Μπορεί αυτό που τρώτε να επηρεάσει τη διάθεσή σας;


Μπορεί αυτό που τρώτε να επηρεάσει τη διάθεσή σας;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί πως η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μας.

Είναι γνωστό ότι όταν τρώτε ένα γλυκό σνακ, όπως μια σοκολάτα ή ένα donut  παρατηρείτε μια προσωρινή μεταβολή της ενέργειάς σας, με αυτήν να αυξάνεται, αλλά σύντομα αυτή η αύξηση ακολουθείται από μια απότομη πτώση. Τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα της ζάχαρης είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τροφή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνεστε.

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι θα φάτε!

Το να συντηρεί κανείς μια καλή διάθεση είναι πολυπαραγοντική υπόθεση και δεν έχει να κάνει μόνο με το αν τρώει τις σωστές τροφές. Όλα αρχίζουν με την εφαρμογή ορισμένων βασικών στρατηγικών:

  • Τρώτε συχνά γεύματα…

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Illinois Extension , η κατανάλωση συχνών γευμάτων και σνακ την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανάλωση τροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά να διασφαλιστεί ότι το σώμα σας έχει μια συνεχή πηγή καυσίμων και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή. Εάν αισθάνεστε ότι το σάκχαρό σας στο αίμα μπορεί πέφτει συχνά, μιλήστε στο γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υπογλυκαιμίας.

  • Μην παραλείπετε τα γεύματα...

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό όταν βιαζόμαστε να φύγουμε το πρωί από το σπίτι χωρίς πρωινό, μελέτες λένε ότι αυτό είναι κακή ιδέα. Η παράκαμψη των γευμάτων κάνει το σώμα λιγότερο ικανό να αφομοιώσει τις τροφές και είναι πιθανότερο να υπερκαταναλώσετε φαγητό στο επόμενο γεύμα. Εάν αποφύγετε την εξαντλητική πείνα, μπορεί να αποφύγετε μια κακή διάθεση.

  • Μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε…

Οι μεγαλύτεροι «ένοχοι» για την κακή διάθεση είναι οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη. Τα απλά σάκχαρα που είναι σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, οι τυποποιημένοι χυμοί, τα σιρόπια, τα γλυκά και οι μαρμελάδες, μπορούν να ωθήσουν το σάκχαρο του αίματός σας να ανεβαίνει και να πέφτει πολύ γρήγορα και συνεχώς.

Επίσης ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν τα εξευγενισμένα λευκά άμυλα όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα δημητριακά πρωινού. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη διάθεσή σας, θα πρέπει επίσης να περιορίσετε το αλκοόλ, καθώς είναι καταθλιπτικό και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

  • Ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό…

Η πρόσληψη πρωινού, όπως για παράδειγμα δημητριακά ολικής άλεσης με ημιάπαχο γάλα, έχει φανεί ότι σχετίζεται με την καλύτερη διάθεση και δίνει περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, φαίνεται να συμβάλλει στην ηρεμία και καλύτερη μνήμη.

  • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας όλη την ημέρα…

Όταν είστε αφυδατωμένοι οι πιθανότητες για αίσθηση ατονίας, πονοκεφάλου και κακής διάθεσης αυξάνονται. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι τακτικά μέσα στην ημέρα, έχοντας ένα μπουκάλι νερό συνέχεια μπροστά σου για να σου το θυμίζει.

  • Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη ώστε να συντίθεται η ορμόνη της καλής διάθεσης, η σεροτονίνη…

Ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και συνδυασμοί οσπρίων με ρύζι ή ψωμί ή πατάτα μπορούν να αποδώσουν στον οργανισμό σας τα απαραίτητα αμινοξέα για την σύνθεσή της. Για τους χορτοφάγους, μια πολλή καλή πηγή πρωτεΐνης είναι η σόγια, οπότε μπορείτε να διαλέξετε τρόφιμα σόγιας ή εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη σόγιας.

  • Κατανάλωσε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες…

Η αύξησή τους βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποφεύγοντας τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις στην καθημερινότητά σας. Είναι σημαντικό να μην τις αγνοείτε γιατί, βαθμιαία και χωρίς να το καταλάβετε, μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής σας.

Προσοχή! Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε στον διαιτολόγο σας για να σας δώσει σωστές διατροφικές οδηγίες.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags Διατροφή, ψυχολογια, διαθεση, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6714 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4385 s // Total time: 3.1099 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X