Τρεις υποψήφιες στις ευρωεκλογές αποκαλύπτουν το λόγο που ζητούν τη ψήφο του κόσμου


Τρεις υποψήφιες στις ευρωεκλογές αποκαλύπτουν το λόγο που ζητούν τη ψήφο του κόσμου

Μιλούν για τη γυναίκα στην πολιτική και τους στόχους που θέτουν 

Πρόκληση θεωρείται η διεκδίκηση μια θέσης στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τρεις από τις έξι γυναίκες που είναι υποψήφιες στις Ευρωεκλογές. Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου - Παναγιώτου, η Μαρίνα Νικολάου και η Κατερίνα Χριστοφίδου θέλουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο. 
 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ / ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΚΟ

Για ποιο λόγο υποβάλατε υποψηφιότητα για να διεκδικήσετε μια θέση ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο;
Καταρχάς σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να μιλήσω για την ξεκάθαρη και καθαρή μου προσπάθεια να μεταβώ από τη δημοσιογραφία στην πολιτική. Για 25 χρόνια ο απλός κόσμος με έχει εμπιστευθεί για την ενημέρωσή του. Μ’ έχει εμπιστευθεί για την υποβολή εκείνων των ερωτήσεων που του έδιναν μια σφαιρική ενημέρωση και τον έφερναν πιο κοντά στην αλήθεια ενός γεγονότος. Προσπαθούσαμε μέσα από τη διαφάνεια και το σεβασμό στο δικαίωμα του πολίτη και με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να αλλάξουμε τα κακώς έχοντα. Κάποτε τα καταφέρναμε κάποτε όχι. Ένα θεσμικό βήμα, δηλαδή εκπροσωπώντας θεσμούς, και μάλιστα μέσα από μια εκλογική διαδικασία κατά την οποία σε επιλέγει απευθείας ο πολίτης, έχει πλέον εκείνα τα εργαλεία που εάν τα αξιοποιήσεις σωστά, μπορείς να μετατρέψεις τα λόγια σε πράξεις. Ήρθε λοιπόν αυτή η ώρα. Η επιλογή των Ευρωεκλογών δεν ήταν τυχαία. Στόχος μου είναι να υπηρετήσω την πατρίδα μου και σ’ ένα ευρωπαϊκό χώρο να αξιοποιήσω όλες εκείνες τις επαφές, όλες εκείνες τις εμπειρίες και ικανότητες που μου πρόσφερε η δημοσιογραφία στην επικοινωνία, γιατί μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που επικοινωνείς πολιτικές για το καλό του τόπου σου και των πολιτών. 

Όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το χώρο της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το χώρο;
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες θέλουν να ασχοληθούν. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία λένε ότι πολλές γυναίκες ξεκινούν, αλλά στην πορεία φθάνουν ως ένα σημείο, καθώς ο συνδυασμός πολλαπλών ρόλων δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν. Για μια γυναίκα που είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη απαιτείται πολλαπλάσια προσπάθεια, οργάνωση και προγραμματισμός για να αντεπεξέλθει επάξια στις απαιτήσεις της πολιτικής. Για μία γυναίκα απαιτούνται περισσότερες θυσίες. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Απαιτούνται περισσότερα κίνητρα και στήριξη της γυναίκας από την πολιτεία, ώστε συγκριτικά με τους άντρες να έχουν τουλάχιστον ίσες ευκαιρίες ανέλιξης. 

Ήταν όνειρο ζωής η ανάμειξή σας με την πολιτική;
Όχι. Ήταν κάτι το οποίο καλλιεργήθηκε μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, στο δημοσιογραφικό περιβάλλον. Ήμουν πάντα πολιτικοποιημένη, αλλά ποτέ κομματικοποιημένη, παρόλο που προέρχομαι από μια οικογένεια που ήταν. 

Πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές, ποια είναι εκείνα τα θέματα που θα σας απασχολήσουν περισσότερο;
Προτεραιότητα είναι η σωστή προώθηση του εθνικού μας θέματος, ως προβλήματος τουρκικής εισβολής, κατοχής και εποικισμού, η σωστή, συνεχής κι επίμονη διαφώτιση για το στόχο μιας λύσης, που απελευθερώνει και επανενώνει την Κύπρο μας βάσει ευρωπαϊκών αρχών. Παράλληλα, η αναχαίτιση οποιασδήποτε προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθως η θέση της Κύπριας γυναίκας και η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών ανέλιξης. Η στήριξη της μικρομεσαίας τάξης, η οποία έχει πληγεί και κινδυνεύει με αφανισμό λόγω της διαχείρισης της οικονομίας μας των τελευταίων 11 ετών. Η στήριξη των νέων μας γενικά και ειδικά των νέων επιστημόνων με προσανατολισμό στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, όπου ως Κύπρος είμαστε πολύ πίσω. Η στήριξη των ανέργων, κάθε ηλικίας, για ποιοτικά σωστή μείωση της ανεργίας. Δημιουργώντας εργαζομένους-δούλους των 500 ευρώ το μήνα μπορεί να ρίχνουμε τους αριθμούς, αλλά δημιουργούμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα στον κοινωνικό ιστό. Επενδύσεις που θα δίνουν στον κάθε άνεργο δουλειά και την ευκαιρία να εργασθεί στον τομέα που σπούδασε και να εξασφαλίζει την ανάλογη και αξιοπρεπή αμοιβή. Επίσης, τα παραδείγματα άλλων χωρών στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων στην παιδεία, την υγεία και τη στεγαστική πολιτική, μέσα από τα εργαλεία που παρέχουν οι δομές και η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και η αποτελεσματική διεκδίκηση των κατάλληλων για την Κύπρο χρηματοδοτήσεων και άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία. 

Θεωρείτε ότι ο χώρος της πολιτικής είναι ανδροκρατούμενος;
Ανδροκρατούμενο είναι το «ρετιρέ» της πολιτικής, όχι όλος ο χώρος. Όπως είπα και πριν, ενώ πολλές γυναίκες μπαίνουν στο χώρο της πολιτικής, πολύ λίγες έχουν ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. 

Πιστεύετε ότι η γυναίκα στο χώρο της πολιτικής μπορεί να δώσει περισσότερα απ’ ό,τι ένας άντρας;
Η προσφορά και οι ικανότητες ΔΕΝ είναι ζήτημα φύλου. Υπάρχουν ικανοί άνθρωποι. Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία έχει αναθέσει στη γυναίκα πολλαπλούς ρόλους, οι οποίοι την αναγκάζουν σε πολλά ζητήματα να μένει πίσω. Για παράδειγμα, σε κάθε συνέντευξη που παραχώρησα το τελευταίο διάστημα με ρωτούν: Εάν εκλεγείς, τι θα κάνεις με τα παιδιά σου; Και απαντώ: Είναι όλα διευθετημένα, ώστε ο ένας ρόλος να μη σκιάζει τον άλλον. Χρειάστηκε πολλή οργάνωση ώστε να βρω εκείνη τη χρυσή τομή και το καταφέραμε ως οικογένεια. Όλα έχουν κανονιστεί. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι γιατί αυτή η ερώτηση δεν υποβάλλεται σε άνδρες ανθυποψηφίους μου, που επίσης τυχαίνει να έχουν ανήλικα παιδιά… 
Πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παρακάτω ρήση: «Στην πολιτική εάν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα, εάν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα». (Μάργκαρετ Θάτσερ)
Είναι πολύ κοντά στην αλήθεια, αλλά όχι απόλυτο, διότι, όπως προανέφερα, το φύλο δεν είναι το κριτήριο της ικανότητας ενός ανθρώπου. Η αλήθεια αυτής της αναφοράς βρίσκεται στο αποτέλεσμα της συνεχούς «εκπαίδευσης» μιας γυναίκας στο στίβο της ζωής -εν αντιθέσει με έναν άνδρα- στο να συνδυάζει αποτελεσματικά πολλαπλούς ρόλους. Αναγκάζεται να είναι πιο πρακτική, δεν έχει το χρόνο που έχει ένας άνδρας και εάν δεν δώσει προτεραιότητα στις πράξεις, το αποτέλεσμα αργεί. 

Ποιο είναι το πρότυπό σας;
Σημαντικοί άνθρωποι έχουν σημαδέψει καθοριστικά τη ζωή μου και ως πρότυπα και ως αντι-πρότυπα. Ο καθένας και η καθεμία για διαφορετικούς λόγους. 

