No more bricks on the Wall: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας η 3η Οκτωβρίου


No more bricks on the Wall: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας η 3η Οκτωβρίου

Oι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σινεμά, να ακούσουν μουσική και να ενημερωθούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Mνήμης και Φιλοξενίας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η εκδήλωση του Δήμου Αγίου Αθανασίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας στη Λεμεσό στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ειρήνης δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Αθανασίου και μεταξύ άλλων οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σινεμά, να ακούσουν μουσική και να ενημερωθούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Mνήμης και Φιλοξενίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Μαρίνος Κυριάκου, Δήμαρχος Αγ. Αθανασίου, Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Katja Saha, εκ. Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο και Κωνσταντίνος Κυπριανού, Επικεφαλής Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Υπ. Εσωτερικών.

Η 3η Οκτωβρίου αποτελεί την "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης & Φιλοξενίας" των προσφύγων και μεταναστών που χάθηκαν στην Μεσόγειο καθώς στις 3 Οκτωβρίου 2013, 398 άνθρωποι πνίγηκαν στην ακτή της Λαμπεδούσας.

Η άτυπη "Πρωτεύουσα των προσφύγων" όπως έχει κατά καιρούς χαρακτηρισθεί ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, σε μια προσπάθεια να προάγει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη στο επίκεντρο της προσφυγικής πολιτικής με δίκαιη κατανομή σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Snapshots from the borders» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος, είναι η βελτίωση της κριτικής αντίληψης των ευρωπαϊκών, εθνικών, και τοπικών φορέων λήψης αποφάσεων καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα προσφύγων και μετανάστευσης .

"Μόνο με αλληλεγγύη, ανθρωπιά και ίση μεταχείριση μπορούμε να επιτύχουμε σταθερότητα στην τοπική κοινωνία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας" ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγ. Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου ενώ συνέχισε "Είμαστε [ο Δήμος Αγ. Αθανασίου] ένα τρανό παράδειγμα ότι οι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλουν θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης μας".

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, ανέφερε μεταξύ άλλων στις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου τα τελευταία χρόνια ενώ επεσήμανε ότι "αποτελεί κλειδί στην όλη εξίσωση, η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των κρατών μελών μας για έμπρακτη συμμόρφωση προς τη νομική τους υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης στη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων".

Τόσο ο κ. Κεττής όσο και η εκ. UNHCR στην Κύπρο, Katja Saha, αναφέρθηκαν στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ ή/και εμπορικά σκάφη στην υλοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης. "Δεν πρέπει να ποινικοποιούνται ούτε να στιγματίζονται για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα" σημείωσε η κ. Saha ενώ τόνισε τη σημασία των συζητήσεων για τη "θέσπιση μιας προσωρινής και προβλέψιμης ρύθμισης για την αποβίβαση των διασωθέντων στη θάλασσα και την ίση κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών για τη μετέπειτα φιλοξενία τους".

Τέλος, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο ζήτημα που "πρέπει να αντιμετωπισθεί με συλλογικότητα και συνεργασία από όλες τις χώρες της Ευρώπης" ενώ ανακοίνωσε τριπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τα κράτη μέλη για σκοπούς διαχείρισης της μετανάστευσης.

Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν ο αγαπημένος κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης ο οποίος τραγούδησε εις μνήμη των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Στην εκδήλωση λειτούργησε περίπτερο "petition corner", στο οποίο οι επισκέπτες υπέγραψαν το αίτημα και υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Δήμου για καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα "Snapshots from the borders" και η εκδήλωση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χορηγοί φιλοξενίας ήταν το ξενοδοχείο Amathus στη Λεμεσό και το ξενοδοχείο Pefkos City Hotel στη Λεμεσό.

Χορηγοί επικοινωνίας: Τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και Εφημερίδα Λεμεσός

Χορηγοί: Medochemie, D. Zavos Group, Planetvision Properties

Την εκδήλωση στήριξαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η UNHCR Κύπρου, Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, Europe Direct Λεμεσού, miHub, Cyprus Refugee Council, εκστρατεία Be aware, Center of Social Innovation, έργο AMID - Cardet.

Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη.

Tags Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας, good life, εκδηλωση, μιχαλης χατζηγιαννης


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2436 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4075 s // Total time: 3.6510 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X