Περίοδος: Οι τροφές που θα σε "σώσουν" από τους πόνους κι εκείνες που πρέπει να αποφύγεις


Περίοδος: Οι τροφές που θα σε "σώσουν" από τους πόνους κι εκείνες που πρέπει να αποφύγεις

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας δίνει συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τους πόνους της περιόδου με φυσικούς τρόπους.

Οι δύσκολες μέρες των γυναικών αποτελούν την περίοδο μέσα στο μήνα όπου το σώμα υφίσταται κάποιες αλλαγές. Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικά συμπτώματα και αντιμετωπίζει την περίοδο με άλλη διάθεση. Όλες νιώθουν μια μικρή ή μεγάλη ενόχληση και γι’ αυτό οδηγούνται στη λήψη φαρμάκων προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι φυσικό τρόποι μέσω της διατροφής.

Η διατροφή παίζει κι εδώ καθοριστικό ρόλο. Εστιάστε σε τροφές καλής ποιότητας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάποιες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Παράλληλα με αυτά, τις δύσκολες μέρες του μήνα καλό θα ήταν να περιορίσετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τους πολλούς καφέδες. Αντίθετα, καταναλώστε τσάι, το οποίο συμβάλλει στον περιορισμό των μυϊκών σπασμών.

Πιο συγκεκριμένα…

  • Καλά λιπαρά

Τα καλά λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο, στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς και τα έλαια ξηρών καρπών μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του κάθε κυττάρου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μειώνουν το πρήξιμο στο στήθος, τους πόνους στην κοιλιά αλλά και τις γενικότερες ενοχλήσεις.

  • Σίδηρος

Φροντίστε τις δύσκολες ημέρες να ενισχύσετε τη διατροφή σας με πηγές καλά απορροφήσιμου σιδήρου (ζωικές πηγές σιδήρου) όπως το κόκκινο άπαχο κρέας και να συνδυάζετε τις φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι και τα όσπρια με πηγές βιταμίνης C που ενισχύει την απορρόφησή του. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, το λεμόνι, οι ντομάτες και οι πιπεριές.

  • Μαγνήσιο

Συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμες, να χαλαρώνετε και να μην υποφέρετε από νευρικότητα. Παράλληλα, μειώνει τις συσπάσεις στη μήτρα. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι το σουσάμι και συνεπώς το ταχίνι, η ψίχα του ηλιόσπορου, το κακάο και η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα, η σόγια, ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, τα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα μπιζέλια, τα παντζάρια και το αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι ή σίκαλη.

  • Βιταμίνη Β6

Θα σας ανακουφίσει από τους πόνους στην πλάτη και θα περιορίσει το ενοχλητικό φούσκωμα. Φάτε καστανό ρύζι, παπάγια, μπανάνα, κοτόπουλο, τόνο, δαμάσκηνα, ηλιόσπορους, εμπλουτισμένα δημητριακά, κουνουπίδι και αβοκάντο.

  • Κατακράτηση υγρών

Φροντίστε να μην το παρακάνετε με το αλάτι στα φαγητά. Το αλάτι είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών, κάτι που θα επιδεινώσει το φούσκωμα και το πρήξιμο που αισθάνεστε αυτές τις μέρες. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σάλτσες και τυχόν συσκευασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο από 200mg νάτριο (αλάτι) ανά μερίδα.

  • Δυόσμος και μέντα

Πέρα από το ότι χαρίζουν δροσερή αναπνοή, φημίζονται για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες.

  • Γλυκά

Στην περίπτωση που επιθυμείτε κάποιο γλυκό, περιοριστείτε σε ένα μικρού μεγέθους ή παρασκευάστε σπιτικές εκδοχές επιδορπίων που θα σας χαρίσουν τη γλυκιά τους γεύση με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα ένα στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών σε συνδυασμό με κομμάτια φρέσκων φρούτων ή μέλι αποτελεί μια νόστιμη και γλυκιά εναλλακτική. Μπορείτε επίσης, να δοκιμάσετε ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.

  • Καφές

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ καθώς η ένταση και οι σπασμοί που προκαλεί ο καφές επιδεινώνουν τους πόνους.

  • Αλκοόλ

Το αλκοόλ όταν μεταβολίζεται μειώνει τις βιταμίνες της ομάδας B και τα μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, στον οργανισμό. Τα στοιχεία αυτά όμως είναι απαραίτητα για να ρυθμίζουν την ένταση των μυών και η έλλειψή τους επιδεινώνει τους πόνους. Η μείωση της ποσότητας του μαγνησίου και των βιταμινών του συμπλέγματος B επιτείνει το αίσθημα της κόπωσης.

  • Ζάχαρη

Ανάλογα αποτελέσματα με το αλκοόλ προκαλεί και η ζάχαρη.

Γενικά διατηρήστε θετική στάση και περιορίστε τα συμπτώματα της περιόδου με μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: [email protected]

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags περιοδος,ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ,Διατροφή,υγεια,στελλα πετριδου,Δίαιτα,Διαιτολογος,διατροφολόγος,health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0004 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0176 s // Total time: 0.0179 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X