Ο νέος εχθρός του αυχένα μας είναι μόνο 5.5 ίντσες!


Ο νέος εχθρός του αυχένα μας είναι μόνο 5.5 ίντσες!

Πολλά από τα περιστατικά πια παρουσιάζουν αυξημένη τάση στους μύες του αυχένα ή με εμβιομηχανικά θέματα λόγω κακής στάσης εργασίας και ξεκούρασης. 

Αυτό που με εκπλήσσει είναι η μεγάλη αλλαγή που βλέπω σε όλο και πιο νεαρά άτομα που με επισκέπτονται με σοβαρά προβλήματα του αυχένα και τα οποία αφορούν στη στάση και στην παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι κάνουν χρήση υπολογιστή στο χώρο εργασίας τους περίπου 6 με 8 ώρες καθημερινά και αργότερα προσθέτουν στην κόπωση αυτή την έντονη χρήση του κινητού τηλεφώνου για να ενημερωθούν, να μιλήσουν με φίλους μέσω μηνυμάτων και για άλλες διάφορες δραστηριότητες.

Τα κινητά έχουν γίνει πλέον απαραίτητα για πάρα πολύ κόσμο με αποτέλεσμα η παρατεταμένη και λανθασμένη χρήση τους να αποφέρει σοβαρές ζημιές στη περιοχή του αυχένα, στις σκελετικές και μυϊκές δομές.

Έρευνες απέδειξαν ότι μια απόκλιση του αυχένα των 60 μοιρών προσθέτει στους μυς αυτούς ένα επιπλέον φορτίο των 25 κιλών.



Αυτή είναι η πορεία της εξέλιξης που επιλέγει ο κόσμος σήμερα; Όλοι ξέρουμε ότι η κακή στάση επηρεάζει όλο το σύστημα όχι μόνο τον αυχένα και την άνω πλάτη. Δεν είναι υπερβολή όταν επαγγελματίες φυσιοθεραπευτές/τριες λέμε ότι αν δε διορθώσει κάποιος την κακή αυτή συνήθεια και να βελτιώσει τη στάση του, ενδυναμώνοντας και αργότερα προστατεύοντας τις δομές που κρατούν το κεφάλι και την ορθή μας στάση, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Ένα από τα πιο απλά θα είναι η κακή στάση του θώρακα λόγω της υπερβολικής κλίσης του λαιμού προς τα εμπρός που σε μετέπειτα φάση της ζωής μπορεί να προκαλεί έλλειψη ποιοτικής αναπνοής. Επίσης οι αρθρώσεις που δέχονται την πίεση αυτή καταλήγουν να έχουν φθορά πολύ πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε και δεν αποκλείεται κάποιος να καταλήξει σε επεμβατική διαδικασία διόρθωσης σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Ειδικότερα περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονται ακόμα σε φάση ανάπτυξης (εφηβεία) το πρόβλημα αυτό μπορεί να παρουσιάσει σκελετικές διαταραχές που στο μέλλον μπορεί να αποκτήσουν μονιμότητα.

Τα συμπτώματα είναι πόνος στον αυχένα με αντανάκλαση προς τα κάτω, στις άκρες των ωμοπλατών, σφίξιμο και πόνος στον ώμο, μυϊκός σπασμός στη περιοχή γύρω από την ωμοπλάτη και σε προχωρημένα επίπεδα όπου παρουσιάζεται συμπίεση νεύρου, μυρμήγκιασμα και πόνος μέχρι τα δάχτυλα του χεριού.

Αν παρουσιάζετε τα συμπτώματα αυτά μαζί με την επίγνωση του ότι κάνετε χρήση του κινητού παρατεταμένα και με λάθος τρόπο, καλό είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματία υγείας για εκπαίδευση και θεραπεία αν είναι απαραίτητο. Η μη έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές οστεοαρθριτικές παθήσεις.

Ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρέπει πρώτα να μειώσει το πόνο, αργότερα να γίνει επανεκπαίδευση της σωστής θέσης και τέλος μια σωστή ενδυνάμωση με χρήση ισομετρικών ασκήσεων για ποιοτικό έλεγχο και σύσπαση των μυών.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και τρεις απλές ασκήσεις στο σπίτι για να δείτε αν σας προσφέρουν ανακούφιση και βελτίωση. Εννοείται ότι οι ασκήσεις αυτές είναι απλά ενδεικτικές και δεν εφαρμόζονται σε όλα τα είδη ενόχλησης της περιοχής του αυχένα.

1. Από καθιστή θέση με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός ανοίξτε τα χέρια στο πλάι και πιέστε τις ωμοπλάτες να κινηθούν κοντά η μια στην άλλη και κρατήστε τη στάση για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε 6-8 επαναλήψεις.
2. Με την ίδια αρχική θέση όπως στην προηγούμενη άσκηση, λυγίστε τα χέρια στις 90 μοίρες και κινήστε τους ώμους πάνω-κάτω αργά και σταθερά, ασκώντας ταυτόχρονα πίεση με μυϊκή σύσπαση στις ωμοπλάτες.
3. Τελειώστε με διάταση σε καθιστή θέση, καθίστε πάνω στο ένα χέρι αυξάνοντας έτσι την ένταση στην περιοχή του ώμου, γείρτε το κεφάλι ελαφρά στην άλλη κατεύθυνση μέχρι την αίσθηση του πρώτου τραβήγματος και με το άλλο χέρι τώρα τραβήξτε ακόμη λίγο παραπέρα. Κρατήστε τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και κάντε 3-4 επαναλήψεις.

Να θυμάστε πάντα ότι το σώμα μας λειτουργεί ανάλογα με το πως του συμπεριφερόμαστε, γι’ αυτό να το προσέχετε για να σας προσέχει και αυτό. Διορθώστε τη στάση σας και να έχετε επίγνωση του τι σας καταπονεί για να το αποφεύγετε πριν τύχει κάτι όπως στην απεικόνιση.

Tags κινητο, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΑΚΗΣ ΠΑΛΛΙΔΗΣ, υγεια, Σώμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0917 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3723 s // Total time: 2.4640 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X