Λύσεις και συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή στο γραφείο


Λύσεις και συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή στο γραφείο

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να ακολουθούμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στο γραφείο.  

Είναι φορές που ο μεγάλος φόρτος εργασίας αποτελεί εμπόδιο για μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, είναι και κάποιες φορές που η “πολλή δουλειά” χρησιμοποιείται ως δικαιολογία στις διατροφικές ατασθαλίες μας. Κι όμως! Ισορροπημένη διατροφή και σκληρή εργασία στο γραφείο πηγαίνουν μαζί.

Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά στο γραφείο έχει χαλάσει πολλές φορές τη δίαιτά μας. Τη μια δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε οπότε παραγγέλνουμε από delivery, την άλλη ο διπλανός μας αποφάσισε να κεράσει γλυκά και δεν καταφέραμε να αντισταθούμε, την άλλη οι λιγούρες που μας ωθούν στην αγορά μιας λαχταριστής σοκολάτας. Ναι – ναι, όλα αυτά είναι απλά κάποιες αφορμές για να ξεφύγουμε. Πως μπορούμε λοιπόν να “οργανωθούμε” για να μείνουμε πιστοί στη δίαιτά μας και να μην βαρυστομαχιάσουμε;

Η καλή δίαιτα από το πρωινό φαίνεται!

Είναι γεγονός ότι το πρωινό άγχος πολλές φορές εμποδίζει τη λήψη πρωινού γεύματος, αφού μπρος στις επιτακτικές και άμεσες υποχρεώσεις μας, το να καθίσουμε στο τραπέζι και να πάρουμε πρωινό φαντάζει πολυτέλεια. 

Εάν δεν έχετε χρόνο να καθίσετε με ησυχία να φάτε πρωινό, πάρτε μαζί για το δρόμο τα εξής: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως τις οποίες θα συνδυάζετε με χυμό ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

Αν πάλι δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά στη δουλειά σας προτιμάτε ένα τοστ (ψωμί σίκαλης, ημιάπαχο τυρί, βραστή γαλοπούλα) ή το παραδοσιακό κουλούρι θεσσαλονίκης.

Μην μειώσετε τα γεύματα σας…

Η πίεση της δουλειάς και το άγχος συνήθως σας ωθούν στο να παραμελήσετε πολλά από τα απαραίτητα καθημερινά γεύματα.

Όσο κουραστική και να είναι η μέρα σας, προσπαθήστε να καταναλώσετε πέντε με έξι γεύματα (3 κυρίως γεύματα και 2 – 3 ενδιάμεσα), χωρίς το στομάχι σας να μένει άδειο για παραπάνω από 2- 3 ώρες.

Μην αναβάλετε το βασικό σας γεύμα για μετά τη δουλειά και κυρίως για αργά το βράδυ. Το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Προτιμήστε τα υγιεινά σνακ…

Η ποιότητα των γευμάτων είναι το μυστικό για την σωστή διατροφή στο γραφείο. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες και ζαχαρούχα προϊόντα όπως αναψυκτικά και παγωτά. Προτιμήστε φρούτα που θα σας προσφέρουν βιταμίνες και θα τονώσουν την πνευματική σας λειτουργία. Μερικές επιλογές:

  • Γιαούρτι 2% λιπαρών με ένα φρούτο (μπανάνα, μήλο).
  • Μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες κλπ.).
  • Ένα τοστ σικάλεως με γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά.
  • Ένα φρούτο (μπανάνα, μήλο, πορτοκάλι) ή μια φρουτοσαλάτα.
  • Μια μπάρα δημητριακών.
  • Μια φέτα τοστ σικάλεως με τυρί, γαλοπούλα ή μέλι.

Προσοχή στο φαγητό "απ’ έξω"

Ακόμα και αν δεν σας αρέσει η μαγειρική προσπαθήστε να μειώσετε τις παραγγελίες από fast-foods, πιτσαρίες και ταχυφαγία. Αν δεν προλαβαίνετε να ετοιμάσετε το γεύμα σας, προτιμήστε ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά και βιταμίνες όπως μια σαλάτα ή ψητά λαχανικά.

Στην περίπτωση ενός επαγγελματικού γεύματος, ακολουθήστε την ίδια λογική παραγγέλνοντας είτε μια σαλάτα, είτε ένα «ελαφρύ» πιάτο με συνδυασμό λαχανικών, υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Συνήθως οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες στη δουλειά είναι αυτές που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής.

Να πίνετε νερό…

Αν η ενυδάτωση σας στη δουλειά είναι περιορισμένη, προσπαθήστε να την αυξήσετε έχοντας συνέχεια στο γραφείο σας ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Προσπαθήστε σε κάθε μικρό ή μεγάλο διάλειμμα να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό και πολύ εύκολα θα φτάσετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (2 με 2,5 λίτρα).

Γιατί η δουλειά στο γραφείο απαιτεί ισορροπημένη διατροφή;

Η σύγχρονη καθημερινότητα απαιτεί πολλά από εμάς και κυρίως ενέργεια, πνευματική διαύγεια, αμεσότητα. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να ανταπεξέλθουμε, πρέπει να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα.

Η έλλειψη σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου, φολικού οξέος, καθώς και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η απόδοση στην εργασία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης. Οπότε φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά εν ώρα εργασίας.

Συμπερασματικά…

Τα γεύματα σας στο γραφείο πρέπει να είναι θρεπτικά και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όσο περιορισμένο χρόνο και να έχετε είναι καλό να αφιερώνετε πάντα χρόνο για να ετοιμάσετε τα γεύματα σας αλλά και για να τα καταναλώσετε.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags Διατροφή, Δίαιτα, Διαιτολογος, διατροφολόγος, διατροφη στο γραφειο, γραφειο, φαγητο, υγεινη διατροφη, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2302 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2004 s // Total time: 2.4306 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X