Τα φρούτα του καλοκαιριού: "Παχυντικά" ή θρεπτικά;


Τα φρούτα του καλοκαιριού: "Παχυντικά" ή θρεπτικά;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου αναλύει ένα - ένα τα φρούτα του καλοκαιριού και μας εξηγεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Κάθε εποχή του χρόνου παράγονται φρούτα τα οποία εξυπηρετούν ακριβώς τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν μια δροσερή επιλογή μέσα στον καύσωνα, καθώς είναι πλούσια σε νερό (80 – 94%), ενώ δεν περιέχουν λίπος και χοληστερόλη. Χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αρώματα και γεύση. Επειδή είναι περισσότερο γλυκά και εύγευστα από αυτά που παράγονται σε διαφορετικές εποχές, επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι «παχυντικά», δηλαδή ότι έχουν περισσότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει ενώ αντίθετα τα φρούτα, εκτός των βιταμινών, περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορες άλλες απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού ουσίες που συμβάλλουν στη πρόληψη πολλών νοσημάτων.

Ας δούμε ένα - ένα τα σημαντικότερα καλοκαιρινά φρούτα:

ΚΑΡΠΟΥΖΙ:

Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Πλούσιο σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ έχει και ήπια διουρητική δράση. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο. Δε θα πρέπει να ξεγελάει όμως η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους μας.  Αποδίδει 21 θερμίδες / 100 γρ.

ΠΕΠΟΝΙ:

Μαζί με το καρπούζι αποτελούν τα «αντίδοτα» της ζέστης. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνης C, β-καροτένιο, βιταμίνη Β6, καθώς και καλίου. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Για πολλά άτομα όμως είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από αυτά. Αποδίδει 21 θερμίδες / 100 γρ.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ:

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και χαρίζουν το κόκκινο χρώμα στις φράουλες. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ενώ έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς της σε Βιταμίνης C και καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, οι φράουλες προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου. Δίνουν 26 θερμίδες / 100 γρ

ΚΕΡΑΣΙΑ:

Όπως και οι φράουλες, έτσι και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες. Επίσης περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες, όταν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες οδηγούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια λοιμώξεις. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Δίνουν 47 θερμ./100γρ.

ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (ΜΕΣΠΙΛΟ):

Τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην στην προστασία των πνευμόνων και από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Επίσης η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Δίνουν 48 θερμίδες/100γρ.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ:

Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των σταφυλιών είναι οι πολυφαινόλες, που αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.  Προστατεύουν  τα κύτταρα από την οξειδωτική καταστροφή δηλαδή την γήρανση. Η δράση του συνόλου των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C και Ε. Τα κόκκινα σταφύλια είναι και αυτά πλούσια σε αθοκυανίνες ενώ προσφέρουν και μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που συμβάλει στην υγεία της καρδίας. Συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση. H αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι ένας αναστσταλτικός παράγοντας στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο. Δίνουν 63 θερμ./100 γρ.

ΣΥΚΑ:

Τα φρέσκα σύκα είναι γνωστά χωνευτικά και διουρητικά. Η θρεπτική τους αξία είναι αναμφισβήτητη καθώς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Τα σύκα μπορεί να έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, χάρη στις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Επίσης συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα ξηρά σύκα συστήνονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο. Δίνουν 41 θερμ./100γρ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ:

Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και C οι οποίες είναι από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες που φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως είναι τα καρδιαγγειακά και η πρόωρη γήρανση.  Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο καθώς και κυτταρίνη που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών. Δίνει 75 θερμίδες/100γρ.

ΒΕΡΙΚΟΚΑ:

Αποτελούν σημαντική πηγή καλίου, βιταμινών Α, Β12 και Ε, β-καροτένιου και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο. Περιέχουν ακόμα σε μικρές ποσότητες φολικό οξύ και βιταμίνη C. Τα συστατικά αυτά που περιέχουν, βοηθούν στη διατήρηση  ενός υγιούς νευρικού συστήματος, ενώ ρυθμίζουν τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων. Αν έχετε γαστρεντερικά προβλήματα, τα φρέσκα βερίκοκα θεωρούνται στυπτικά κατά της διάρροιας και τα ξερά συνιστώνται ως υπακτικά κατά της δυσκοιλιότητας. Δίνουν 50 θερμίδες/ 100 γρ.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ:

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση. Περιέχει επίσης τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, που βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό υπακτικό. Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, και ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Χαρακτηρίζονται επίσης για τη διουρητική τους δράση, γι’ αυτό και συνιστώνται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους. Βοηθούν, κυρίως, στην καταπολέμηση της λιθίασης. Δίνουν 40 θερμίδες/ 100 γρ.
Βλέπουμε ότι τα καλοκαιρινά φρούτα μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες που μας προστατεύουν από διάφορα νοσήματα, μας θωρακίζουν έναντι των ελευθέρων ριζών, μας ενυδατώνουν και μας δροσίζουν από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

Επιλέξτε σωστά τα φρούτα  στην περίοδο αιχμής τους:

  • Καρπούζια: Ιούλιος, Σεπτέμβριος.
  • Πεπόνι: Ιούνιος, Σεπτέμβριος.
  • Κεράσια: Μάιος, Ιούλιος.
  • Μούσμουλα: Μάιος, Ιούνιος.
  • Σύκα: Αύγουστος, Σεπτέμβριος.
  • Σταφύλια: Αύγουστος, Νοέμβριος.
  • Δαμάσκηνα: Ιούλιος, Οκτώβριος.
  • Βερίκοκα: Ιούνιος, Ιούλιος.
  • Ροδάκινα: Τέλη Μαΐου, Αύγουστος.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons)  MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Ιnstagram: Elena Troullidou

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags καλοκαιρι, καλοκαιρινα φρουτα, φρούτα, Διατροφή, υγεια, διατροφολόγος, Δίαιτα, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4706 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2175 s // Total time: 2.6882 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X