Πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γονείς


Πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γονείς

H Κλινική Ψυχολόγος, Έλενα Αριστοδήμου μας βάζει πέντε σημαντικούς κανόνες που όλοι οι γονείς πρέπει να ακολουθούν.

Ποιος σας έχει πει ότι οι κανόνες αφορούν μόνο τα παιδιά; Για να έχετε μια όμορφη σχέση μαζί τους ακολουθείστε τους πιο κάτω κανόνες και θα δείτε πως η εφαρμογή τους δημιουργεί ισότιμες και ισορροπημένες σχέσεις.

ΚΑΝΟΝΑΣ 1

Να λέτε στα παιδιά σας αυτό που θέλετε να κάνουν

Πριν να μπορέσετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας ακριβώς τι θέλετε να κάνουν, πρέπει να αποφασίσετε, να επιδείξετε και να διατυπώσετε, συνήθως με περισσότερο από ένα τρόπους, τι είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνουν. Πρέπει να εξηγήσετε την αναμενόμενη συμπεριφορά με συγκεκριμένους ορισμούς που μπορεί να  καταλάβει το παιδί σας. Πώς μοιάζει η συμπεριφορά; Πώς την αισθάνεσαι; Πώς ακούγεται; Να θυμάστε, απλά επειδή είπατε κάτι, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας το άκουσε, το κατάλαβε και ότι μπορεί να μεταφράσει αυτό που είπατε σε παραγωγική δράση.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2

Κριτικάρετε την πράξη, όχι το άτομο

"Κακό αγόρι" και "κακό κορίτσι" πρέπει να διαγραφούν από το λεξιλόγιό σας! Η κριτική της συμπεριφοράς δεν σημαίνει ότι είναι ένα κακό άτομο. Απλά κριτικάρετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Διατυπώστε το έτσι: "Αυτό είναι ο λανθασμένος τρόπος να το κάνεις. Είσαι καλό παιδί και έξυπνο. Κοίτα τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά". Είναι κρίσιμο να διαχωρίζεις με τα λόγια σου και τις πράξεις σου, τη συμπεριφορά των παιδιών σου από την αυτοεκτίμηση τους. Η διόρθωση είναι απαραίτητη για να καθοδηγήσει και να διαμορφώσει την κατάλληλη συμπεριφορά, αλλά πρέπει να είναι κριτική της πράξης και όχι κριτική του ατόμου.

ΚΑΝΟΝΑΣ 3

Μην υποθέσετε ότι το έχουν μάθει: Επαναλάβετε το!

Η επανάληψη είναι θεμελιώδης για όλη τη μάθηση. Σπάνια μαθαίνουμε οτιδήποτε με την πρώτη έκθεση προς αυτό και τα παιδιά μας δεν διαφέρουν. Επίσης, όταν διδάσκεις επιθυμητές συμπεριφορές, στην πραγματικότητα προσπαθείς να εγκαθιδρύσεις συνήθειες και οι συνήθειες απαιτούν επανάληψη. Να το θυμάστε αυτό όταν προχωρήσετε να διδάξετε κάτι στο παιδί σας και να αποδεχτείτε ότι πιθανόν να πρέπει να το επαναλάβετε μια δυο φορές, ίσως και πολλές φορές. Αποδεχτείτε την επανάληψη σαν μια πραγματικότητα της μάθησης και απλά επαναλαμβάνετε πράγματα για τα παιδιά σας.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4

Αυτό που μετρά είναι αυτό που λένε στον εαυτό τους

Άσχετα με το πόσο θα θέλατε να υποκινήσετε και να ελέγξετε τα παιδιά σας, η δύναμη ελέγχου στη ζωή τους θα είναι αυτά που λένε στον εαυτό τους. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε με τα παιδιά μας, πρέπει πάντα να στοχεύουν στο να καθοδηγήσουν τα παιδιά μας να κάνουν τις δικές τους θετικές δηλώσεις στον εαυτό τους. Δεν είναι τα δικά μας λόγια που καθοδηγούν τις πράξεις τους, είναι τα δικά τους λόγια.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5

Να στέλνετε ένα συνεχές μήνυμα αγάπης

Αν επιθυμούμε τα παιδιά μας να μιλούν τη γλώσσα της αγάπης, τότε πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα εκθέτουμε στη γλώσσα της αγάπης πάνω σε μια συνεχόμενη βάση. Η αγάπη δεν είναι κάτι που το λες, είναι κάτι που το κάνεις. Για να στείλεις ένα μήνυμα αγάπης στα παιδιά σου, πρέπει να κάνεις επίδειξη. Η αγάπη δεν είναι ένα σπορ για θεατές. Τα παιδιά μας χρειάζονται να τους εκφράζεται αγάπη καθημερινώς. Πρέπει να τα αγκαλιάζουμε συχνά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είναι πολύ πολυάσχολοι για να ξοδέψουμε χρόνο μαζί τους- αρκετό χρόνο. Σταματάτε αυτό που κάνετε και αφουγκραστείτε. Όταν τα ακούτε, επιβεβαιώνεται ότι είναι σημαντικά για σας και τα αγαπάτε!

Έλενα Αριστοδήμου

Κλινική Ψυχολόγος

Τηλ.: 00357 99309246

Email: aristodemouelena@gmail.com

Facebook: Elena Aristodemou, Licensed Clinical Psychologist

Instagram: Elena Aristodemou

Tags γονεις, παιδι, κανονες για γονεις, ψυχολογια, παιδια, οικογενεια, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0395 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3065 s // Total time: 2.3460 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X