Ποιαν αλλαγή θέλετε να κάνετε, ώστε αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία;
Δια του παραδείγματος κι εμπράκτως, να κάνουμε πιο ανθρωποκεντρική την άσκηση πολιτικής. Η πολιτική, είτε την αποδεχόμαστε είτε την απαξιώνουμε, θα είναι πάντα εκεί και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας. Με το να γυρίζουμε απλά την πλάτη δεν πετυχαίνουμε τίποτα. 

Τι δεν έχουμε πράξει όσον αφορά το μέλλον μας στην Ευρώπη;
Μπορώ να σου ετοιμάσω μία πολυσέλιδη διατριβή για να απαντήσω αυτήν την ερώτηση! Ας αρχίσουμε από το να συνειδητοποιούμε ότι το μέλλον μας στην Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Οι κακές πρακτικές στην άσκηση πολιτικής των τελευταίων ετών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά κι ευρύτερα, έχουν «εκκολάψει» ακραία στοιχεία και πραγματικά δεν ξέρουμε ποια Ευρώπη θα ξημερώσει την 27η Μαΐου. Δεν έχουμε μάθει από την ιστορία μας, ως Κύπριοι και ως Ευρωπαίοι, ότι ο φανατισμός και οι ακρότητες δεν αφήνουν κανένα κερδισμένο. Απελπισμένοι όλοι στις δυσκολίες της ζωής, συγχύζουμε την αγωνιστική διεκδίκηση αλλαγών που αποκαθιστούν τις αδικίες με την «άτακτη» ανατροπή, η έκβαση της οποίας σε κάθε στιγμή της ιστορίας έφερνε περισσότερο πόνο. 

Ο ρόλος του ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι αναβαθμίστηκε μέσα από την απευθείας επιλογή του από τον λαό;
Οι θεσμοί και οι διαδικασίες έχουν αναβαθμιστεί και αυτό ναι, ισχύει. Δυστυχώς όμως δεν ήταν αρκετές ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον του πολίτη, με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε φορά ολοένα και μεγαλύτερη αποχή. Όχι μόνο στην Κύπρο. Πολύ σωστά ο πολίτης κρίνει, βάσει δημοσκοπήσεων, ότι η προσωπικότητα ενός υποψηφίου παίζει μεγάλο ρόλο. Η Κύπρος εκπροσωπείται από μόνο έξι ευρωβουλευτές. Συνεπώς στις 705 αυτές οι έξι φωνές πρέπει να ακούγονται πιο ισχυρά. Αυτοί οι έξι εκπρόσωποι έχουν επιφορτισμένο ρόλο να διαδραματίσουν. Ο ρόλος τώρα του πολίτη είναι εξίσου σημαντικός. Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τον καθένα από εμάς είναι να μην επιτρέπουμε στους λίγους να αποφασίζουν για όλους μας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νομοθεσιών που ορίζουν την καθημερινότητά μας πηγάζει από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Έχουν ρόλο οι πολίτες και όταν η δική τους δύναμη είναι θάλασσα, η δική μας θέληση γίνεται βράχος. 


ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΕΛ

Για ποιο λόγο υποβάλατε υποψηφιότητα για να διεκδικήσετε μια θέση ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο;
Υπάρχει ένας στίχος του Οδυσσέα Ιωάννου που λέει κάτι απλό και αυτονόητο: Τώρα θα γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. Όλα όσα θέλουμε να αλλάξουν στην Ευρώπη και στην Κύπρο και αφορούν όλους μας δεν αρκεί να τα υποδεικνύουμε, δεν αρκεί να τη στηλιτεύουμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα, θα αρκεστώ μόνο σε κάποια που αφορούν τις γυναίκες. Τα εργασιακά δικαιώματα, το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η προστασία της μητρότητας, η προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας γενικότερα είναι θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα είναι αν θα αφήσουμε να συζητούν για εμάς χωρίς εμάς. Πιστεύω ότι είναι καιρός να πάρουμε θέση για τα θέματα που μας αφορούν. Γι’ αυτό και μπήκα, μαζί με τους συνυποψηφίους μου, σε αυτή τη διαδικασία.

Όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το χώρο της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το χώρο;
Προέρχομαι από έναν πολιτικό χώρο που ξεκίνησε με τις γυναίκες και στην εκατοντάχρονη σχεδόν πορεία του γυναίκες βρίσκονταν και στη βάση και στην κορυφή του. Το 1926 ήταν σκανδαλώδες αν μια γυναίκα βρισκόταν οπουδήποτε αλλού εκτός από την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρά της. Και όμως, τότε το ΑΚΕΛ είχε γυναίκα ανάμεσα στα ιδρυτικά του μέλη και άλλες πολλές γυναίκες που συμμετείχαν ενεργά και από θέσεις ευθύνης στο κίνημα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην τοπική αυτοδιοίκηση προερχόταν από το ΑΚΕΛ. Όλες αυτές οι γυναίκες βγήκαν μπροστά και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Ασφαλώς κάποιος θα διερωτηθεί: Είναι το φύλο το αποκλειστικό κριτήριο; Όχι, δεν είναι. Το θέμα είναι οι πολιτικές θέσεις που εκφράζει ο καθένας. Όμως οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να έχουν φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ασχολήθηκα με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια, ακριβώς γιατί πίστευα ότι έπρεπε να κάνω και εγώ κάτι για να αλλάξουν όσα ονειρεύομαι να αλλάξουν.

Ήταν όνειρο ζωής η ανάμειξή σας με την πολιτική;
Όχι. Τώρα ζω στις Βρυξέλλες. Όνειρο ζωής για εμένα όμως παραμένει μια άλλη-διαφορετική Κύπρος. Επανενωμένη, ευημερούσα, που να είναι μια γέφυρα ειρήνης όλη την περιοχή και παράδειγμα μιας ανοικτής και ανοικτόμυαλης κοινωνίας. Μια χώρα με σύγχρονη παιδεία και υγεία, με πρόσφορο έδαφος για την προαγωγή των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του σεβασμού στο περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις, χωρίς τείχη στη γη και στα μυαλά των ανθρώπων της. Όλα αυτά περνούν μέσα από την πολιτική, γι’ αυτό και πιστεύω ότι ειδικά εμείς οι νέοι ανθρώπου πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι.

Πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές, ποια είναι εκείνα τα θέματα που θα σας απασχολήσουν περισσότερο;
Όλα τα θέματα που απασχολούν περισσότερο την πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας και φτάνουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς είναι για μια γυναίκα να συνδυάζει την καριέρα της με το ρόλο τής συζύγου-μητέρας;
 Δεν ξέρω. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, το πιο δύσκολο για μια γυναίκα, για την κάθε γυναίκα, είναι να νικήσει τα στερεότυπα και να ζήσει ευτυχισμένη με τις επιλογές της. Σίγουρα τα δύσκολα είναι αλλού. Στη ζωή της γυναίκας που παλεύει να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους και δουλεύει δωδεκάωρα, ακόμα και τις Κυριακές. Στη ζωή της γυναίκας που δεν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της, γιατί η βία είναι η καθημερινότητά της εκεί, που δεν έχει σε ποιον να τα πει, που φοβάται να κάνει το βήμα και να γλιτώσει από την κόλαση, που δεν μπορεί να σπάσει τον κύκλο. Στη ζωή της γυναίκας που αντιμετωπίζει την κοινωνική πίεση και τα «πρέπει», ενώ παλεύει να γίνει μάνα, ενώ φορτώνεται ορμόνες για να το πετύχει. Στη ζωή της γυναίκας που προσπαθεί μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά της, στη ζωή της γυναίκας που παλεύει με τον καρκίνο, στη ζωή της γυναίκας που ξενυχτά στα νοσοκομεία παλεύοντας για το παιδί της, στη ζωή της γυναίκας που οι συνθήκες ματαίωσαν τα όνειρά της, στη ζωή της γυναίκας που την φόρτωσαν με δεκάδες κοινωνικές επιταγές και την υποχρεώνουν να δηλώνει ευτυχισμένη, ακόμα και όταν δεν είναι.

Θεωρείτε ότι ο χώρος της πολιτικής είναι ανδροκρατούμενος;
Δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο. Το θέμα όμως είναι ποιες πολιτικές προτείνουμε για να αλλάξει το τοπίο. Πώς απελευθερώνουμε τα χέρια της γυναίκας για να μπορέσει να ασχοληθεί με τα κοινά. Εδώ δεν έχει να κάνει με την καλή θέληση ή τις αντιλήψεις του καθενός, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές που το κράτος οφείλει να προωθήσει.

