Επιστροφή στο σχολείο: Πως οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν ευκολότερα


Επιστροφή στο σχολείο: Πως οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν ευκολότερα

Οι διακοπές τέλος! Νέα αρχή για τα παιδιά και τους έφηβους και εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε για καλύτερη και ευκολότερη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά.

Αυτό το συναίσθημα αναμφίβολα το ένιωσες και εσύ την ημέρα που θα επέστρεφες στην δουλειά. Είναι αλήθεια πως όπως εμείς έτσι και τα παιδιά μας αλλά και οι έφηβοι δυσκολεύονται να συν ειδοποιήσουμε πως οι διακοπές τελείωσαν και τώρα πρέπει να επιστρέψουν στην ρουτίνα τους και φυσικά πίσω στα θρανία.

Ωστόσο τα καλά σε όλους τους τομείς, που έχει να προσφέρει στα παιδιά το σχολείο είναι πολλά και ανεκτίμητα. Η χαρά της συνάντησης με παλιούς φίλους, ο ενθουσιασμός της δημιουργίας νέων γνωριμιών και φίλων, οι νέες δραστηριότητες και κατακτήσεις που αναμένονται, είναι σε θέση να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά χαρά και καλή διάθεση για την αρχή της νέας χρονιάς.

Σε αυτά τα θετικά πρέπει να εστιάσουμε και εμείς οι γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας επιστρέψουν ομαλά, ήρεμα και χωρίς εντάσεις στη νέα σχολική χρονιά. Είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλα να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών και ίσως λίγη κακή διάθεση ή ακόμη και φόβος για την επιστροφή στο σχολείο. Όμως οι γονείς αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα παιδιά και τονίζοντας με έμφαση τα θετικά που αναμένονται, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή προσαρμογή τους.

Η διαδικασία προσαρμογής πρέπει να αρχίζει έγκαιρα. Μερικές μέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς είναι καλό να αρχίζουν να μιλούν μαζί τους για τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστροφή, τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και την προσαρμογή στο νέο ωράριο. 

Είναι σημαντικό οι γονείς με τα παιδιά τους να αναλύουν τους στόχους που θέλουν να πετύχουν στο νέο σχολικό έτος. Η εμπλοκή και το ενδιαφέρον των γονιών σε αυτά που τα απασχολούν, είναι εξαιρετικά καρποφόρο εάν γίνεται με το σωστό τρόπο.

Ενδιαφέρον των γονιών για το τι θέλουν τα παιδιά δεν σημαίνει παρείσφρηση και επιβολή. Σημαίνει ορθή επικοινωνία, προσεκτική ακρόαση, εποικοδομητικό διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, καθοδήγηση με κοινό προβληματισμό και συνεχή αλληλεπίδραση.

Η συμμετοχή των γονιών στη σχολική ζωή και στις αναζητήσεις τους πρέπει να είναι συνεχής. Έτσι έχουν πολλά να κερδίζουν από τις εμπειρίες των γονιών και της οικογένειας τους.

Έστω και εάν οι γονείς νομίζουν ότι δεν εισακούονται πολλά από αυτά που λένε, εντούτοις αποτυπώνονται στο μυαλό των παιδιών και τους δείχνουν το σωστό δρόμο. Τελικά, είναι αυτά που αποτελούν τις αρχές που θα τα καθοδηγούν για όλη τη ζωή. 

Βλέπουμε ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι ευκαιρία για καλλιέργεια των σχέσεων γονέων και παιδιών και για τοποθέτηση των στόχων για το νέο έτος.

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η προετοιμασία για επιστροφή στο σχολείο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, δεν είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Οι υλικές προετοιμασίες, η προμήθεια σχολικής τσάντας, βιβλίων, οι εγγραφές και άλλες διευθετήσεις είναι απαραίτητες.

Όμως τεράστια σημασία έχει η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού, η διαπαιδαγώγηση του από τους γονείς για τη σημασία της εργασίας που γίνεται στο σχολείο και η τοποθέτηση στόχων για νέες επιτυχίες.

Με αυτή την προσέγγιση, η προσαρμογή του παιδιού για την επιστροφή στο σχολείο, του επιτρέπει να αναπτύξει μια αισιόδοξη προσέγγιση, καθορίζει το πλαίσιο των δράσεων και του προσφέρει ενθουσιασμό για να πετύχει νέες κατακτήσεις.

 

Tags παιδι, σχολειο, επιστροφη στο σχολείο, γονεις, ψυχολογια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8887 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2308 s // Total time: 3.1195 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X