Τέσσερις λόγοι για να εντάξετε τη σόγια στη διατροφή σας


Τέσσερις λόγοι για να εντάξετε τη σόγια στη διατροφή σας

Τη σόγια μπορείτε να την καταναλώσετε με διάφορους τρόπους καθώς κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Η σόγια είναι φυτό ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας, που ανήκει στα είδη των ψυχανθών. Είναι μονοετές φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα επί 5.000 χρόνια για να προσθέσει κυρίως άζωτο στο έδαφος, στο πλαίσιο της αμειψισποράς.

Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, τυριών, γάλακτος, κακάο, βουτύρου κλπ.

Πιο κάτω θα μάθετε γιατί πρέπει να εντάξετε τη σόγια στη διατροφή σας…

  1. Η σόγια είναι 100% φυτικό προϊόν.
  2. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα). Η πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, καθώς όλα τα όργανα του σώματος αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες είναι εξειδικευμένες για να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι πρωτεΐνες όμως είναι σημαντικές και για τη σύνθεση των μυϊκών ινών.
  3. Είναι πηγή μαγνησίου και ασβεστίου, που βοηθούν στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  4. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Τη σόγια μπορούμε να την καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, καθώς κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ο κιμάς και το κεμπάπ σόγιας, κριθαράκι με σόγια που το γευστικό αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό του κρέατος, και επιπλέον υπάρχουν και ζυμαρικά φτιαγμένα από αλεύρι σόγιας, που και αυτά αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική των παραδοσιακών ζυμαρικών. Επιπλέον, το ρόφημα σόγιας μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του γάλακτος και τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι:

  • 100% φυτικό προϊόν και παράγεται με σύγχρονες  μεθόδους φυσικής επεξεργασίας από ολόκληρους  καρπούς σόγιας.
  • Πηγή ασβεστίου: Τo ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση  του μεταβολισμού απελευθέρωσης ενέργειας και τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.
  • Κατάλληλο για τους αλλεργικούς στο γάλα και για  ανθρώπους που δε μεταβολίζουν τη λακτόζη του γάλακτος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Γεωργία Καπώλη, σε περιόδους νηστείας η αποχή από τα ψάρια μειώνει την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων όπως το DHA και το EPA που βοηθούν την καρδιά, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη θαλασσινών όπως τα καλαμάρια, το χταπόδι, τα μύδια μιας και η απουσία από τη διατροφή λιπαρών ουσιών της οικογένειας των ωμέγα 3 όπως το DHA και το EPA, έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και νευρικές διαταραχές.

Tags ΣΟΓΙΑ, Διατροφή, Διαιτολογος, υγεια, Δίαιτα, soya, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9501 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3365 s // Total time: 3.2866 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X