Πιστεύετε ότι η γυναίκα στο χώρο της πολιτικής μπορεί να δώσει περισσότερα απ’ ό,τι ένας άντρας;
 Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την άποψη αλλά και να την καταρρίψουν. Το φύλο δεν είναι το αποκλειστικό κριτήριο. Αν το πιστέψουμε αυτό, θα είναι ισοπεδωτικό και άδικο για τα εκατομμύρια ανδρών και γυναικών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους, για την πρόοδο της ανθρωπότητας και έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για τα ιδανικά και τους αγώνες τους.

Πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παρακάτω ρήση: "Στην πολιτική εάν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα, εάν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα". (Μάργκαρετ Θάτσερ)
Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κα Θάτσερ. Έκανε όντως πολλά. Αλλά τι έκανε; Απάλλαξε τους λίγους από τη φορολογία, αλλά έλιωσε τους πολλούς με έμμεσους φόρους. Με τις πολιτικές της απογείωσε τον πληθωρισμό και την ανεργία και έθεσε τη Βρετανία σε μια σκληρή περίοδο ύφεσης, τη σκληρότερη μεταπολεμικά. Ιδιωτικοποίησε μέχρι και το Διαστημικό Πρόγραμμα της Βρετανίας! Επιμένω ότι το φύλο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το αποκλειστικό κριτήριο.

Ποιο είναι το πρότυπό σας;
Την λένε Αντρούλα Χριστοφίδου. Δεν θα την δείτε στις κοσμικές στήλες ούτε στις λαμπερές εκδηλώσεις. Είναι πρόεδρος του Cyprus Stop Trafficking και τη θαυμάζω για την επιμονή και το σθένος της να παλεύει ενάντια στην εμπορία ανθρώπων και να σώζει καθημερινά πολλές βασανισμένες γυναίκες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και την εκμετάλλευση, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. 

Ποιαν αλλαγή θέλετε να κάνετε, ώστε αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία;
Θέλω να παλέψουμε όλοι μαζί για να προωθήσουμε πολιτικές για τα παιδιά. Για την παιδεία, την υγεία, την ολόπλευρή στήριξή τους ώστε το αύριο να είναι ελπιδοφόρο.

Τι δεν έχουμε πράξει όσον αφορά το μέλλον μας στην Ευρώπη;
Δεν ασχολούμαστε με αυτήν. Νομίζουμε ότι είναι κάτι τόσο μακρινό, ενώ δεν είναι. Ευρώπη είμαστε εμείς, είμαστε και εμείς. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε λόγο στο τι συμβαίνει και στο τι αποφασίζεται.

Ο ρόλος του ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι αναβαθμίστηκε μέσα από την απευθείας επιλογή του από τον λαό;
Αναμφίβολα. Όμως πιστεύω ότι ο κάθε ευρωβουλευτής αναβαθμίζει το ρόλο του με τη σκληρή δουλειά που οφείλει ο ίδιος να κάνει μαζί με την ομάδα του για να τιμήσει τη στήριξη που του δόθηκε.


ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ 

Για ποιο λόγο υποβάλατε υποψηφιότητα για να διεκδικήσετε μια θέση ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο;
Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα μου. Επιπλέον, η πολιτική χρειάζεται αλλαγή. Χρειάζεται εκσυγχρονισμό στον πολιτικό λόγο, στις ιδέες και στις πρακτικές. Η κοινωνία των πολιτών έχει τη δύναμη με την ψήφο της να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει την πολιτική, εμβολιάζοντάς την και με νέα δυναμικά πρόσωπα. Πιστεύω στην ενωμένη Ευρώπη και στις θεμελιώδεις αξίες της. Έχοντας σπουδάσει Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ζώντας εδώ και 17 χρόνια ως επαγγελματίας μέσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι οι αρχές, τα συμφέροντα και οι προτεραιότητές μας. Πιστεύω ότι η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται κοινό όραμα και κοινή συλλογική δράση. Να κινηθούμε όλοι οι Ευρωπαίοι προς τα μπρος ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ, και τότε η αλλαγή θα έρθει.

Όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το χώρο της πολιτικής. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το χώρο;
Η πολιτική και το μέλλον του τόπου μας δεν θα έπρεπε να είναι θέμα φύλου, νομίζω όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Ήμουν πάντα πολιτικοποιημένο άτομο με άποψη, από τα φοιτητικά μου χρόνια μαζί με τους συμφοιτητές μου στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι με την επιστροφή μου στην Κύπρο συνέχισα να ενδιαφέρομαι και να συμμετέχω στα πολιτικά δρώμενα, όμως επέλεξα για πολλά χρόνια να αφοσιωθώ στην οικογένεια και την απαιτητική καριέρα μου. Η τιμητική πρόταση του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου πριν κάποιους μήνες να αναλάβω ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ και γραμματέας Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με έφερε αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: Να επενδύσω ώρες και κόπο με πιθανό κόστος στην επαγγελματική μου καριέρα και στερώντας χρόνο από την οικογένειά μου ή να παραμείνω στις πιο πίσω γραμμές; Όμως δεν είμαι ούτε και υπήρξα ποτέ κριτής του πληκτρολογίου. Όραμά μου, όσο μακρινό και αν ακούγεται, είναι η Κύπρος να γίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος - πρότυπο! Έγνοια μου είναι οι δύο μου κόρες να μεγαλώσουν σε μία χώρα όπου θα έχουν ίσες ευκαιρίες για να παλέψουν για όσα θα ονειρευτούν. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πρώτα να γίνει ένα restart. Ένα restart στον τρόπο σκέψης μας, στη νοοτροπία μας, στον τρόπο αντιμετώπισης των συνανθρώπων μας και απαλλαγμένοι από τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας και να προχωρήσουμε με τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τομές.

Ήταν όνειρο ζωής η ανάμειξή σας με την πολιτική;
Δεν θα το έλεγα (γελά)! Το να ονομάζεις κάτι σαν όνειρο ζωής το αντιλαμβάνεσαι όταν αυτό κάνει τον  κύκλο του και έχεις πια πετύχει όσα ήθελες. Όνειρο ζωής για μένα θα έλεγα ότι είναι να συμβάλω όπως εγώ μπορώ, σε μια καλύτερη κοινωνία. Θα προσπαθήσω μέσα από μικρές χειροπιαστές ενέργειες να αλλάξω προς το καλύτερο ό,τι μπορώ, όπου μπορώ. Οι Beatles είχαν πει κάποτε “WE ALL WANT TO CHANGE THE WORLD!”. Εγώ είμαι λίγο πιο σεμνή από αυτό! 

Πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές, ποια είναι εκείνα τα θέματα που θα σας απασχολήσουν περισσότερο;
Θα επικεντρωθώ στα θέματα που γνωρίζω καλά. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της εμπειρίας. Αν οι Κύπριοι πολίτες μού κάνουν την τιμή να εκλεγώ ευρωβουλευτής, θα προσπαθήσω να προωθήσω θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Οπόταν, βάσει και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως δικηγόρου και της μορφωτικής μου κατάρτισης ως κατόχου μεταπτυχιακού στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θα επικεντρωθώ ειδικά στα θέματα που μας αφορούν ως Κύπρο σε κρίσιμο βαθμό. Δηλαδή στα θέματα  Μετανάστευσης και Πολιτικού Ασύλου, Επιχειρηματικότητας, Προώθησης των Επενδύσεων και της Φορολογίας, στον τομέα της Απασχόλησης, Ανάπτυξης και καταπολέμησης της Ανεργίας, στην προώθηση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, και στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Και τέλος σκοπεύω να συμμετέχω ενεργά στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, για τα οποία ως μητέρα έχω ιδιαίτερη ευαισθησία.

Πώς είναι για μια γυναίκα να συνδυάσει την καριέρα της με το ρόλο της συζύγου-μητέρας;
Δεν νομίζω να έχει απευθυνθεί ξανά παρόμοια ερώτηση σε άνδρες υποψηφίους που είναι παράλληλα σύζυγοι και πατέρες! Είναι αλήθεια πως η καθημερινότητα και για τα δύο φύλα γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και πιο πιεστική. Για μένα το μυστικό βρίσκεται στο να θέτεις ορθά τις προτεραιότητές σου. Έρχεται μια στιγμή που ο χρόνος απλώς δεν αρκεί. Είναι σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή που οφείλεις να ζυγίσεις τα πράγματα και να επικεντρωθείς σε αυτό που έχεις και να κάνεις σωστό time-management. Για μένα προτεραιότητα έχει πάντα η οικογένειά μου. Εφόσον στο μέτωπο εκείνο έχω ισορροπία, έχω το χρόνο και τη δημιουργική διάθεση να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα. Από εκεί μάλιστα αντλώ τη δύναμη και την έμπνευση και σε εκείνους οφείλω ό,τι έχω πετύχει μέχρι σήμερα. Στην αγάπη και την υποστήριξή τους. 

