Χυμοί & ζάχαρη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Χυμοί & ζάχαρη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Κλινική Διαιτολόγος - Γενική Συντονίστρια Διατροφής Υπουργείου Υγείας, Ελίζα Μαρκίδου μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους χυμούς και τι πραγματικά περιέχουν.   

Πόσες φορές σας έχει τύχη να περπατάτε στην υπεραγορά και να ρίχνετε στο καλάθι σας κουτιά από χυμούς χωρίς να διαβάζετε με λεπτομέρεια το τι πραγματικά περιέχουν. Στο δικό μας μυαλό πάντοτε ο χυμός είναι αγνός, φυσικός και αποτελεί ένα υγιεινό ρόφημα. Δεν είναι, όμως, πάντοτε έτσι. Μέσα στην ίδια συσκευασία μπορείτε να περιέχει φυσικό χυμό, νέκταρ φρούτων, φρουτοποτά που να μοιάζουν μεν στην συσκευασία με μεγάλη όμως διαφορά στη περιεκτικότητα ζάχαρης. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να διαβάζετε τι περιέχουν και να μελετήσετε τη σήμανση τους και την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Για καλύτερη πληροφόρηση διαβάστε πιο κάτω…

Οι χυμοί διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Φυσικοί χυμοί  που περιέχουν 100% χυμό φρούτων και καθόλου ζάχαρη.
  2. Νέκταρ φρούτων  που στην πλειοψηφία τους περιέχουν χυμό φρούτων άνω του 50%, νερό ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες όπως ορίζεται από τον κώδικα τροφίμων και ποτών.
  3. Φρουτοποτά που περιέχουν 1% έως 99% χυμό φρούτων και ποσοστό νερού, ζάχαρης και άλλων συστατικών τα οποία πληρούν τις διατάξεις του κώδικα τροφίμων και ποτών.
  4. Υπάρχουν χυμοί που δηλώνουν χωρίς προσθήκη ζάχαρης οι οποίοι όμως περιέχουν τη φυσική ζάχαρη και υδατάνθρακες που έχουν τα φρούτα χωρίς όμως να πρέπει να προστεθεί άλλη ζάχαρη.

Διαβάζοντας αυτές τις σημάνσεις στα κουτιά των χυμών και γνωρίζοντας ότι όσο πιο φυσικός είναι ο χυμός τόσο το καλύτερο για την υγεία μας και για τη σιλουέτα μας μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο χυμός αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή για ρόφημα για τα παιδιά μας και αυτό αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό λόγο για να είμαστε προσεκτικοί, εμείς σαν καταναλωτές, οι εταιρείες παραγωγής και η πολιτεία για τον έλεγχο.

Ελίζα Μαρκίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Γενική Συντονίστρια Διατροφής Υπουργείου Υγείας

Τηλ. 00357 99 686486

Email: eliza@spidernet.com.cy

Tags υγεια, χυμος, health, Διατροφή, Δίαιτα, ζαχαρη, ελιζα μαρκιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3229 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2142 s // Total time: 2.5371 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X