Το παιδί μου δεν θέλει να φάει πρωινό… τι κάνω;


Το παιδί μου δεν θέλει να φάει πρωινό… τι κάνω;

Συμβουλές για γονείς όταν το παιδί αρνείται να φάει πρωινό.

Αρχικά, ας κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα στα μικρότερα παιδιά που τρέφονται κυρίως με γάλα και στα μεγαλύτερα που λαμβάνουν κυρίως στερεές τροφές.

Συνήθως τα παιδιά που θηλάζουν πραγματοποιούν έναν θηλασμό τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στο ξημέρωμα. Αυτός ο θηλασμός αποτελεί ουσιαστικά το πρωινό τους γεύμα. Οι γονείς βέβαια μπορούν, για εκπαιδευτικούς λόγους, να τοποθετήσουν το πρωί το παιδί με το καρεκλάκι του στο τραπέζι μαζί τους, ώστε να "τσιμπήσει" κάτι, αλλά σπάνια αυτό πεινά ιδιαίτερα. Εξάλλου το μητρικό γάλα διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά τόσο στους 12 όσο και στους 24 μήνες, έχετε μήπως κάποια αμφιβολία; Κατά τη διάρκεια του πρωινού τα παιδιά αυτά μπορούν στη συνέχεια να πάρουν το δεκατιανό τους ή να λάβουν πάλι μητρικό γάλα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα συνήθως λαμβάνουν το πρωινό γεύμα τους με το που ξυπνήσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικατασταθεί το γάλα με κάποιο άλλο τρόφιμο, αλλά ούτε και να προστεθεί στο μπιμπερό κάποια άλλη τροφή: χαμομήλι, χυμός, μπισκότα κτλ. Όπως ακριβώς ισχύει και με τα θηλάζοντα, ο γονέας μπορεί να προσφέρει ως πρωινό μετά τη λήψη γάλακτος και κάποια άλλη τροφή.

Είναι το ίδιο το παιδί που τις περισσότερες φορές δείχνει τις προτιμήσεις του για το πρωινό με στερεές τροφές, αντί για γάλα (μητρικό ή ξένο). Συνήθως τα παιδιά προτιμούν το πρωινό γεύμα με γάλα μέχρι τα 2 έτη ζωής περίπου. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου και το kosmarikou,gr, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το παιδί, άρα δεν πρέπει να ανησυχήσετε εάν συμβεί κάπως νωρίτερα ή αργότερα.

Και τα μεγαλύτερα παιδιά; Πολλά παιδιά ξυπνούν ανόρεχτα και δεν επιθυμούν να φάνε πρωινό. Ο γονέας ανησυχεί, γιατί γνωρίζει ότι το παιδί έχει παραμείνει νηστικό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και πρέπει να φάει κάτι για να "φορτίσει" τις μπαταρίες του και να βγάλει εις πέρας την καθημερινότητά του.

Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό του;

  1. Υγρά: γάλα, χυμοί, smoothies ή απλά νερό.
  2. Φρούτα: καλό είναι να προσφέρονται πάντα, ακόμα και αν είναι αποξηραμένα (εάν το παιδί αρνείται κατηγορηματικά, μπορείτε να προσθέσετε πχ μέλι, ως "έτοιμη" ενέργεια).
  3. Δημητριακά: νιφάδες, ψωμί κτλ.

Ωραία τα λέμε. Και αν το παιδί δεν επιθυμεί τίποτα από τα παραπάνω;
Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το παιδί ξυπνάει το πρωί νηστικό. Υπολογίζετε την απόσταση από το τελευταίο του γεύμα, το βραδινό, που ισοδυναμεί με 10-12 ώρες περίπου. Τις περισσότερες φορές έχουν περάσει εξίσου πολλές ώρες από τότε που το παιδί έλαβε υγρά για τελευταία φορά. Κατά συνέπεια ο οργανισμός του είναι ελαφρά αφυδατωμένος, βρίσκεται σε κατάσταση ήπιας υπογλυκαιμίας και παράγει κάποιες ουσίες για να αντιμετωπίσει τη νηστεία. Το ιδανικό θα ήταν να καταφέρουμε να "σπάσουμε" αυτό το μηχανισμό με ένα μικρο - γεύμα που θα του "ανοίξει το στομάχι". Ο χρόνος όμως συχνά είναι πολύ περιορισμένος.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Η λύση είναι να χτυπήσετε στο μίξερ όλα τα συστατικά του πρωινού: δημητριακά, φρούτα κτλ και να προσθέσετε υγρά της αρεσκείας του, ώστε να δημιουργήσετε smoothies που καταναλώνονται στο λεπτό! Μια άλλη έξυπνη ιδέα είναι επίσης να βάλετε το smoothies σε ένα ποτήρι με καλαμάκι, που το παιδί θα μπορέσει να καταναλώσει κατά τη διαδρομή στο σχολείο. Εννοείται πως το πρωινό του παιδιού δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, πχ δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης, ή γάλα με προσθήκη ζάχαρης. Μη διστάσετε όμως να προσθέσετε πχ κανέλα ή κακάο για να δημιουργήσετε τη γεύση της αρεσκείας του.

Tags παιδι, Διατροφή, πρωινο, γονεις


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1975 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2034 s // Total time: 2.4009 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X