Θεωρείτε ότι ο χώρος της πολιτικής είναι ανδροκρατούμενος;
Με το να ονομάζουμε έναν χώρο ως ανδροκρατούμενο, ή σε αντίθετη περίπτωση γυναικοκρατούμενο, είναι αυτό που δημιουργεί τα οποιαδήποτε στερεότυπα, τα οποία πρέπει να εξαλείψουμε. Είναι λυπηρό γεγονός το ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Γιατί άραγε υπάρχουν σχετικά λίγες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ενώ έχουν τόσο καλές επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όμως, στην Ευρώπη τού σήμερα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν ανώτατα πολιτικά πόστα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η άποψη των γυναικών. Όμως, ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος. Το Κοινοβούλιο ζητά συνεχώς ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στις εκλογικές λίστες για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Εντούτοις, τα προγνωστικά για τις Ευρωεκλογές του Μάη λένε πως η Κύπρος δεν θα στείλει ούτε και μια γυναίκα Κύπρια Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε;

Πιστεύετε ότι η γυναίκα στο χώρο της πολιτικής μπορεί να δώσει περισσότερα απ’ ό,τι ένας άνδρας;
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως η ικανότητα ενός πολιτικού κρίνεται με βάση το φύλο του. Μια ικανή γυναίκα πολιτικός μπορεί να δώσει εξίσου τη δική της μάχη για το καλό του τόπου και των πολιτών όπως ένας ικανός άνδρας πολιτικός. Για εμένα κριτήριο της ικανότητας ενός ατόμου είναι τα όσα προσφέρει, ο τρόπος που τα προσφέρει και ο λόγος. Ως μια νέα πολιτικός θα συμμετάσχω στο περιβάλλον αυτό με βάση τις δικές μου δυνάμεις, το δικό μου υπόβαθρο και γνώσεις με στόχο να πράξω το καλύτερο δυνατό.

Πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παρακάτω ρήση: «Στην πολιτική εάν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα, εάν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα». (Μάργκαρετ Θάτσερ)
Η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε από μία γυναίκα που για πρώτη φορά ανέλαβε ένα αξίωμα στο οποίο δεν είχε επανεκλεγεί κάποια άλλη γυναίκα, σε μια εποχή που η συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό χώρο δεν ήταν ακόμη διαδεδομένη, γι’ αυτό και το γεγονός του φύλου απασχόλησε την κοινή γνώμη αρκετά. Στην πολιτική, η πραγμάτωση ενός σκοπού δεν θα έπρεπε να κρίνεται απ’ το εάν αυτός που τον επιτυγχάνει είναι γυναίκα ή άνδρας. Κριτήριο πρέπει να είναι οι δυνατότητες και ο επαγγελματισμός του ατόμου στην επίτευξη αυτού του έργου. 

Ποιο είναι το πρότυπό σας;
Πρότυπο για μένα είναι αυτός που ζει τη ζωή του στη βάση των αρετών και των αξιών τις οποίες θαυμάζω και που παλεύει μέχρι τελικής πτώσης για να πετύχει τους στόχους του, μένοντας όμως πιστός στις αρχές του. Για μένα, η αγάπη και η καλοσύνη είναι οι δύο υπέρτατες πανανθρώπινες αξίες. Αυτές που πιστεύω έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι για να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να πορευόμαστε μαζί σε αυτήν τη ζωή. Ανήκω,  λοιπόν, σε αυτούς που πιστεύουν ότι η αγάπη είναι η ουσία της ζωής και η δυνατότερη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ατόμων, η σχέση πάνω στην οποία βασίζονται η οικογένεια, η κοινωνία και το έθνος, και με αυτήν προκύπτουν άλλες σπουδαίες αρετές όπως η καλοσύνη, η φιλοπατρία, η συμπόνοια και η συγχώρεση. Όποιος άνθρωπος ζει τη ζωή του με αγάπη και καλοσύνη, είναι για μένα το πρότυπό μου. 

