Η βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου μέσω της διατροφής


Η βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει συμβουλές αλλά και τις κατάλληλες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου και του οργανισμού.   

Φοβάσαι ότι έχεις αρχίσει να ξεχνάς και ψάχνεις να βρεις τρόπους για να το αποτρέψεις; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια μνήμης εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο στρεσογόνος τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, τη συγκροτημένη σκέψη και τη συγκέντρωση.

Η λειτουργία του εγκεφάλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή, καθώς ορισμένα τρόφιμα ενισχύουν τη σκέψη, τη μνήμη και συμβάλλουν στη σωστή εκτέλεση των λειτουργιών του. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι σε μεγάλες ποσότητες το κορεσμένο λίπος, που βρίσκεται στη σφολιάτα, στο βούτυρο και σε άλλες τροφές, προκαλεί βλάβη στους νευρώνες του εγκεφάλου. Ως συνέπεια, μεταβάλλεται η διάθεση και η όρεξη για φαγητό. Οι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση τροφών που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και του οργανισμού.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μία σταθερή ροή ενέργειας. Η συγκέντρωση του εγκεφάλου βασίζεται στην γλυκόζη που λαμβάνει ο οργανισμός. Τα δημητριακά ολικής άλεσης απελευθερώνουν σταθερά γλυκόζη στο αίμα, και σε βοηθούν να είσαι σε εγρήγορση όλη μέρα. Από την άλλη, υδατάνθρακες όπως το άσπρο ρύζι και τα άσπρα ζυμαρικά, απελευθερώνουν πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας που σύντομα χάνονται, αφήνοντας το μυαλό να νιώθει αδύναμο.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βελτιώνει τη «δύναμη» του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και σχετίζονται με την ενίσχυση των νευροδιαβιβαστών. Βέβαια, εκτός από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα πράσινα λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν τη γήρανση του εγκεφάλου

Λιπαρά ψάρια

Τα πιο αποτελεσματικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σολομού, πέστροφας, σαρδέλας και ρέγκας, όχι μόνο ενισχύουν τη βελτίωση της μνήμη, αλλά μπορούν και να προστατεύσουν από ψυχικές νόσους, όπως η άνοια.

Αβοκάντο, λιναρόσποροι, καρύδια και αμύγδαλα

Η κατανάλωση αβοκάντο και ξηρών καρπών είναι αρκετά ευεργετική, λόγω της ενισχυτικής δράσης που έχουν όσο αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και η περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας, όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί περιέχει βιταμίνη B12. Βρίσκεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο μοσχάρι, στο αρνί και στο χοιρινό. Η Β12 ενισχύει τη μνήμη, αλλά προλαμβάνει και τις βλάβες στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Μήλα

Περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από το Αλτσχάιμερ. Η περισσότερη κερσετίνη βρίσκεται στη φλούδα, η οποία περιέχει και την ανθοκυάνη.

Ρεβίθια

Το μαγνήσιο λειτουργεί ως διαβιβαστής μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να λείπει από τον οργανισμό. Επιπλέον, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να μεταφέρεται περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Τα φύκια είναι η πλουσιότερη σε μαγνήσιο τροφή αλλά η πιο προσιτή και εύκολη στην εύρεσή της είναι τα ρεβίθια.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι τροφές που περιέχουν χολίνη, ουσία που αν δεν γίνεται επαρκής πρόσληψη της προκαλεί βλάβη του νευρικού συστήματος. Μια ακόμη πηγή χολίνης, είναι το βοδινό συκώτι. Ενισχύει τη μνήμη και τονώνει τον εγκέφαλο.

Βατόμουρα, κεράσια, φράουλες, παντζάρια

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών χρώματος κόκκινου, μπλε και μωβ χρώμα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση, ή την καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Αυτά τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ο εγκέφαλος μας είναι "ό,τι τρώμε", κυριολεκτικά. Γι' αυτό και είναι εφικτό να αυξήσουμε την ισχύ του εγκεφάλου μας με τη σωστή διατροφή.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com     

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, εγκεφαλος, Δίαιτα, Διαιτολογος, διατροφολόγος, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5041 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3042 s // Total time: 2.8083 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X