Τα οφέλη του νερού στη διατροφή μας


Τα οφέλη του νερού στη διατροφή μας

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί όλα τα οφέλη που έχουμε αν βάλουμε το νερό στη διατροφή μας.  

Εάν ήδη γνωρίζατε την ζωτική σημασία του νερού στη διατροφή σας, τότε ίσως γνωρίζετε πως ο πονοκέφαλος, η αδυναμία, η δίψα και το αίσθημα κόπωσης αποτελούν μόνο μερικά από τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης.

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης δεν είναι μόνο αναγνωρισμένη αλλά και τεκμηριωμένη από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική, συχνά δεν ξέρουμε το γιατί. Η ενυδάτωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ανάγκες μας σε υγρά εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και φυσικά η θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος.

Λόγω του ότι το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το νερό, η ποσότητα που αποβάλλεται καθημερινά μέσω του ιδρώτα, της ούρησης και των κοπράνων, πρέπει να αποκαθιστάτε. Σύμφωνα με το Ν.Ι.Μ (National Institute of Medicine), συνιστάτε η κατανάλωση περίπου 3 λίτρων την ημέρα για τους άνδρες και 2 λίτρων την ημέρα για τις γυναίκες.

Τα οφέλη του νερού…

Το νερό, αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του. Αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους και συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού όπως στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην αποβολή άχρηστων ουσιών του εγκεφάλου, στην πέψη και απορρόφηση των τροφών, στην νεφρική λειτουργία, στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος καθώς και στις αρθρώσεις και στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute, EYI), οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά δεν καλύπτονται μόνο από το νερό αλλά και από άλλα ροφήματα καθώς τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε νερό κατά 20 με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70 με 80% του νερού προέρχεται από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνονται, όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι, συμπεριλαμβανομένου και του πόσιμου νερού.

Το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Συχνά συγχέουμε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας, οπότε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πρόχειρα γεύματα, ενώ στην πραγματικότητα, το σώμα απλώς χρειάζεται να πιει κάτι. Το να πίνουμε νερό βοηθάει επίσης στο να αισθάνεστε πλήρης, μειώνοντας την επιθυμία σας για φαγητό. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι το νερό μπορεί:

  • Να μας δώσει περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Να αυξήσει τις θερμίδες που καίμε κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Να βοηθήσει το σώμα μας στη μείωση των αποθεμάτων λίπους.

Το νερό μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας;

Το νερό φθάνει στο δέρμα τελευταίο. Αν το σώμα μας δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού, το δέρμα μας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, αφήνοντάς το: πιο λείο, πιο απαλό, πιο εύκαμπτο, με λιγότερες ρυτίδες.

Τα υγρά με καφεΐνη προκαλούν αφυδάτωση;

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα διαφορετικά είδη υγρών και ποτών με ή χωρίς καφεΐνη δεν διαφέρουν την ικανότητα υδάτωσης του σώματος. Αυτό που παίζει ουσιαστικό ρόλο είναι η συνολική ποσότητα υγρών που προσλαμβάνονται μέσα στο 24ωρο. Συνεπώς, ο αποκλεισμός του καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά, από τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης υγρών δεν φαίνεται να ευσταθεί.

"Η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας μπορεί να γίνει αντιληπτή, αν σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει για αρκετές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό δεν ζει πάνω από 10 ημέρες. Ένα παιδί δεν ζει χωρίς νερό για περισσότερες από 5 μέρες".

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

Τηλ: 00357 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags νερο, Διατροφή, ενυδατωση, Διαιτολογος, διατροφολόγος, health, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5113 s (230 Queries.) // Parse time: 0.5007 s // Total time: 4.0120 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X