Ποιαν αλλαγή θα κάνετε, ώστε αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία;
Δεν θα δώσω προεκλογικές υποσχέσεις. Δεν με εκφράζει αυτό. Ξέρετε, έχουμε πραγματικά κουραστεί να ακούμε καθημερινά πολιτικά συνθήματα και υποσχέσεις και νομίζω ο κόσμος πλέον δεν τα πιστεύει κιόλας. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι τι είδους πολιτικός θέλω να είμαι. Αν έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου είναι να καταφέρω να παραγάγω σημαντικό έργο και να γίνω κομμάτι μίας προσπάθειας, η οποία θα πάρει τον τόπο σε μια νέα εποχή, χωρίς όμως να αλλοτριωθώ. Να μην αλλάξω τον τρόπο που ενεργώ και εκφράζομαι. Όσο σύνθετα και να σκέφτομαι, πάντα να μιλώ και να εκφράζομαι κατανοητά, απλά και έντιμα. Κάτι που αντιπαθώ στην πολιτική είναι το συνεχές αναμάσημα των ίδιων όρων και επιχειρημάτων. Επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να είναι ο πολίτης. Αυτόν πρέπει να εξυπηρετεί η πολιτική. Και τότε κατ’ επέκτασιν θα εξυπηρετήσει και τον τόπο μας.

Τι δεν έχουμε πράξει όσον αφορά το μέλλον μας στην Ευρώπη;
Δεν έχουμε πιστέψει αρκετά στο ρόλο μας στην Ευρώπη και βιώνουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη μάλλον παθητικά. Η Ευρώπη είναι όμως ο φυσικός πολιτικός μας χώρος. Και όπως πράττουμε με την οικογένειά μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε. Να κάνουμε την Ευρώπη καλύτερη, να την φέρουμε πιο κοντά μας.Πολλοί θέτουν το ερώτημα «τι κάνει η ΕΕ για μένα;» Ο νέος σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας- RescEU είναι μια πολύ χειροπιαστή απάντηση στο ερώτημα αυτό, εμπνευστής και υπεύθυνος της οποίας είναι ο Κύπριος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Δράσης Χρήστος Στυλιανίδης. Η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στα κράτη-μέλη, δίπλα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν κινδύνους. Ο νέος σχεδιασμός δείχνει το χαρακτήρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την ώρα μιας πραγματικής κρίσης. Η ΕΕ δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι απόμακρο και αφηρημένο. Σε πείσμα κάθε ευρωσκεπτικιστή, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που την φέρνουν πολύ κοντύτερά μας: από την εκδήλωση πυρκαγιάς,  μέχρι την εκδήλωση ενός ατυχήματος από τη χρήση χημικών ουσιών. Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε, αυτή η Ευρώπη μάς αξίζει και πρέπει να προσπαθήσουμε να την έχουμε.

Ο ρόλος του ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι αναβαθμίστηκε μέσα από την απευθείας επιλογή του από τον λαό;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ψηφίζεται άμεσα και δημοκρατικά από τους Ευρωπαίους Πολίτες. Οπόταν είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του καθενός από εμάς να ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του παρέχεται και, μέσω αυτού, να ακουστεί η φωνή του στις Βρυξέλλες. Ως Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούμαστε να έχουμε και λόγο και ρόλο και δεν υπάρχει ισχυρότερος τρόπος να είμαστε παρόντες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που μας επηρεάζουν. Οι περισσότεροι νόμοι που τίθενται σε ισχύ στη χώρα μας, είναι ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο νόμους αλλά και κονδύλια για νέους δρόμους, καθαρότερες παραλίες, έρευνα, παιδεία, αναπτυξιακή βοήθεια. Ειδικά για τον ΔΗΣΥ που συμμετέχει στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η επιρροή είναι σημαντική. Η αποστολή ανθρώπων με ευρωπαϊκό όραμα θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο για την πατρίδα μας στην καθημερινή προσπάθεια που γίνεται, ούτως ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη. 

Tags Κατερίνα Χριστοφίδου, ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5470 s (232 Queries.) // Parse time: 0.5844 s // Total time: 3.1314 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X