριος μπορεί να είναι δύσκολο να χαθούν τα επιπλέον κιλά. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων, οι άνθρωποι παίρνουν περίπου 2 κιλά κατά μέσον όρο στις γιορτές. Ένας τρόπος να μην ξεφύγει το βάρος σας λέει ο διατροφολόγος Sian Porter είναι να παραμείνετε σε φυσιολογικό ωράριο όσον αφορά τα γεύματα.

Αρχίστε με υγιεινό χορταστικό πρωινό ώστε να μην ενδώσετε σε σνακ.

Για το χορτοφάγο: Αν είστε χορτοφάγος μπορείτε να σκεφτείτε να φάτε ξηρούς καρπούς. Εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε υγιεινά, μη κορεσμένα λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών και μικροθρεπτικών, περιλαμβανομένων του φολικού οξέως, της νιασίνης, ασβεστίου, μαγνησίου και ποτασίου. Επίσης, περιέχουν φυτοστερόλες που βοηθούν σε χαμηλή χοληστερόλη.

Σνακ: Οι θερμίδες των σνακ μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα. Ένα κομμάτι γλυκό περιέχει βόμβα θερμίδων. Τα καναπεδάκια και τα τσιπς έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά δήλωσε η Marino. Γιατί να μη χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών και αντί για τσιπς ποπ κορν; Τα κάστανα είναι ένα υγιεινό εποχιακό σνακ. Τα σνακ είναι η μια πλευρά. Το κύριο γεγονός είναι το Χριστουγεννιάτικο δείπνο που αν και ποτέ δεν είναι χαμηλό σε θερμίδες μπορείτε να το κάνετε πιο υγιεινό.

Γαλοπούλα: Στο γεύμα, πρωταρχική θέση έχει η γαλοπούλα. Ότι πουλερικό και αν διαλέξετε, γαλοπούλα ή πάπια, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες που διαλύουν το λίπος και είναι αναγκαίες για την επιδιόρθωση των μυών και τη λειτουργία των νεύρων, δήλωσε ο διαιτολόγος Abigail Wilson. Από αυτά η γαλοπούλα είναι το πιο άπαχο κρέας και πιθανόν το πιο υγιεινό με σημαντικά λιγότερα λιπαρά από την πάπια. Για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βερίκοκα, cranberries και κάστανα.

Ξηροί καρποί: Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αποκάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο αδύνατοι. Επίσης, η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καθημερινά καταναλώνουν μια χούφτα είχαν 20% λιγότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε διάστημα 30 ετών.

Λαχανικά: Οι άνθρωποι συνήθως τρώνε τα περισσότερα λαχανικά όταν αυτά συνοδεύουν το ψητό. Επομένως το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ιδανική στιγμή για την κατανάλωση πολλών λαχανικών δήλωσε ο Porter. Ωστόσο πρέπει να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο. Όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά μαγειρέψτε τα στον ελάχιστο χρόνο με το ελάχιστο νερό. Χρησιμοποιήστε το νερό στο οποίο τα μαγειρέψατε για να φτιάξετε σάλτσα με αυτό καθώς είναι σα να τρώτε σούπα. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα λαχανικά σιγουρευτείτε ότι τα αποθηκεύετε σε δροσερό, σκοτεινό σημείο, επειδή το φως και η ζέστη μπορούν να επηρεάσουν τις θρεπτικές ουσίες και μη σνομπάρετε τα κατεψυγμένα.

Επιδόρπιο: Ακόμα και το επιδόρπιο δεν χρειάζεται να είναι ανθυγιεινό. Επιλέξτε μικρό κομμάτι. Αν υπάρχει κάτι πλούσιο και κρεμώδες έχετε μια εναλλακτική, όπως μια φρουτοσαλάτα για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής.

Μείνετε δραστήριοι

Μην επιλέξετε να μείνετε στην αγκαλιά του καναπέ. Σύμφωνα με το iatronet.gr, πρέπει να προσπαθήσετε να βγείτε έξω για δραστηριότητες. Αν συνηθίζετε τις ημέρες της αργίας να μην κινείστε θυμηθείτε πόσο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα. Δε χρειάζεται να πάτε για ζούμπα ή μποξ. Ένας περίπατος στο πάρκο μετά το γεύμα είναι καλός τρόπος να μείνετε υγιείς. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο George Whasington, ανακάλυψε ότι ο 15λεπτος περίπατος μετά το γεύμα βοηθά στον έλεγχο του υψηλού σακχάρου των ενηλίκων και μπορεί πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 2.

Tips

  • Αν και η πέτσα της γαλοπούλας είναι νόστιμη αποφύγετέ την καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.
  • Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φθάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.
  • Εφαρμόστε τον ‘προσεκτικό κανόνα’. Μην τρώτε μπροστά στον μπουφέ γιατί δε θα καταλάβετε πόσο τρώτε.
  • Πηγαίνετε για ζωηρό 15λεπτο περπάτημα μισή ώρα μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα.
  • Την ώρα του δείπνου γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα καθώς θα μείνει λιγότερος χώρος για τροφές με πολλά λιπαρά.
  • Βράστε τα λαχανικά σε μικρή ποσότητα νερό μέχρι να γίνουν al dente. Μην τα παραβράσετε και μην προσθέσετε βούτυρο όταν μαγειρευτούν.
  • Κρατήστε τακτικές τις ώρες φαγητού. Αρχίστε με υγιεινό πρωινό.
  • Μην καταφεύγετε συνέχεια σε καναπεδάκια τσιπς και σοκολάτες καθώς έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Tags health, diet, χριστουγεννα, Διατροφή, υγιεινη διατροφη, Δίαιτα, βαρος, κιλά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8510 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3939 s // Total time: 3.2449 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X