Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυτοάνοση ασθένεια 


Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυτοάνοση ασθένεια 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί όλους του τύπους διαβήτη και ποια πρέπει να είναι η διαιτητική αντιμετώπιση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην "εξάπλωση" του διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει 371 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο και περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2030 αναμένεται ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη να ανέβει στα 552 εκατομμύρια. Έχει ανακοινώσει ότι ο διαβήτης είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου ανά το παγκόσμιο. Επίσης, σε επίσημη ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και η αποφυγή καπνίσματος μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1

Αυτός ο τύπος του διαβήτη παλαιότερα ονομαζόταν ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζεται πλήρης ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα. Παλαιότερα ονομαζόταν μη - ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας αν και ο σημερινός ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί στην εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Σε αντίθεση με τον τύπου 1, στον τύπο 2 δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή η παραγόμενη ινσουλίνη δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

Επίσης, υπάρχει και ο διαβήτης κύησης τον οποίο αναπτύσσουν πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης τους. Ο διαβήτης κύησης είναι συνήθως παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Προδιαβήτης

Ο όρος προδιαβήτης χρησιμοποιείται για να περιγράψει το στάδιο πριν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, με τις λάθος διατροφικές συνήθειες, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα, αυξημένο σωματικό βάρος και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Διαβήτης και Διατροφή

Ο έλεγχος του διαβήτη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τακτικής παρακολούθησης των επίπεδων γλυκόζης (αυτοεξέταση), με υγιεινή διατροφή και άσκηση καθώς και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η καθημερινή σωματική άσκηση  είναι βασικοί παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Τι είδους τρόφιμα μπορούν να καταναλώνουν τα άτομα με διαβήτη…

Σε αντίθεση με όσα μπορεί να έχετε ακούσει, δεν υπάρχει ξεχωριστή "δίαιτα του διαβήτη" - και αυτά είναι καλά νέα! Οι τροφές που συνιστώνται στη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη για τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος (σακχάρου αίματος) είναι καλές για τα άτομα με διαβήτη αλλά και για όλους τους άλλους. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν τα ίδια γεύματα με την υπόλοιπη οικογένεια.

Από τα διάφορα θρεπτικά συστατικά - υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες - οι υδατάνθρακες έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε τελική ανάλυση, η συνολική ποσότητα υδατανθράκων, και όχι τόσο η πηγή τους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διατροφική διαχείριση των ατόμων με διαβήτη.

Διαιτητική Αντιμετώπιση

Πολλές από τις διαιτητικές οδηγίες οι οποίες απευθύνονται προς τους ασθενείς είναι ασαφείς, ελλιπείς και αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον ασθενή. Τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να:

  1. Καταναλώνουν τους σωστούς υδατάνθρακες. Οι τροφές αυτές διασπώνται στο σώμα για να δώσουν γλυκόζη, η οποία δίνει ενέργεια.
  2. Δώσουν έμφαση σε προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και φυτικά λίπη.
  3. Καταναλώνουν τα σωστά λιπαρά, δηλαδή τα ακόρεστα, και φυσικά ελαιόλαδα, όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα.
  4. Καταναλώνουν τις σωστές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση σακχάρου στα επιθυμητά όρια όσο και στην διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.
  5. Αποφεύγουν το υπερβολικό αλάτι.
  6. Μην καταναλώνουν αλκοόλ και γενικά να προσπαθούν να διατηρούν το βάρος τους στα ιδανικά επίπεδα.
  7. Τέλος, να μην παραμελούν την άσκηση.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής παρά μια δύσκολη ή περιοριστική δίαιτα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για όλους όσους πάσχουν από Διαβήτη ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags διαβήτη, Διατροφή, Δίαιτα, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0056 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0331 s // Total time: 0.0386 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X