Συγγενές Μυϊκό Ραιβόκρανο σε παιδιά


Συγγενές Μυϊκό Ραιβόκρανο σε παιδιά

Η λέξη ραιβόκρανο είναι μια από τις λέξεις που φοβίζει αμέσως τους γονείς ενός βρέφους. Στο κάτω κάτω δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο να σου ανακοινώνει κάποιος πως το παιδί σου έχει κάποιο πρόβλημα, όποιο και να είναι αυτό.  

Δεν είναι κάτι που θα μείνει άλυτο ή να προκαλεί παραμόρφωση στο παιδί σας αφού τώρα πια πολλές φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να εγγυηθούν γρήγορη και ολική βελτίωση της κατάστασης του παιδιού σας.

Να πούμε αρχικά ότι το ραιβόκρανο δεν είναι μια βρεφική παθολογία αλλά μπορεί να τύχει και σε ενήλικες λόγω κακών στάσεων και έντονης μυϊκής δυσλειτουργίας.

Το ραιβόκρανο είναι στροφική παραμόρφωση του αυχένα σε συνδυασμό με κλίση και στροφή της κεφαλής στην αντίθετη πλευρά εξαιτίας της σύσπασης ή βράχυνσης ενός εκ των δύο στερνοκλειδομαστοειδών μυών.

Είναι εμφανής από τη γέννηση ή παρουσιάζεται πιο έντονα στους πρώτους 3 μήνες της ζωής ενός βρέφους. Σημαντικό είναι να ξέρετε πως είναι ανώδυνο για το παιδί σας όσο και αν είναι εμφανής η διαφορά στη μυϊκή μάζα στο πλάι του λαιμού.

Συνήθως προκαλείται από το περιορισμένο χώρο και κακή στάση στη μήτρα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή από ατελή ανάπτυξη του μυ που προσβάλλεται λόγω ισχαιμίας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Αν και υπάρχουν πάρα πολλά είδη κατηγοριών που αναγνωρίζονται σαν αιτίες για συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο αυτά είναι τα συχνότερα.

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία είναι όπως πάντα η έγκαιρη διάγνωση αφού θέλουμε να αποφύγουμε χρονιότητα και μόνιμη δυσλειτουργία στη μυϊκή και ανατομική μονάδα. Αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία τότε η παραμόρφωση της αυχενικής μοίρας θα επηρεάσει το πρόσωπο και την κεφαλή αφού αναπτυξιακά θα επηρεάζεται η μια πλευρά με μόνιμη έλξη και τότε θα έχουμε ασυμμετρία στο πρόσωπο. Τα μάτια και τα αυτιά θα είναι σε διαφορετικό επίπεδο και θα είναι πια έντονα αναγνωρίσιμο.

Επίσης η έλλειψη θεραπείας μπορεί να έχει αργότερα αποτέλεσμα την παρουσία δευτερογενών αποκλίσεων όπως για παράδειγμα τη σκολίωση.

Αν το πρόβλημα είναι σε προχωρημένη μορφή από τη γέννηση τότε το πρώτο στάδιο είναι η επέμβαση την οποία ακολουθεί φυσιοθεραπεία για αποκατάσταση και διατήρηση του εύρους κίνησης καθώς επίσης και της λειτουργικότητας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και BOTOX για να πετύχουμε τη χαλάρωση του μυ. Αν από την άλλη είναι από ήπιας μέχρι μέσης μορφής τότε ξεκινάμε άμεσα με φυσιοθεραπεία σε συνδυασμό ή όχι με χρήση αυχενικού κολλάρου.



Ο κυριότερος σκοπός της φυσιοθεραπείας είναι να χαλαρώσει και να επιμηκύνει το βραχυσμένο στερνοκλειδομαστοειδή μυ με απλές διαδικασίες χαλάρωσης τον ιστών, όπως μαλάξεις και ήπιες διατάσεις κάποιων δευτερολέπτων, με συχνότητα.

Επίσης γίνεται προσπάθεια για επανεκπαίδευση του μυϊκού συστήματος με απλές ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας χρησιμοποιώντας αντιστάσεις στο κεφάλι και στον ώμο ταυτόχρονα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θεραπευτικός υπέρηχος και χειροκίνητες τεχνικές αποκατάστασης σε συνδυασμό. Επίσης γίνεται και χρήση ερεθισμάτων όπως ήχος και εικόνα στην αντίθετη πλευρά έτσι ώστε να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά και να γίνεται σύσπαση μυών προς την αντίθετη μεριά ενώ ο εγκέφαλος δίνει εντολή στη συσπασμένη πλευρά να χαλαρώσει.

Όπως πάντα θα εντάξουμε τους γονείς σε ένα καθημερινό εύκολο σύστημα απλών ασκήσεων, μαλάξεων και απλών διορθώσεων των κακών στάσεων που θα βοηθήσει το παιδί στο ίδιο επίπεδο που θα βοηθήσει η φυσιοθεραπεία. Άλλωστε δε πρέπει να ξεχνάμε πως από βρέφη έχουμε τη τάση να χαλαρώνουμε καλύτερα στη αγκαλιά των γονιών μας, άρα ακόμα και αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε στη θεραπεία αγκαλιάζοντας το βρέφος με τρόπο που θα προκαλεί ήπια διάταση στο δυσλειτουργικό μυ.

Επίσης πρέπει να επέμβουμε και στο χώρο του ύπνου για να διακοπεί η συνήθεια του βολικού στριψίματος της κεφαλής και της πλάγιας κλίσης του αυχένα στη λάθος πλευρά. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικού μαξιλαριού που χρησιμεύει σαν εμπόδιο λόγω του σχήματος του και δεν επιτρέπει στο βρέφος να πάρει τη κακή στάση.

Επίσης νευρομυϊκές τεχνικές όπως η μέθοδος Bobath και η ολιστική μέθοδος BOWEN η οποία είναι εντελώς ανώδυνη μπορούν να βοηθήσουν για μια άμεση αποκατάσταση και λειτουργική βελτίωση.

Αν είστε νέοι γονείς και προβληματίζεστε για τη στάση της κεφαλής που κρατά το παιδάκι σας ή αν έχει την τάση να γέρνει διαρκώς στο πλάι το κεφάλι και συγκεκριμένα στην ίδια μεριά πάντα τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα επαγγελματία υγείας έγκαιρα για να εξακριβώσετε αν είναι μια απλή κακή συνήθεια ή κάτι το οποίο πρέπει να τύχει θεραπείας. 

Tags παιδι, μωρο, υγεια, ραιβοκρανο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0430 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2788 s // Total time: 3.3218 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X