Τα πρώτα Χριστούγεννα του παιδιού μετά το διαζύγιο των γονιών


Τα πρώτα Χριστούγεννα του παιδιού μετά το διαζύγιο των γονιών

Πώς να διαχειριστείτε τις κρίσεις του παιδιού και την κακή ψυχολογία του.

Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο είναι μία δύσκολη κατάσταση για όλους και κυρίως για τα παιδιά. Διαχειριστείτε την κρίση και κάντε υπομονή: Η πρώτη φορά είναι και η δυσκολότερη.

Όταν ένας γάμος τελειώνει, σβήνουν μαζί του και όλα τα "τελετουργικά" που τον συνοδεύουν: οι κοινές γιορτές, οι οικογενειακές βόλτες, οι εκδρομές, τα ταξίδια. Σύμφωνα με το deltamoms.gr, μία νέα περίοδος ξεκινάει για όλους: για εκείνους που κάποτε ήταν ζευγάρι και τα παιδιά τους που κάποτε ζούσαν και με τους δύο τους γονείς και ξαφνικά μένουν μετέωρα και αναγκασμένα να διαχειριστούν μία κατάσταση την οποία δεν επέλεξαν.

Η καθημερινότητα ενός παιδιού του οποίου οι γονείς μόλις χώρισαν δεν είναι εύκολη. Ακόμη πιο δύσκολη όμως είναι η στιγμή που βγαίνει κανείς από την ασφάλεια της ρουτίνας. Και οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι γεμάτες τέτοιες στιγμές.

Η εορταστική περίοδος, η οποία έτσι κι αλλιώς προκαλεί θλίψη σε κάποιους ανθρώπους, φορτίζει συναισθηματικά τα παιδιά, που παρότι δεν χάνουν τους γονείς τους, χάνουν την οικογένειά τους.

Αν χωρίσατε πρόσφατα και "μοιράσατε" με τον πρώην σύζυγό σας τις γιορτές έτσι, ώστε να έχετε εσείς το παιδί τα Χριστούγεννα κι εκείνος την Πρωτοχρονιά, οργανωθείτε. Κάθε κενό, κάθε στιγμή απραξίας και κάθε αποτυχημένη έξοδος θα φέρουν στο νου του παιδιού (αλλά και στον δικό σας) τις σκηνές από τον πρότερο ευτυχισμένο βίο. Εσείς βέβαια γνωρίζετε ότι τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ιδανικά όσο φαίνονταν. Στα μάτια όμως του παιδιού σας ήσασταν μια οικογένεια. Κι αυτό ήταν αρκετό και αναντικατάστατο.

Χριστούγεννα μακριά από τον μπαμπά

Ο μπαμπάς δεν λείπει για δουλειές. Ο μπαμπάς μένει αλλού. Δε θα επιστρέψει στο σπίτι, δε θα στολίσει το δέντρο, δε θα πάει για ψώνια μαζί με τη μαμά. Κι αυτά τα Χριστούγεννα δε θα είναι μια οικογενειακή γιορτή. Τέλος.

Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία, όσο σκληρή κι αν είναι δε χωράνε μισόλογα, ψέματα και φρούδες ελπίδες. Όσο πιο σύντομα το παιδί συνειδητοποιήσει ότι η νέα κατάσταση είναι μόνιμη τόσο καλύτερα θα τη διαχειριστεί. Με τη βοήθεια των γονιών του φυσικά, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στις αποφάσεις τους αλλά συνάμα τρυφεροί και δοτικοί προς το παιδί ή τα παιδιά τους.

Τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον μπαμπά απαιτούν καταρχήν εξαιρετικό σχεδιασμό εκ μέρους σας και κυρίως άπλετο χρόνο για εσάς και το παιδί σας. Ιδανικά, ακόμη κι αν εργάζεστε φροντίστε να πάρετε μερικές ημέρες άδεια ώστε να τις περάσετε με το παιδί σας προκειμένου να μη νιώσει μοναξιά και θλίψη. Τι θα κάνετε στο διάστημα αυτό;

  • Καταρχήν ρωτήστε το παιδί σας πώς θέλει να περάσει τις μέρες αυτές. Προτιμά να μείνει σπίτι ή να πάει εκδρομή; Θέλει κόσμο ή όχι; Σεβαστείτε τις επιθυμίες του και ακολουθήστε τις.
  • Δώστε προτεραιότητα στο παιδί σας. Μην το αφήσετε στους γονείς σας για να βγείτε με τους φίλους που τόσο έχετε ανάγκη.
  • Μην του φορτώσετε οικογενειακές υποχρεώσεις μόνο και μόνο επειδή νιώθετε ότι του στερείτε τη μέχρι πρότινος οικογενειακή ζωή. Δεν θα το βοηθήσει σε τίποτα μία "περιοδεία" σε σπίτια θείων, παππούδων και νονών. Αντίθετα μπορεί να εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς και της απογοήτευσης.
  • Καλέστε, με τη σύμφωνη γνώμη του, τους αγαπημένους του φίλους στο σπίτι.
  • Φροντίστε το, δείξτε του όλη σας την αγάπη αλλά προσοχή! Μην το κακομάθετε επειδή πήρατε διαζύγιο. Μη μπείτε σε κούρσα ανταγωνισμού με τον πατέρα του για το καλύτερο δώρο, τις καλύτερες διακοπές ή την περισσότερη ελευθερία. Ελάτε σε συνεννόηση με τον πρώην σας για να διατηρήσετε μία κοινή γραμμή συμπεριφοράς και παροχών, ώστε να μην γίνει το παιδί σας χειριστικό και λόγω κατάστασης να κάνει οτιδήποτε θελήσει.
  • Το παιδί πληγώνεται όταν νιώθει ότι οι γονείς του είναι πλέον εχθροί. Μην παρασύρεστε από τον θυμό σας για τον πατέρα του και εκτοξεύετε γι αυτόν κατηγορίες. Δείξτε - έστω κι αν δυσκολεύεστε - φιλική στάση απέναντι στον μπαμπά του. Συνεννοηθείτε μαζί του πολιτισμένα για οτιδήποτε αφορά το παιδί και αν το διαζύγιο δεν υπήρξε ιδιαίτερα τραυματικό αφήστε τον όχι μόνο να περάσει το κατώφλι του σπιτιού όταν έρθει η ώρα να πάρει εκείνος το παιδί αλλά να πιει και ένα ποτό μαζί σας ώστε να μείνετε για λίγη ώρα και πάλι όλοι μαζί. Ίσως την επόμενη χρονιά οι πληγές να έχουν επουλωθεί και να κατορθώσετε να κάνετε όλοι μαζί αν και χωρισμένοι, Χριστούγεννα.

Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, χάνετε την ψυχραιμία σας, ξεσπάτε στο παιδί σας ή στον πρώην σύντροφό σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση όχι μόνο για να περάσετε ήρεμα τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και την καινούργια καθημερινότητα που θα ακολουθήσει.

Tags διαζυγιο, παιδι, οικογενεια, γονεις, χριστουγεννα, μπαμπας, μητερα, ψυχολογια, υγεια, health, ζωη, life


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1217 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3564 s // Total time: 2.4781 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X