6 συμβουλές για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους "ξένους"


6 συμβουλές για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους "ξένους"

Η χθεσινή απαγωγή των δυο 11χρονών δημιούργησε το αίσθημα προφύλαξής ακόμη περισσότερο των παιδιών μας.  

Μετά την χθεσινή απαγωγή των δυο παιδιών από σχολείο της Λάρνακα, όλοι οι γονείς και μη έχουν συγκλονιστεί! Η πρώτη τους σκέψη είναι η προφύλαξή των παιδιών τους από τους κινδύνους που παραμονεύουν εκεί έξω.

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πώς να μιλήσουμε και να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να νιώθουν και να νιώθουμε ασφαλείς όταν κάποιος ξεπεράσει τα όρια. Η isida.gr μας δίνει έξι συμβουλές τις οποίες πρέπει να μεταδώσουμε σε κάθε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας.

Εξηγήστε απλά τι σημαίνει ξένος

Ρωτήστε το αν γνωρίζει τι θα πει ξένος και εξηγήστε του ότι ξένος είναι κάθε άτομο που δεν το γνωρίζει. Αποφύγετε να το τρομάξετε, εξηγήστε του ότι ένας ξένος δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό πρόσωπο, απλά κάποιος που δεν τον ξέρει και δεν μπορεί να εμπιστευτεί από την πρώτη στιγμή.

Μην το τρομάζετε

Φράσεις τύπου «μην απομακρύνεσαι υπάρχουν κακοί άνθρωποι που θα σε πάρουν» το μόνο που πετυχαίνει είναι να τρομάζει το παιδί και να του δημιουργεί τρομερή ανασφάλεια όταν βγαίνει έξω. Ο σκοπός είναι να μάθει να προσέχει και να γνωρίζει τί να κάνει σε περίπτωση που χαθεί, όχι να τρομάζει απλώς. Επίσης μην του περνάτε την εικόνα του ξένου ως ενός επικίνδυνου ανθρώπου. Πρέπει να γνωρίζει πως ένας ξένος με κακές προθέσεις μπορεί να μοιάζει σαν φυσιολογικός άνθρωπος και να μην προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη χώρα, φυλή ή να είναι μόνο άντρας.

Μάθετέ του πώς να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο

Συζητήστε μαζί του όλα τα πιθανά σενάρια όπως για παράδειγμα «αν κάποιος ξένος σου δώσει καραμέλες» ή εάν χαθεί τι πρέπει να κάνει. Πείτε του ακριβώς πώς να αντιδράσει όπως π.χ. ότι θα πρέπει να αρνηθεί, να φωνάξει και να τρέξει μακριά εάν χρειαστεί. Επίσης να αναζητήσει τους χώρους και τα άτομα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια όπως για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ να πάει στο ταμείο αμέσως ή εάν χαθεί σε κάποιον χώρο να εντοπίσει κάποια οικογένεια (π.χ. μαμά με παιδί). Μάθετε στο παιδί σας τη διεύθυνση του σπιτιού, το όνομα και το επίθετό του, ή ακόμη και το τηλέφωνό σας. Πείτε του ότι δεν πρέπει να μπαίνει ποτέ σε ξένα αυτοκίνητα ή να κρατάει μυστικά από εσάς που κάποιος μεγάλος του είπε. Είναι σημαντικό να σας πει αμέσως εάν κάτι από τα παραπάνω συμβεί. Αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά, ακόμη και με τη μορφή ενός παιχνιδιού, με κούκλες, με ρόλους κ.λπ. γιατί δεν πρέπει να επαφίεστε στο ότι το παιδί σας θα αντιδράσει σωστά. Πρόσφατο πείραμα έδειξε πως τα παιδιά μίλησαν σε ξένους ή έφυγαν από το πάρκο με κάποιον που δε γνώριζαν, προς μεγάλη έκπληξη των γονέων κι ενώ ήταν ενημερωμένα για το αντίθετο. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας άγνωστος μπορεί να προσελκύσει ένα παιδί. Γι’ αυτό φροντίστε να επαναλαμβάνετε συχνά τι πρέπει να κάνει κι ας νιώθετε ότι γίνεστε κουραστικοί.

Θέστε τον κανόνα να σας ρωτάει πρώτα

Το παιδί σας θα πρέπει πάντα να σας ρωτάει πριν απομακρυνθεί για λίγο από εσάς (π.χ. στην παιδική χαρά), πριν αποδεχτεί κάποιο δώρο – ακόμη κι αν είναι γνωστό άτομο, ή πριν μπει στο αυτοκίνητο κάποιου.

Μάθετε τον κανόνα των εσωρούχων

Ο κανόνας των εσωρούχων τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα, φανερό και εύκολο να το θυμούνται, όριο: τα εσώρουχα. Μάθετε στο παιδί σας να μην επιτρέπει σε ξένο να κοιτάζει ή να αγγίζει τα απόκρυφα σημεία του σώματός του και να λέει «όχι» όταν κάποιος προσπαθεί να το αγγίξει στο σημείο που είναι το εσώρουχό του. Πείτε του ότι δεν είναι σωστό να του ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα του ή στο σώμα κάποιου άλλου. Επίσης πείτε του τα 4 σημεία: στόμα, στήθος, πιπί, ποπός. Είναι τα σημεία που δεν πρέπει να το αγγίζουν.

Μην επιμένετε να χαιρετάει ξένους

Σίγουρα θέλετε να μεγαλώσετε ευγενικά και κοινωνικά παιδιά αλλά δεν πειράζει εάν το παιδί σας δεν θέλει να χαιρετήσει ή να φιλήσει έναν ξένο, έναν γείτονα ή έναν γνωστό σας. Μην επιμένετε επειδή του δίνετε διπλά νοήματα. Επίσης, μην μπαίνετε στη θέση να απολογηθείτε επειδή εσείς νιώθετε άβολα. Αλλά προσοχή: μην το αποθαρρύνετε και του λέτε να μην μιλάει σε αγνώστους. Πρέπει να του μάθετε να ζητάει πληροφορίες από αγνώστους όταν είναι ανάγκη αλλά και να μάθει να αναγνωρίζει σε ποιον ξένο θα μιλήσει όταν χρειαστεί βοήθεια.
 

Tags παιδι, απαγωγή, life


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1528 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2145 s // Total time: 2.3673 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X